Εκπαιδευτική Παρέμβαση

του Πανελλαδικού Δικτύου των Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων

ΓΙΑ ΤΗΝ  «ΕΝΟΤΗΤΑ» … μικρός αντίλογος


Και φέτος, παραμονές εκλογών, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, μέσω μερικών συναγωνιστών που έχουν κάνει την πολιτική επιλογή να στεγαστούν στη «φιλόξενη» στέγη του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, επανάφερε την πρόταση για εκλογική συνεργασία, στο όνομα της ενότητας την Αριστεράς. Να δούμε μάλιστα αν μάλιστα αυτή η επιλογή είναι πανελλήνια και σε όλους τους εργασιακούς χώρους, όπως εξομολογήθηκε το στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» του ΣΥΝ στη ΓΣΣΕ πρόσφατα και δημόσια…

Κατ’ αρχήν διευκρινίζουμε ότι η «πρόταση» αυτή στερείται στοιχειώδους πολιτικής αυτογνωσίας, γιατί ταυτίζουν τον πολιτικό ίσκιο τους με το πολιτικό ύψος τους.

Αρνούνται  να κατανοήσουν ότι οι διαχωρισμοί που χαρακτηρίζουν σήμερα αυτό το χώρο έχουν μια αντικειμενική βάση: τη διάσπαση ιδεών, αξιών και προγραμματικού λόγου. Όσο δε γίνονται βήματα στην κατεύθυνση ενοποίησης ιδεών, αξιών και προγράμματος δεν μπορεί να αρθεί ο διαχωρισμός.

Η λογική δε ότι το ενιαίο εκλογικό σχήμα στο ΠΥΣΔΕ, το οποίο θεωρούμε βήμα στην ενότητα δράσης, συνεπάγεται και γενικευμένη εκλογική συνεργασία, πέρα από απλουστευτική, επιχειρεί συνειδητά να αποσιωπήσει και να συσκοτίσει την αντικειμενική πολιτική βάση του διαχωρισμού στη τωρινή πολιτικοκοινωνική συγκυρία.

Να θυμίσουμε πρώτα ότι υφίσταται από το 1996, ότι στην Α΄ ΕΛΜΕ είχε πτώση περ. 2% και ότι στο ΑΠΥΣΔΕ αρνήθηκε η Συνεργασία να στηρίξει τη συμμετοχή της ΡΑΣ (Παρεμβάσεις) από τη Β΄ Αιτωλ/νίας, με αποτέλεσμα μέλη της Εκπ. Παρέμβασης να μη είναι υποψήφια στο ΑΠΥΣΔΕ.

Στο τέλος- τέλος το ζήτημα της πολιτικής ενότητας πρωταρχικά είναι υπόθεση των συλλογικών υποκειμένων της Αριστεράς, τα οποία φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν, με ένα πολιτικό και ταυτόχρονα αφελή Ναρκισσισμό.

Η πρόταση αυτή είναι επίσης υποκριτική, γιατί με δεδομένη την επιλογή του ΠΑΜΕ, η πρόταση αυτή γνωρίζουν ότι δεν έχει αποδέκτη ούτε το χώρο αυτό, και επομένως η αυτοαναγόρευσή τους σε ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ πέρα από τον πολιτικό Ναρκισσισμό αποκαλύπτει την κουτοπόνηρη εκλογικίστικη τακτική να εκμεταλλευτούν τη θέληση αριστερών για ενότητα, για άγρα ψήφων.

Η πράξη αυτή των συναγωνιστών, στερείται της αναγκαίας πολιτικής ηθικής, και επομένως νομιμοποίησης της, γιατί δεν έγινε στο φως, παρά σχεδιάστηκε και μεθοδεύτηκε με πολιτικούς εκπροσώπους του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, και έπειτα ήρθε στην συλλογικότητα  που ανήκαν μόνο και μόνο για να ασκηθεί πολιτική πίεση ενσωμάτωσης της εκπαιδευτικής παρέμβασης στο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.

Η Eκπαιδευτική Παρέμβαση θεωρεί ότι η πολιτική και συνδικαλιστική της ανεξαρτησία και η αυτονομία από την αστική πολιτική, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία – μέρος της οποίας αποτελεί η Αυτόνομη Παρέμβαση(ΣΥΝ) – είναι αναπαλλοτρίωτη και αδιαπραγμάτευτος όρος για την ύπαρξή της.

Αρνείται κατηγορηματικά την μετατροπή της σε συνδικαλιστικό βραχίονα κομματικού χώρου, εν προκειμένου στο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, και δεν πρόκειται να συναινέσει στον εκφυλισμό μαχόμενων τμημάτων της σε μια «αντι-νεοφιλελεύθερη» σούπα.

Επομένως αυτό που αντιστοιχεί στη σημερινή συγκυρία είναι ρεαλιστικό και ταυτόχρονα εξαιρετικά αναγκαίο, είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ όλων των μαχόμενων δυνάμεων της εκπαίδευσης μέσω του σωματείου και όχι μέσω του… ΣΥΡΙΖΑ (!), πάνω σε αιτήματα και στόχους που ενώνουν πραγματικά τον κόσμο της εργασίας (απόκρουση αξιολόγησης, σχολείου της αγοράς, απόρριψη ενιαίου μισθολογίου, αναζήτηση αρχών για μια απελευθερωτική παιδεία στην υπηρεσία του λαού, αποστάσεις από τη γραφειοκρατία της ΑΔΕΔΥ, κλπ.). Έχουμε δώσει εξετάσεις σ’ αυτή τη κατεύθυνση και θα εμβαθύνουμε με νέες ρεαλιστικές προτάσεις.

ΥΓ Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να γράφεται και να λέγεται ότι διαφορετική μας στάση είναι αποτέλεσμα .. «προσωπικών εγωισμών». Μήπως τελικά θέλετε να «κάψετε» από νωρίς ενωτικές διεργασίες βάσης που δεν θα είναι ελεγχόμενες από το ΣΥΡΙΖΑ;

Έλεος συνάδελφοι, μας βλέπουν!!!

http://paremvasi-axaias.org/, Πάτρα, 4-12-08