Όπερ έδει δείξαι

Του Θανάση Τσιριγώτη

Έσπευσε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ ν’ απαντήσει στο σχόλιο της «δηκτικής» μας στήλης, με αφορμή το θέμα του ενιαίου συνδικάτου των εκπαιδευτικών, και καλά έκανε. Διότι η σιωπή τις περισσότερες φορές σημαίνει ενοχή και δεν είναι διόλου χρυσός. Εμείς να θεωρήσουμε ότι όσα γράφονται και λέγονται είναι ειλικρινή και ανυστερόβουλα.

apergia1997ka8nghtwn_1

Ένα συνδικάτο Εκπαιδευτικών! Που θα αγκαλιάζει, κατ’ αρχήν, από τους/τις νηπιαγωγούς έως τους κλασικούς λυκειακούς καθηγητές και θα εκτείνεται από τους θεολόγους ως τους μηχανικούς της εκπαίδευσης.

Ένα συνδικάτο που θα εγκολπώνει τις ανησυχίες και τις αγωνίες όλων μας, οχυρό, ασπίδα και δόρυ ενάντια στις επιθέσεις των εκσυγχρονιστών και νεοφιλελεύθερων λύκων.

Ένα συνδικάτο εκπαίδευσης όπου θα’ χει μέλη του δεκάδες σωματεία απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας και αυτά με τη σειρά τους μόνιμους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους, γιατί κάθε εργαζόμενος πρέπει να’ χει ένα συνδικαλιστικό σπίτι.

Ένα συνδικάτο εκπαίδευσης όπου το δημοκρατικό καταστατικό του θα επιτρέπει ν’ αναπνέει και ν’ ανασαίνει η βάση, οι πολιτιστικές επιτροπές και οι επιτροπές αγώνα!

Ένα συνδικάτο εκπαίδευσης που θα υπερβαίνει τα 100.000 μέλη (σε σύνολο 180.000 εκπαιδευτικών) και το οποίο δε θα’ χει τη θηλιά της ΑΔΕΔΥ στο λαιμό του, τη σαβούρα του μισθολογίου-φυλακή και τα βαρίδια του παρελθόντος. Όπου η ιστορία θα’ ναι κοτρώνα για να ανεβεί κανείς να βλέπει μακρύτερα και όχι βάρος για να το κουβαλάει.

Ένα συνδικάτο εκπαίδευσης όπου θα’ χει τους επιστημονικούς του βραχίονες και όπου «εκατό λουλούδια θ’ ανθίζουν» στο εσωτερικό του.

Ένα συνδικάτο εκπαίδευσης όπου τα 200 πρωτοβάθμια σωματεία του θα’ ναι κυψέλες ανασυγκρότησης και δημιουργίας.

Ένα συνδικάτο εκπαίδευσης, όπου από μοναχό του, έχοντας τους μισούς δημόσιους υπάλληλους θα διεκδικεί, θα ενώνει, θα αξιοποιεί «τ’ άρματα και τα γράμματά του».

Δε μας ενδιαφέρουν οι πατέντες του τύπου «το’ παμε πρώτοι», αφού είναι ήδη γνωστό στην ιστορία της μεταπολίτευσης πότε, ποιος και γιατί. Δε μας ενδιαφέρουν και οι προσωπικές στρατηγικές ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τους δεξιούς.

Η αριστερά κοιτάει μακριά, κοιτάει ταξικά, κοιτάει με βάση το συμφέρον του λαού και της νεολαίας.

Καλούμε άμεσα κάθε πολιτικοσυνδικαλιστική δύναμη σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και κάθε συνάδελφο ξεχωριστά να καταθέσει τη θέση του για το ενιαίο συνδικάτο εκπαιδευτικών.

Εμείς έχουμε ήδη επεξεργαστεί τις προγραμματικές και καταστατικές του αρχές. Αλλιώτικά, εκτός από την πρόθεση έχουμε και τη θέση.

Στις επόμενες μέρες, θα φανεί ποιος θέλει να ζυμώσει και ποιος σταματάει στο κοσκίνισμα.

Στις επόμενες ώρες θα φανεί αν «πίσω από μεγάλες ιδέες μπορούν να κρυφτούν μικροί άνθρωποι».

Θ. Τσιριγώτης

εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

11-04-2009

ΠΗΓΗ: http://www.alfavita.gr/index.php