«… Τη Δευτέρα 13/07/09 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συντονιστικού  Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών με τον Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργού Παιδείας, κ. Καραγιάννη. Στη συζήτηση κατατέθηκαν από το Συντονιστικό Ωρομισθίων το ψήφισμα με τις υπογραφές συμπαράστασης των σωματείων, κοινοποιήθηκαν οι χιλιάδες υπογραφές συμπαράστασης, ενώ τέθηκε ξεκάθαρα το αίτημα του συντονιστικού για κατάργηση της ωρομισθίας.

Από πλευράς του εκπροσώπου του Υπουργείου δεν υπήρξε καμία ρητή δέσμευση, ενώ σε αντίθεση με τις δηλώσεις τόσο του Υπουργού όσο και της Γ.Γ. του ΥΠΕΠΘ η ωρομισθία παρουσιάστηκε ως αναγκαστική επιλογή. Ακολούθησε παρουσίαση των υπόλοιπων αιτημάτων για κατάργηση του ασυμβίβαστου, αύξηση του ωρομισθίου, πληρωμή των δεδουλευμένων ανά μήνα, προσλήψεις όλων των εκπαιδευτικών ανεξαρτήτου σύμβασης από τον ενιαίο πίνακα ωρομισθίων και αναπληρωτών, μόνιμοι διορισμοί για όλες τις ειδικότητες. Αν και η στάση του κ. Καραγιάννη μπορεί να χαρακτηριστεί θετική και πάλι καμία επίσημη δέσμευση δεν υπήρξε.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι οι αγώνες μας θα συνεχιστούν δυναμικά και μαζικά το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι να δικαιωθούμε,  μέχρι την κατάργηση της ωρομισθίας.  Για ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση.»

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου:

Στις 21-24/6 πραγματοποιήθηκε η 78η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Μολονότι η ωρομισθία δεν ήταν αυτόνομο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης, έγινε ένα από τα κεντρικά θέματα.

 Με κάλεσμα του Συντονιστικού Ωρομισθίων, συγκεντρώθηκαν πολλές δεκάδες ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, που με συνθήματα και χάπενινγκ, έδωσαν τον τόνο στην πανηγυρική συνεδρίαση απαντώντας έτσι στις γενικόλογες τοποθετήσεις και υποσχέσεις τόσο της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΠΘ, Βίκυς Γκοτσοπούλου, όσο και της υπεύθυνης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Άννας Διαμαντοπούλου. Ακολούθησε παρέμβαση και ομιλία (στο τέλος της πανηγυρικής) του Στάθη Κατσούλα, μέλους του Συντονιστικού, ενώ την επόμενη μέρα τοποθετήθηκε η Δήμητρα Τζιώτζου, μέλος της Πρωτοβουλίας Ωρομισθίων Θεσσαλονίκης και εκλεγμένη σύνεδρος.

Παράλληλα, και καθ’ όλη τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, συνάδελφοι ωρομίσθιοι ενημέρωναν  για τη δράση του Συντονιστικού και γενικότερα για το θέμα της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση.

Η 78η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ δεν κατάληξε σε καμιά απόφαση σχετικά  με το πρόγραμμα δράσης ή τα μεγάλα ζητήματα του κλάδου. Παρ’ όλα αυτά, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί συνέδριο ρουτίνας χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η βάση της εκπαίδευσης ύψωσε τη φωνή της και ενόχλησε σε μεγάλο βαθμό τόσο την πολιτική ηγεσία όσο και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, μέσω του Συντονιστικού, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό προς αυτήν την κατεύθυνση αναγκάζοντας το σύνολο του κλάδου να πάρει θέση και να καταδικάσει την ωρομισθία. 

 

Στις 25-28/6 πραγματοποιήθηκε το 14ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Η παρουσία  του Συντονιστικού εκεί έκανε αίσθηση και τράβηξε την προσοχή του συνεδρίου. Αν και έλειπαν αρκετοί συνάδελφοι, το Συντονιστικό κατάφερε να χρωματίσει το συνέδριο. Την Πέμπτη με πανό και συνθήματα εκφράστηκαν  ιδιαίτερα έντονα τα αιτήματά των ωρομισθίων  καθ’ όλη τη διάρκεια των «θεσμικών τοποθετήσεων» (πρόεδρος ΟΛΜΕ, Γ.Γ. ΥΠΕΠΘ, βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ). Την Παρασκευή η τοποθέτηση της συναδέλφου Ρόζυς Μεταξά  κέρδισε το ακροατήριο ενώ, ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε, ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΟΛΜΕ που ένιωσε την ανάγκη να πάρει το λόγο και να δηλώσει την ενόχλησή του για τα συνθήματα που ακούγονταν.

 Μεγάλη επιτυχία, όμως, αποτελεί μέρος της πολιτικής απόφασης του συνεδρίου  η οποία συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένο σημείο που  επιτρέπει στους ωρομίσθιους να είναι μέλη των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ. Φυσικά, δεν ήταν κάτι εύκολο. Σημειώθηκαν παλινωδίες και τεχνικά κωλύματα από διάφορες παρατάξεις πριν και μετά τη λήψη της απόφασης, που παραλίγο να εκτοπίσουν το σημείο που αναφέρεται στους ωρομίσθιους.

