Για τη διαδικασία τοποθετήσεων σε οργανικά κενά

Στο ΠΥΣΔΕ Αχαΐας

 

Συνάδελφοι-ισσες
Το ΠΥΣΔΕ με την συνεδρίαση της Πέμπτης 28/5/2009 ξεκίνησε την διαδικασία για τις τοποθετήσεις για το επόμενο σχολικό έτος. Θα σας δώσουμε καταρχήν ορισμένα στοιχεία για αριθμό των συναδέλφων που εποπτεύει το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας. Σε όλο το νομό (προσθαφαιρώντας αυτούς που ήρθαν και έφυγαν αντίστοιχα από το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας) θα υπηρετούν την επόμενη σχολική χρόνια (με η χωρίς οργανική θέση) 2800 περίπου συνάδελφοι οι οποίοι κατανέμονται ως εξής ανά περιοχή.

Α Αχαΐας        Β Αχαΐας       Γ Αχαΐας       Δ Αχαΐας

 1840                 500                  130                      330


Από τους συναδέλφους αυτούς με βάση τα στοιχεία που έχουμε και τα κενά που το ΠΥΣΔΕ προσδιόρισε στην συνεδρίαση της Πέμπτης 28/5/2009 που προαναφέραμε, την επόμενη σχολική χρόνια 600 περίπου συνάδελφοι δηλαδή το 21,5% θα βρίσκονται χωρίς οργανική θέση, στην διάθεση δηλαδή του ΠΥΣΔΕ. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 60 περίπου μικρότερος του αρχικού σχεδιασμού της διοίκησης που δεν είχε υπολογίσει να δοθούν ως οργανικά κενά, θέσεις των Διευθυντών σχολικών μονάδων και όλων των επί θητεία σε ΓΡΑΣΕΠ –ΓΡΑΣΥ –ΚΕΣΥΠ –Σχολικών Βιβλιοθηκών κλπ. Αυτό έγινε ύστερα από παράσταση του ΔΣ της ΕΛΜΕ την Τρίτη 26/5 στον προϊστάμενο και μετά από πρότασή μας που καταθέσαμε σ’ αυτό (το ΔΣ).

Στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης της κατάστασης και πάντα σύμφωνα με τις ψηφισμένες στο τελευταίο Συνέδριο του κλάδου αποφάσεις «για την υπηρεσιακή κατάσταση και τις μεταβολές των συναδέλφων», καταθέσαμε την πρόταση:

α) οι οργανικές θέσεις να δίνονται με 9 και όχι με 11 ώρες και σε ορισμένες ειδικότητες και με λιγότερες ώρες από 9.

β) σε κάποιες ειδικότητες (ΠΕ8, ΠΕ16 κλπ) που τα αναλυτικά προγράμματα δεν επιτρέπουν οργανική θέση, αυτή να δίνεται για δύο γειτονικά ή συστεγαζόμενα σχολεία
Αυτό θα είχε σαν συνέπεια να ανοίξουν περίπου 100 ακόμα οργανικά κενά, πρόταση που η πλειοψηφία του Συμβουλίου (πρωτοστατούντος του αιρετού της ΔΑΚΕ απέρριψε ως παράνομη) . Αναφέρω συνάδελφοι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: στον κλάδο ΠΕ8 (καλλιτεχνικών με μονόωρο μάθημα στο γυμνάσιο) υπάρχει σχολείο με 3 υπεράριθμους συναδέλφους και ταυτόχρονα γυμνάσια με 9 ώρες έλλειμμα στο οποία δεν δόθηκε οργανική!!!

Αν συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς ,κάποιοι συνάδελφοι σε ειδικότητες όπως οι ΠΕ2 θα ολοκληρώσουν την υπηρεσία τους με προσωρινές τοποθετήσεις, περιφερόμενοι από σχολείο σε σχολείο.

Και τίθενται ορισμένα ερωτήματα:

Γιατί το Υπουργείο δεν εφαρμόζει τους νόμους, ότι οι μεταθέσεις γίνονται σε οργανικά κενά; Πως είναι δυνατόν το υπουργείο-όπως έγινε πέρυσι και φέτος- να μην παίρνει καθόλου υπόψη τις εισηγήσεις των ΠΥΣΔΕ για τις μεταθέσεις και να μεταθέτει κατά το δοκούν με αποτέλεσμα σε ειδικότητες με ελλείψεις να μην φέρνει κανένα ενώ σε άλλες ειδικότητες που περισσεύουν να φέρνει κι άλλους συναδέλφους.
Γιατί το Υπουργείο δεν προχωράει σε νομοθετικές ρυθμίσεις για το καθεστώς των οργανικών θέσεων; Γιατί αυτοί που κόπτονται για την τήρηση της νομιμότητας, δεν καταγγέλλουν το Υπουργείο, όταν αυτό την παραβιάζει; Και τελικά ποιους εξυπηρετεί η επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας και η κατάσταση ομηρίας για χιλιάδες συναδέλφους;

Προφανώς τα αρκετά λειτουργικά κενά που θα υπάρχουν μετά τις τοποθετήσεις θα καλυφθούν με αποσπάσεις στις οποίες δεν υπάρχουν διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες, παρά μόνο κοινωνικοί λόγοι. Και φυσικά το δικαίωμα θα πουλιέται σαν ρουσφέτι.
Τελειώνοντας συνάδελφοι μαζί με την ανακοίνωση σας επισυνάπτουμε τους πίνακες με τις υπεραριθμίες και τα οργανικά κενά στους οποίους έχουμε σημάνει ποια κενά είναι από θητεία συναδέλφων σε διάφορες θέσεις, για την καλύτερη πληροφόρησή σας και επιλογή. Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των υπεράριθμων θα σας ξαναστείλουμε ανακοίνωση για τα υπόλοιπα οργανικά και λειτουργικά κενά. Όλες οι ανακοινώσεις μας αναρτώνται επίσης στο blog μας με την διεύθυνση που επισυνάπτουμε παρακάτω.

Πάτρα, 2 Ιουνίου 2009

για την ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (http://eakaxaias.blogspot.com/)

Ντάφλος Γιώργος, 13ο Γυμνάσιο Πάτρας: τακτικός αιρετός

Τηλέφωνο: 6932 411300, e-mail: gntaflos@otenet.gr.

Παΐζης Παναγιώτης, Λύκειο Καστριτσίου: αναπληρωματικός αιρετός

Τηλέφωνο: 6944 347119, e-mail: ppaizis@sch.gr