Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Αχαΐας – Μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων Δ. Ε.


Το 14ο συνέδριο της ΟΛΜΕ και η ΕΛΜΕ Αχαΐας

apergia-02-04-09Συναδέλφισσες, -οι

Τα αποτελέσματα στην Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, σε μια γρήγορη ανάγνωση, φαίνεται να αποτελούν ένα εκλογικό θρίαμβο της ΔΑΚΕ, παρά την πανελλαδική πτώση της κατά 2,5%. Η διαφθορά της κυβέρνησης της ΝΔ, που ανέβηκε με τη λογική «καθαρά χέρια», δυστυχώς σε πολλούς και πολλές μπροστά στην ιδεολογική και πολιτική βία του παγκόσμιου καπιταλισμού, δεν ισοφαρίζεται.

Σε αγαστή αρμονία, πολιτική του ΥΠΕΠΘ, διοίκηση και ΔΑΚΕ διασπούν μεθοδικά όσα συλλογικά στοιχεία παραμένουν στο χώρο του δημόσιου σχολείου και της εργασία των εκπαιδευτικών και την ίδια στιγμή αυτή η ιδεολογία με στοιχεία ατομικής εκδούλευσης-αποτελεσματικότητας κρατά την ΔΑΚΕ ψηλά, έως ότου η ΝΔ χάσει την εξουσία…

Δυστυχώς όμως στην περιοχή μας βοήθησαν και άλλοι παράγοντες:

Α) Το παρελθόν της ηγεσίας ΠΑΣΚ στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, που άνοιξε τέτοιους δρόμους.

Β)  Ο κομματισμός και χαμηλές προσδοκίες της αριστεράς.

Γ) Οι κατακερματισμένες συνειδήσεις πολλών νέων συναδέλφων.

Δ) Η πολιτική νομιμοποίηση της ΔΑΚΕ φέτος στο ΔΣ της ΕΛΜΕ από ΕΑΨ και ΠΑΣΚ, που της επέτρεψαν να έχει τον πρόεδρο και όχι μόνο, διευκόλυνε κάποιους ακόμα επιρρεπείς συναδέλφους να την ψηφίσουν.

Συνάδελφοι, -ισσες

Μέσα σ αυτό το κλίμα, η Εκπ. Παρέμβαση, παρά τη μικρή φθορά (και λόγω απουσίας από το ΔΣ της ΕΛΜΕ) έμεινε αλώβητη εν μέσω σκληρής προεκλογικής περιόδου στη χώρα και θα εκπροσωπηθεί με 2 αντιπροσώπους στο 14ο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Και μας δίνει αυτό το θετικό αποτέλεσμα την πολιτική και ηθική δύναμη, ώστε στο επερχόμενο συνέδριο να παλέψουμε και να εγγυηθούμε όλες τις δεσμεύσεις απέναντι σε σας.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε σε ό,τι επί πλέον έχουμε δεσμευτεί:

Α) Τη διαρκή ενημέρωσή σας με όλα τα πρόσφορα μέσα.

Β) Την στήριξή μας για συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας «Ρωγμές @ Παρεμβάσεις» που βρήκε μεγάλη απήχηση σε σας.

Γ) Την δημιουργική κριτική και παρουσία με δημόσιες απευθύνσεις – προτάσεις στο (συν)διαχειριστικό ΔΣ της Α ΕΛΜΕ, παρά την έλλειψη συνδικαλιστικής συνοχής του.

Δ) Την λειτουργία του αιρετού (μας) χωρίς πελατειακές σχέσεις, αλλά  ως συλλογικού αιρετού και  την ανάδειξη του ρόλου ως μάτι και αυτί του κλάδου στ’ αλήθεια με όση συνεργασία μπορεί να έχει με αυτή τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ.

Και μια πρόταση στο ΔΣ της ΕΛΜΕ

Θεωρούμε ότι το ζήτημα των υπηρεσιακών μεταβολών (υπεραριθμίες, τοποθετήσεις, αποσπάσεις κλπ) που θα ξεκινήσει σύντομα και στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας οφείλει να απασχολήσει κινηματικά την ΕΛΜΕ:

Ι) Οι αποφάσεις οφείλουν να βρίσκονται στην κατεύθυνση της προηγούμενης χρονιάς με όποιες παραπέρα βελτιώσεις ή εξειδικεύσεις είναι δυνατόν να γίνουν.

ΙΙ ) Να ληφθούν μέτρα στήριξης, που δεν μπορούν να είναι μια απλή ανακοίνωση. Οφείλουν να ξεπεράσουν την κόντρα που έγινε πέρισυ και παίρνοντας κάποια κινηματικά χαρακτηριστικά. Στην προσπάθεια αυτή εμείς θα είμαστε αρωγοί, αρκεί να μην έχομε το φαινόμενο της παραίτησης, όπως έγινε αυτή την περίοδο με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή το ΔΣ δεν μπόρεσε επί της ουσίας να εκτελέσει την απόφαση που πήρε και την εκφύλισε στις 14 Μάη…

Πάτρα, 20-05-2009