Πρόκειται για ιστορική νίκη τόσο για το χώρο της εκπαίδευσης όσο και για το σύνολο των ελαστικά εργαζόμενων, αφού η μεγαλύτερη ομοσπονδία της Ελλάδας πλέον εγγράφει και αναγνωρίζει πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα στους «συμβασιούχους – ωρομίσθιους» συναδέλφους. Η απόφαση αποτελεί όπλο στα χέρια του Συντονιστικού ώστε από Σεπτέμβρη κανένας/καμία συνάδελφος/-ισσα να μη βρίσκεται εκτός του συνδικάτου και δημιουργεί ευθύνη για μια πιο αναβαθμισμένη παρέμβαση που θα φέρει στα σωματεία τους συναδέλφους έχοντας σχηματοποιημένη άποψη σε σχέση με τα δικαιώματά τους και την αγωνιστική τους προοπτική.

 

 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 14ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΛΜΕ

 

      Με δεδομένα τα αιτήματα του 13ου Συνεδρίου, τα συμπληρώνουμε με τις παρακάτω προτάσεις:

 

1.      Να μην περάσουν οι αλλαγές στο εξεταστικό (περιφερειακές εξετάσεις κ.λπ.).

2.      Όχι σε ξεχωριστό μισθολόγιο για τους νέους συναδέλφους (μισθολόγιο 2 ταχυτήτων).

3.      Γνήσιες και ουσιαστικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ενσωμάτωση των γενικών επιδομάτων στο βασικό, ώστε ο μισθός του νεοδιόριστου να διαμορφωθεί στα 1.400 ευρώ τουλάχιστον.

4.      Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, μέχρι την οριστική κατάργηση του θεσμού.

5.      Αντιμετώπιση του προβλήματος των πολύτεκνων συναδέλφων σύμφωνα με τις θέσεις της ΟΛΜΕ.

6.      ΄Αμεση αντιμετώπιση της εκτεταμένης «διαθεσιμότητας», υπεράσπιση και διεύρυνση της οργανικότητας.

7.      Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση. Όχι στα επαγγελματικά ταμεία – ΄Αμεση χρηματοδότηση των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Τη Δευτέρα 13/07/09 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συντονιστικού  Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών με τον Ειδικό Σύμβουλο του Υπουργού Παιδείας, κ. Καραγιάννη. Στη συζήτηση κατατέθηκαν από το Συντονιστικό Ωρομισθίων το ψήφισμα με τις υπογραφές συμπαράστασης των σωματείων, κοινοποιήθηκαν οι χιλιάδες υπογραφές συμπαράστασης, ενώ τέθηκε ξεκάθαρα το αίτημα του συντονιστικού για κατάργηση της ωρομισθίας. Από πλευράς του εκπροσώπου του Υπουργείου δεν υπήρξε καμία ρητή δέσμευση, ενώ σε αντίθεση με τις δηλώσεις τόσο του Υπουργού όσο και της Γ.Γ. του ΥΠΕΠΘ η ωρομισθία παρουσιάστηκε ως αναγκαστική επιλογή. Ακολούθησε παρουσίαση των υπόλοιπων αιτημάτων για κατάργηση του ασυμβίβαστου, αύξηση του ωρομισθίου, πληρωμή των δεδουλευμένων ανά μήνα, προσλήψεις όλων των εκπαιδευτικών ανεξαρτήτου σύμβασης από τον ενιαίο πίνακα ωρομισθίων και αναπληρωτών, μόνιμοι διορισμοί για όλες τις ειδικότητες. Αν και η στάση του κ. Καραγιάννη μπορεί να χαρακτηριστεί θετική και πάλι καμία επίσημη δέσμευση δεν υπήρξε.

 

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι οι αγώνες μας θα συνεχιστούν δυναμικά και μαζικά το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι να δικαιωθούμε,  μέχρι την κατάργηση της ωρομισθίας.  Για ένα σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση.

        

Κολοτούρου Ευγενία, 6974431517 veniak75@gmail.com

Κουράκης Νίκος 6932594899 kourakisnikos@gmail.com

Κατσούλας Στάθης 6972411061  statkats@gmail.com

Μάστορη Γαρυφαλλιά 6936371092  gmastori@yahoo.gr

Σερβετάς Γιώργος  6972282956  greathbum@gmail.com

Κυπρίδου Χριστίνα 6974901134 christinakyp@yahoo.gr

Σωτηρίου Ελένη 6944346740 eleni_sotiriou@yahoo.gr

Μπαρούτας Γιώργος 6978258546 gbarou@gmail.com

Γεροντέλου Τζέλα 6945837406 tzelager@yahoo.com

Γιαννακάκη Μαρία 6977910013 margian1gr@yahoo.gr

Λέλη Χαρά 6974701769 xarisl@hotmail.com

Μαρίνου Χρύσα  6972264010 chrmarinou@gmail.com

 

www.oromisthioi.gr