ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Φορτώνουν με νέα βάρη  το Ταμείο ΠΡΟΝΟΙΑΣ Δ.Υ. μέσω δανεισμού του

 (Σ. Σ. Δείτε στον έντυπο και ηλεκτρονικό «τύπο» με ένα κλικ εδώ… )

·  ΝΑ χρηματοδοτήσει τώρα το κράτος το ΤΠΔΥ

· ΝΑ αποδώσει τώρα η κυβέρνηση τα 1,3 ευρώ που χρωστά στο ταμείο

 Προκλητικά αντεργατική μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή απόφαση του ΤΠΔΥ να πάρει δάνειο 200 εκατ. ευρώ [σε πρώτη φάση], αντί να διεκδικήσει την άμεση χρηματοδότησή του από την κυβέρνηση ως όφειλε και τα 1,3 δισ. ευρώ που χρωστά το κράτος στο Ταμείο των ΔΥ.

Εν μέσω θέρους, κατά την προσφιλή μέθοδο όλων των αστικών κυβερνήσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί σωρεία νέων αντιασφαλιστικών μέτρων [βλ. ρυθμίοεις για ΙΚΑ, κατάλογο βαρέων και ανθυγιεινών κλπ].

Η κυβερνητική πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) ενέκρινε τη σύναψη δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αρχίσει να πληρώνει το εφʼ άπαξ σε ορισμένους από τους 16.000 ασφαλισμένους συνταξιούχους ΔΥ που περιμένουν πάνω από 18 μήνες για να πάρουν τα χρήματά τους. Με τη χορήγηση του δανείου θα ικανοποιηθούν περίπου 4.500- 4.800 αιτήσεις και θα εκκρεμούν οι υπόλοιπες [συν όσες προστεθούν μέχρι τον Οκτώβριο, που είναι περίοδος συνταξιοδότησης χιλιάδων εκπαιδευτικών]. Η απόφαση ελήφθη απουσία των εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, ενώ η πηγή και οι όροι του δανεισμού θα προσδιοριστούν το επόμενο διάστημα, μέσω διαγωνισμού. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την αρχή της διάλυσης του ταμείου πρόνοιας των ΔΥ, φορτώνοντάς το με νέα χρέη μέσω του δανεισμού. Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα του ταμείου ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.

Σοβαρότατα προβλήματα, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει και ο  ΟΠΑΔ, που αφ’ ενός θα χρειαστεί επιπλέον τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του έως το τέλος του έτους, για να μη μείνουμε και πάλι χωρίς  γιατρούς και φάρμακα, αφʼ ετέρου περικόπτει ξεδιάντροπα παροχές προς τους ασφαλισμένους του, ακόμη και από αυτούς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

[Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο ΟΠΑΔ έχει εισπράξει από τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 550 εκατ. ευρώ από 1,22 δισ. που έχουν προεγγραφεί, ενώ οφείλει 200 εκατ. σε φαρμακεία, 300 εκατ. σε γιατρούς, 100 εκατ. ευρώ σε κλινικές και 450 εκατ. ευρώ σε κρατικά νοσοκομεία. Επομένως, αν καταβληθούν από το Δημόσιο τα υπόλοιπα  670 εκατ., το χρέος του ΟΠΑΔ  θα είναι 370 εκατ. και με τις δαπάνες του 2ου εξαμήνου  θα ξεπεράσουν τα 800 εκ. ευρώ για το 2009.]

Όλα αυτά, βεβαίως, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Εδώ και πάνω από δύο χρόνια οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ δημόσιου τομέα είχαμε καταγγείλει ότι το ταμείο βρίσκεται στο κόκκινο, αναλάβαμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων, προβήκαμε σε καταλήψεις του ΤΠΔΥ και του ΟΠΑΔ και απαιτήσαμε από τις διοικήσεις τους να ζητήσουν επιτακτικά από την κυβέρνηση την πρόσθετη χρηματοδότησή τους αλλιώς να παραιτηθούν. Κυριότατα δε το θέταμε στην ΑΔΕΔΥ, σε κάθε Γενικό Συμβούλιο της οποίας προτείναμε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το μέγα αυτό θέμα.

Η  ΑΔΕΔΥ είναι στην ουσία συνυπεύθυνη με την κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση, πότε με τις θέσεις της [βλ. τοποθέτηση αποθεματικών στο χρηματιστηριακό τζόγο, με συνυπογραφή ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΝ-ΠΑΜΕ μέσω των εκπροσώπων τους] και πότε με τις παραλείψεις της.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες (ιδιαίτερα τις ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΠΟΕ ΟΤΑ-ΠΟΕΔΗΝ που αντιπροσωπεύουν και τον κύριο όγκο της χαμηλόμισθης υπαλληλίας) να καταγγείλουν τη νέα επίθεση που δεχόμαστε και να συντονίσουν τα βήματά τους ώστε αγωνιστικά να την αποκρούσουμε.

Σαν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ θα κινηθούμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις.

ΑΘΗΝΑ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ  2009,   www.paremvaseis.orgparemvaseisde@yahoo.gr