1] Στη συνάντηση ήταν παρόντες  η  Ν. Γκοτσοπούλου-ΓΓ του ΥΠΕΠΘ  και ο Γούσης. Απουσίαζε ο Λυκουρέντζος.

2] Γενική παρατήρηση : ο Α. Σπηλιωτόπουλος κράτησε  αποστάσεις ή και κατηγόρησε άλλους υπουργούς, οικοδομώντας προφίλ «υπερκομματικού» και «συναινετικού» γενικώς, σαν να μην ήταν καν μέλος της κυβέρνησης και της ΝΔ!

   α] «κάρφωσε» εμμέσως πλην σαφώς τον Λυκουρέντζο για όλες τις τροπολογίες του καλοκαιριού

[μία και μόνη σχολή πληροφορικής του ΠΑΠΕΙ εντάχθηκε στις καθηγητικές σχολές, όπου εικάζεται ότι φοιτά η κόρη του Λυκουρέντζου, τροπολογία για διορισμό αναπήρων με 67% και 12μηνη προϋπηρεσία, διορισμός πολύτεκνων στην εκπαίδευση που ήδη είχαν μόνιμη θέση στο δημόσιο],

   β] κατηγόρησε τον Παυλόπουλο που δεν δίνει ιθαγένεια στα παιδιά προσφύγων που γεννιούνται στην Ελλάδα και δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να μην τους γράφουν κάποιοι διευθυντές στα σχολεία, ζητώντας άδεια παραμονής,

   γ] δήλωσε ότι έχουμε «υπ. Οικονομικών μπαταχτσή» που δεν του δίνει λεφτά να πληρώσει τους ωρομίσθιους, που έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται,

  δ] ειρωνεύτηκε πολλάκις τον Αβραμόπουλο και είπε ότι το ΥΠΕΠΘ είναι απλός μεσάζων του Υπ. Υγείας.

Είναι, επίσης, προφανές ότι, επί της ουσίας, αγνοεί τα των  σχολείων,  δεν ενδιαφέρθηκε στο 8μηνο της υπουργίας του να τα μάθει και αρκέστηκε στις γνωστές επικοινωνιακές πιρουέτες που ξέρουμε.

spiliotopoylos-aris-1

3] Για  τα προβλήματα  που απαιτήσαμε να αντιμετωπισθούν εντός της εβδομάδας:

   α] Ζητήσαμε εγκύκλιό του για τμήματα με οροφή τους 25 μαθητές, χρησιμοποιώντας και σαν πρόσθετο επιχείρημα την γρίπη. Δεσμεύτηκε να στείλει εγκύκλιο, αλλά συμπληρωμένη με  διατύπωση περί «εφικτού». Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, αλλά σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιώντας  και τη σχετική αυτή δέσμευσή του, συνεχίζουμε τις πιέσεις σε προϊσταμένους κλπ για μικρά τμήματα. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι δήλωσαν άγνοια οι Σπηλιωτόπουλος-Γκοτσοπούλου για την προφορική εντολή των περιφερειαρχών προς προϊσταμένους διευθύνσεων για 30άρια τμήματα και ο Γούσης που φάνηκε να γνωρίζει δε μίλησε καθόλου.

   β] Ζητήσαμε να προσληφθούν οι ωρομίσθιοι της ΠΔΣ από τον ενιαίο πίνακα και όχι από τους προϊσταμένους. Δεσμεύτηκε ότι θα το περιλάβει στην εγκύκλιο για την ΠΔΣ. Περιμένουμε μέχρι αύριο-μεθαύριο αν θα τηρήσει τη δέσμευσή του. Θα συνεχίσουμε τις πιέσεις.

   γ]  Έθεσα εγώ, και ψιλοσιγοντάρησαν οι άλλοι, την κατάργηση του ασυμβίβαστου για τους ωρομίσθιους, προσθέτοντας ότι τους σπρώχνει, εκτός των άλλων, και στη μαύρη εργασία. Συμφώνησε για το δίκαιον του αιτήματος, ρώτησε τους άλλους αν είναι εφικτό νομοθετικά και τελικά συμφώνησε η Γκοτσοπούλου να μη συμπεριλάβει στην αίτηση των ωρομισθίων τη δήλωση ότι δεν μπορούν να δουλεύουν αλλού. Θα δούμε αν θα το τηρήσει.

   δ]  Ζητήσαμε να αποσύρει την εγκύκλιο με την οποία καταργεί την απαλλαγή από τις εξωδιδακτικές εργασίες των υπευθύνων εγαστηρίων [πληροφορικής και φυσικής-χημείας]. Δεν έδωσε σαφή απάντηση. Ανάθεμα κι αν ξέρει τι του λέγαμε…

   ε]  Επίσης να απαλείψει τη διάταξη για πιστοποίηση καθηγητών -που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της Α’ Γυμνασίου με το φορητό υπολογιστή- από ιδιωτικούς φορείς πιστοποίησης.

   στ] Ζητήσαμε έκτακτη επιχορήγηση των σχολείων για την προμήθεια των υλικών που υπαγορεύει η εγκύκλιος για τη γρίπη. Απάντησε ότι θα δοθεί τέταρτη δόση στις σχολικές επιτροπές από τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της γρίπης. Επίσης, διορισμό μονίμων καθαριστριών [μας είπε ότι του το απαγόρευσε το υπ. Οικονομίας] ή έστω, εκτάκτως, συμβασιούχων πλήρους απασχόλησης με πρόσθετη χρηματοδότηση των σχολικών Επιτροπών. Ζητήσαμε  Κινητές ιατρικές μονάδες για τα σχολεία [μας είπε ότι ζήτησε αλλά όσες έχει ο Αβραμόπουλος τις έστειλε στις Νομαρχίες και εκεί εντάσσει και τα σχολεία, δηλαδή τζίφος…].

4] Σήμερα αναμένεται το ΦΕΚ που εξαιρεί την εκπαίδευση από την απαγόρευση διορισμών κλπ, άρα θα γίνουν οι διορισμοί που εκκρεμούν από ΑΣΕΠ  [για το οποίο μας μίλησε με τα χειρότερα λόγια, όσον αφορά τη λειτουργία, την αδιαφορία, τη γραφειοκρατία κλπ] και αναπληρωτών.

Είναι προφανές ότι δεν θίξαμε ευρύτερα θέματα εκπαιδευτικής και εισοδηματικής πολιτικής, γιατί δεν θα είχε κανένα νόημα σε προεκλογική περίοδο, στην ουσία απευθυνόμενοι σε έναν «υπηρεσιακό υπουργό». Αυτό, άλλωστε, είχαμε αποφασίσει και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ χθές σε ειδική συνεδρίαση, στην οποία η μεν ΠΑΣΚ πρότεινε να μην πάμε καθόλου στη συνάντηση και να στείλουμε υπόμνημα, η δε ΕΣΑΚ να πάμε και να του πούμε μόνο για τη γρίπη. Στη συνάντηση με τον ΥΠΕΠΘ δεν συμμετείχαν τα 3 μέλη της ΠΑΣΚ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ [Μανιάτης, Κορφιάτης, Μπόϊκος]. Αύριο Τετάρτη, στην τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, θα εκδώσουμε Δελτίο Τύπου.

 Τρίτη  7 Σεπτεμβρίου 2009                                                                                       Αγγελική Φατούρου