Εκπαιδευτική παρέμβαση

Μέλος του Πανελλαδικού  Δικτύου των Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων

Η σημερινή πολιτική και εκπαιδευτική συγκυρία δημιουργείται και συγκροτείται:

1. Από τον απόηχο ενός δίκαιου νεανικού ξεσπάσματος – εξέγερσης, με μορφές που δεν έχουμε συνηθίσει, αφού τα παιδιά μας  βλέπουν το μεν μέλλον σκοτεινό και εμάς να έχουμε κάνει βήματα πίσω…

2. Από μια οικονομική κρίση η οποία ακόμη δεν έχει φανεί πλήρως στη χώρα μας.

3. Από ένα νέο προϋπολογισμό που είναι ο χειρότερος των τελευταίων 50 χρόνων. Δεν δίνουμε καμιά ανοχή στον ανασχηματισμό της  κυβέρνησης Κ. Καραμανλή.

4. Από μια κυβέρνηση που αφήνει να σέρνονται σημαντικά ζητήματα: φάρμακα, ιατρεία, εφάπαξ, ισότητα γυναικών προς τα πάνω, κλπ). Πότε θα επιτεθεί όμως;

5. Από την απόφαση του ΥΠΕΠΘ να  ανοίξει, με επικοινωνιακούς και παραπλανητικούς όρους, το ζήτημα του «εξεταστικού» (με λαγούς που φθάνουν μέχρι και τον ΣΥΝ) προσπαθώντας να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό του νεανικού θυμού. Οι δηλώσεις περί δήθεν «διαλόγου» από μηδενική βάση δεν μας ξεγελούν. Ο τρόπος π.χ. που χειρίστηκε το άρθρο 16 και τα ΚΕΣ, νομιμοποιώντας από το παράθυρο μέρος των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, είναι κέντρο της τακτικής τους και το ξέρουμε καλά.

Οι εκλογές στην Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας

Πρόσφατα διεξάχθηκαν εκλογές που, όπως είναι γνωστό,  είχαμε τα εξής  κύρια χαρακτηριστικά:

α) 1η δύναμη η ΔΑΚΕ 43,69% με μείωση 3,1% (3/3).

β) ΠΑΣΚ 21,81% με μικρά αύξηση 2,1% (2/2).

γ) Ταξ. Ενότητα – ΠΑΜΕ (4,53%) είχε μικρή μείωση (0/0, 74 ψήφους).

δ) Η Εκπ. Παρέμβαση για 1η φορά μετά από πολλά χρόνια μένει οριακά έξω από το ΔΣ, αν και συγκέντρωσε 176 ψήφους και 10,78%! Η έδρα μεταφέρθηκε (19,18%) στο ΕΑΨ (2/1, μετάλλαξη της Αγ. Συνεργασίας).  Κατά τη γνώμη μας τα αποτελέσματα αυτά εξηγούνται ως εξής:

1) Μεγάλο μέρος των συναδέλφων συνεχίζει δυστυχώς να συμπορεύεται με την εκάστοτε κυβερνητική παράταξη προσδοκώντας πρόσκαιρα προσωπικά οφέλη.

2) Εξ αιτίας της άσχημης κατάστασης που βρίσκονται οι εργαζόμενοι και την αδυναμία του συνδ. κινήματος το προηγούμενο διάστημα να αποκρούσει τα καταιγιστικά μέτρα εις βάρος της (παρά τις μερικές νίκες στο σύνταγμα και παράταση του νέου ασφαλιστικού νόμου στο δημόσιο), πολλοί συνάδελφοι προσβλέπουν σε «σωτηρία» από επερχόμενες βουλευτικές εκλογές (σχεδόν μάταια χωρίς μεγάλες αγωνιστικές παρακαταθήκες). Έτσι η στάση τους και η ψήφος τους καθορίζεται περισσότερο από τις εξελίξεις στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, τις δημοσκοπήσεις και τις κομματικές διεργασίες.

3) Η μεθοδευμένη και σε βάρος της Εκπ. Παρέμβασης εκλογική εκμετάλλευση της ιδέας της ενότητας της «αριστεράς» από την Αγων. Συνεργασία (με την στήριξη και κάποιων πρώην συναγωνιστών στην αρχή της προεκλογικής  περιόδου με όρους «κοινοβουλευτισμού» στηριζόμενοι  στο νόθο εκλογικό σύστημα).

Εμείς συνεχίζουμε

Η εκπαιδευτική παρέμβαση μη αντιστοιχώντας σε πολιτικό φορέα, και δη κοινοβουλευτικό, λειτουργώντας με όρους πολιτικής και συνδικαλιστικής «αυτονομίας», κουβαλά αυτήν την αύρα και στα ΔΣ της ΕΛΜΕ. Όμως δεν είμαστε σχήμα, όπως γνωρίζετε, που εργάζεται μόνο μέσα από το ΔΣ της ΕΛΜΕ. Παρ’ ότι η απουσία μας σ’ αυτό εκτιμάμε θα έχει ορατές επιπτώσεις, θα αναδιοργανώσουμε και εντείνουμε τη δράση μας.

Και το ΔΣ θα παρακολουθούμε με δημιουργική κριτική και νέες συλλογικές δράσεις θα αναλάβουμε. Στόχος μας ν’ ανέβει η συνολική συλλογική συνείδηση του κλάδου και του σωματείου. Θα στηρίξουμε κριτικά αποφάσεις του ΔΣ που είναι στην κατεύθυνση των αποφάσεων του κλάδου, των ΓΣ και των απόψεών μας.

Για την συγκρότηση του ΔΣ οι δυο μέχρι τώρα άκαρπες συνεδριάσεις φανερώνουν τα εξής:

Η εκπ. Παρέμβαση χαίρεται κατ’ αρχήν που οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΕΑΨ προσπαθούν να λειτουργήσουν στο ΔΣ της ΕΛΜΕ στη βάση του  προγραμματικού προεδρείου που εισαγάγαμε και επιβάλαμε τα τελευταία χρόνια και προς την κατεύθυνση που θέταμε.  Παρακολουθούμε κατά πόσον θα λάβουν υπόψη τους τις νέες εξελίξεις (νεανικό ξέσπασμα-εξέγερση, εξεταστικό, κλπ) και τις ανάγκες να λειτουργήσουν συλλογικά οι σύλλογοι και το σωματείο, παρά  τη δική μας  απουσία στις αποφάσεις του.

Παρακολουθώντας τις δυο πρώτες συνεδριάσεις διερωτώμαστε όμως αν πράγματι το εννοούν και αν θα το κάνουν πράξη. Σε κάθε περίπτωση η ανάσα της Εκπ. Παρέμβασης, εκπροσωπώντας το 10,8%, θα ακούγεται και εκεί.

http://www.paremvasi-axaias.org, Πάτρα 19-01-2009