Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Αχαΐας – μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων

«Σαν δεν ήξερες να υφάνεις, τα μασούρια τι τα βάνεις;»

Συναδέλφισσες, -οι

Μετά τα «Δεκεμβριανά», μια εξέγερση – ξέσπασμα της νεολαίας, μέσα σε μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση και με όλα τα μέτωπα ανοικτά, που αφορούν εργασία – μισθό – σύνταξη -περίθαλψη – ασφάλιση  – εργασιακές σχέσεις από τη μια, αλλά και το σχολείο σε σταυροδρόμι από την άλλη, η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας παρά το νέο δεσμευτικό καταστατικό, παραμένει χωρίς προεδρείο.

Ενώ ο νέος Υπουργός κάνει μια σειρά επικοινωνιακές και συμβολικές  κινήσεις (tabula raza, συνάντηση στα γραφεία τους με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, κινήσεις με Μπαμπινιώτη, κλπ), χωρίς όμως καμιά συγκεκριμένη δέσμευση, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΕΑΨ παίζουν πολιτικά παιχνίδια στο ΔΣ της ΕΛΜΕ. Ενώ έλεγαν ότι είχαν σε πρώτη προτεραιότητα το «προγραμματικό» προεδρείο, την αντιπολιτευτική στρατηγική, την αντίσταση στις αυθαιρεσίες της διοίκησης και την ενωτική διάθεση στον κλάδο, στην πράξη ο καυγάς έγινε  μόνο για τη θέση του προέδρου.

Με «ώριμο» επομένως τρόπο άφησαν τον πρόεδρο στη ΔΑΚΕ, ενώ μέχρι τώρα καμμιά παράταξη από τις τρεις δεν θέτει υποψηφιότητα για Γραμματέα. Το αποτέλεσμα είναι μια ΕΛΜΕ αδρανής για την Κυβέρνηση, η διοίκηση να μένει με όλο και μικρότερες ενοχλήσεις, οι συνάδελφοι χωρίς σωματειακό αποκούμπι, ενώ από την άλλη ο πρόεδρος μπορεί, όποτε επιθυμεί, να φιλτράρει τις επικίνδυνες για την κυβέρνηση ή τη διοίκηση αποφάσεις του κλάδου και τις όποιες αποφάσεις του ΔΣ (όταν και όποτε λειτουργήσει) με πολλούς τρόπους… και κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους

τη συνδικαλιστική ανευθυνότητα, και την αποδοχή «εν τοις πράγμασιν» ρόλων κοινοβουλευτικού τύπου, αποδεικνύοντας ότι η αντιστοιχία τους στα πολιτικά κοινοβουλευτικά κόμματα είναι ισχυρότερη από την στήριξη του πρωτοβάθμιου σωματείου τους, μεταφέροντας τους διαγκωνισμούς κορυφών στο σωματείο εν όψει και της προεκλογικής περιόδου.

Ανακοίνωσαν μάλιστα οι δυο αντιπολιτευτικές παρατάξεις πριν την 2η συνεδρίαση «προγράμματα» (πιο «σκληρό» το ΕΑΨ, πιο λάιτ η ΠΑΣΚ), αλλά ήδη σε πέντε συνεδριάσεις δεν αφιέρωσαν κανένα λόγο (πέρα από τις γενικόλογες αποστροφές της ΠΑΣΚ, όταν το ΕΑΨ δεν της «έδινε» τον πρόεδρο)…

Συνάδελφοι, -σσες

Είναι γνωστό πως τα τρία (τουλάχιστον) τελευταία χρόνια, η ΕΛΜΕ είχε κατακτήσει την προγραμματική συγκρότηση του προεδρείου, που υπερέβαινε θετικότερα ακόμα και τις αποφάσεις του συνεδρίου με πολλές τοπικές και περιφερειακές συμφωνίες. Στην θέση του προέδρου εναλλάχτηκαν συμβολικά συνάδελφοι και από τις τρεις παρατάξεις (ΠΑΣΚ, Αγ. Συνεργασία, Εκπ. Παρέμβαση). Τι τους εμπόδιζε να  αξιοποιήσουν αυτό το κεκτημένο; Είχαμε δηλαδή μετακινήσει τις όποιες κομματικές αντιστοιχήσεις σε δεύτερη μοίρα. Δυστυχώς  γυρίσαμε στα χρόνια αδράνειας της ΕΛΜΕ…

Οφείλουν άμεσα να  συγκροτήσουν και οι τρεις παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΕΑΨ) το προεδρείο του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Το οφείλουν στους συναδέλφους. Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα και οι όποιες κινητοποιήσεις … δεν περιμένουν.

http://www.paremvasi-axaias.org, Πάτρα, 01-02-2009