Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Αχαΐας – Μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων

Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας θα είναι στο ραντεβού του πιστό;

Αυτό το κωμικοτραγικό που συνέβη το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας, που συνεδρίαζε το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, είχαμε να το δούμε πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια. Αφού λοιπόν εκλέχτηκαν οι εκλεκτοί των παρατάξεων ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ στη ΝΕΠ, ξαφνικά ο πρόεδρος, η αντιπρόεδρος και ο ταμίας της ΕΛΜΕ (ΔΑΚΕ) σηκώθηκαν και έφυγαν από τη συνεδρίαση!!! Τους ακολούθησαν οι της ΠΑΣΚ, ενώ οι του ΕΑΨ έμειναν αποσβολωμένοι! Τι άραγε φταίει; Υπήρχε ημερήσια διάταξη με τα σοβαρά θέματα που τρέχουν και η ΔΑΚΕ την αθέτησε ή ο Γραμματέας της ΕΛΜΕ (ΕΑΨ) δεν είχε εφαρμόσει το καταστατικό και δεν είχε επιβάλει άλλα θέματα στη συνεδρίαση; Τα μεγάλα και «μικρά» ζητήματα δεν τους ενεργοποιούν και τους απασχολούν μόνο τα συνδικαλιστικά αξιώματα;

ypnosaeleme-1_jpegΠότε θα ξυπνήσει το ΔΣ ως σώμα; Εμείς πάντως τους βοηθάμε και κάνουμε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις;

Α) Για τις   Δ(ημοτικές) Ε(πιτροπές) Π(αιδείας)

Εμείς θέσαμε υποψηφιότητα στη ΝΕΠ με βάση την αρχή της εναλλαγής, την οποία είχαμε τιμήσει  με την ψήφο μας τις δύο προηγούμενες διετίες. Δεν ψήφισαν όμως την υποψηφιότητά μας στη ΝΕΠ, αφού η ΔΑΚΕ ψήφιζε για τρίτη συνεχόμενη διετία φορά στέλεχός της (συν. από το Αίγιο). Η ΠΑΣΚ την ακολούθησε ώστε να εκλεγεί στέλεχός της από την Πάτρα και όχι από το Αίγιο, ώστε να αποκλειστεί ο εκπρόσωπος της Εκπ. Παρέμβασης. Το τραγικό ήταν ότι η μεν Συνεργασία της Β΄ ΕΛΜΕ τους ακολούθησε, το δε ΕΑΨ απλά μας ψήφισε, χωρίς να δώσει ιδιαίτερη μάχη. Αποκλειστήκαμε με 12-2 και στις δυο ψηφοφορίες (τακτικό-αναπληρωματικό και εναλλάξ). Δεν πρόκειται επομένως πολιτικά ως σχήμα να διεκδικήσουμε καμία θέση σε καμία ΔΕΠ. Αντίθετα προτείνουμε στα μέλη της ΕΛΜΕ στους συλλόγους διδασκόντων να πάρουν πρωτοβουλίες, τις οποίες να στηρίξει με απόφασή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ, και να προτείνουν υποψηφιότητες για όλους του Δήμους ευθύνης της ΕΛΜΕ στις ΔΕΠ και απ’ αυτές να επιλέξει.

Β) Για την ασφάλιση και σύνταξη

1) Μετά και τη σημερινή διαρροή στον τύπο (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) για παραπάνω κρατήσεις για το εφάπαξ, δηλαδή το φόρτωμα της κλοπής των αποθεματικών μας κλπ στους εργαζόμενους,  η προετοιμασία του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού προχωρά.

2) Στις 26 Μάρτη η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται την απόφαση της Ε.Ε. για εξίσωση προς τα πάνω του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών και να συζητά τη μετατροπή των ταμείων μας σε «επαγγελματικά» δηλαδή τη μετατροπή του συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό!!!

3) Υφίσταται άμεσος κίνδυνος να έχουμε προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω της μη σημαντικής χρηματοδότησης του ΟΠΑΔ.

4) Αποφασίστηκε απεργία στις 2 Απρίλη και της ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα ότι παίρνονται μέτρα στήριξης και ξεσηκωμού.

5) Στην προηγούμενη απεργία στην Πάτρα είχαμε, χωρίς μέτρα στήριξης, μόνο μια εικονική διαμαρτυρία στην περιφέρεια από το τοπικό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ… και μέχρις εκεί…

Γι’ αυτό προτείνουμε: Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ να πάρει άμεσα απόφαση και πρωτοβουλία να δημιουργηθεί συνεννόηση με Σύλλογο δασκάλων-νηπ. Πάτρας, με Φαρμακευτικό Σύλλογο, Συνδικάτα γιατρών δημοσίου, άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε να πετύχει η απεργία και να οδηγηθούμε σε γενικότερο ξεσηκωμό.

Γ) Ο «διάλογος» και ο δικός μας αντί-λογος για την παιδεία

Το ΟΧΙ του ΔΣ της ΟΛΜΕ είναι λειψό και ίσως επικίνδυνο αν δεν παρθούν πολλαπλά μέτρα κοινωνικού αντιλόγου για τις επερχόμενες αλλαγές με αφορμή και την οικονομική κρίση. Προτείνουμε επειγόντως:

α) Προετοιμασμένη Γεν. Συνέλευση της ΕΛΜΕ για το θέμα (ήδη η ΕΛΜΕ Ηλείας πραγματοποίησε την Πέμπτη 12-03-09)

β) Να συντονίσει το ΔΣ τις ΕΛΜΕ της Δυτ. Ελλάδος.

γ) Να συντονιστεί με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς στην Πάτρα, όπου έχουμε εμπειρία τα τρία τελευταία χρόνια.

«Οι καροί ου μενετοί». Εμείς σε όλα αυτά θα είμαστε αρωγοί!

Πάτρα 15-03-2009

Ιστολόγιο:  https://eparemvasiax.wordpress.com/,  Ηλ. Διεύθυνση: ekp_paremvasi_ach@yahoo.gr