Α  ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ                                                                             Πάτρα, 7/9/09

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΤΗΛ./FAX: 2610-278776

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 

Absolut-Athens-1

 Συναδέλφισσες, -οι

και φέτος το ΥΠΕΠΘ απέστειλε εγκύκλιο στα σχολεία με την οποία ζητά να γίνει προγραμματισμός μιας σειράς δραστηριοτήτων που αφορούν το εκπαιδευτικό έργο.

Και σ’ αυτή την εγκύκλιο, διαφοροποιημένη σε ελάχιστα συγκριτικά με την περσινή, επιχειρείται να μπει το εκπαιδευτικό έργο σε «καλούπια», ώστε να είναι πιο αποδοτικός ο έλεγχος που επιδιώκει το ΥΠΕΠΘ.

Πιο συγκεκριμένα:

α) Δίνει ξανά έμφαση στη διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών, μια και κατά το ΥΠΕΠΘ αποτελεί μάλλον την πεμπτουσία της εκπαιδευτικής πράξης ανάγοντας τους σχολικούς συμβούλους σε ελεγκτές ακόμη και των διαγωνισμάτων.

β) Προωθεί την είσοδο της αγοράς και της ιδεολογίας της στο σχολείο μέσω των χορηγών

γ) Προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους εκπαιδευτικούς με το μαθητικό κίνημα με την απαίτηση πρόβλεψης για τις «αναπληρώσεις»

δ) Με τον ατομικό προγραμματισμό ανά μάθημα και ενώ υπάρχουν τα αναλυτικά προγράμματα και οι οδηγίες του Π.Ι., επιχειρεί να κάνει ακόμη πιο εξοντωτική και γραφειοκρατική την εκπαιδευτική διαδικασία για τους μαθητές και να χρίσει υπεύθυνο για την εξέλιξη παράδοσης της υπέρογκης ύλης τους καθηγητές, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο πέρα από τα τυπικά καθήκοντα που ορίζονται σ’ αυτή(εφημερίες, κατανομή εργασιών στα μέλη του συλλόγου κλπ).

Ιδιαίτερα για τον ατομικό προγραμματισμό καταθέτουμε ως πρόταση, όπως και πέρυσι, το παρακάτω σχέδιο διατύπωσης:

«Οι παιδαγωγικές, μαθησιακές και κοινωνικά διαφορετικές ανάγκες των μαθητών μου, όσο και μια σειρά απρόβλεπτα γεγονότα, με αναγκάζουν να μη μπορώ να εγγυηθώ τέτοιο αναλυτικό, γραφειοκρατικό, «επίσημο» προγραμματισμό.

Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι για την πρόοδο της ύλης με βάση τις αρχές του ν. 1566/85, το αναλυτικό πρόγραμμα του Π.Ι. και την παιδαγωγική μας ελευθερία».

Καλούμε τους αντιπροσώπους των σχολείων και όσους συναδέλφους επιθυμούν  τη Δευτέρα 14/9, στις 7:30μμ στα γραφεία της ΕΛΜΕ για  αμφίδρομη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας που μας αφορούν (προγραμματισμός, μέτρα πρόληψης για τη γρίπη κλπ)

                                                         Για το ΔΣ

      Ο  Πρόεδρος                                                                        Ο  Γραμματέας

    Σπίνος Αθανάσιος                                                              Σταμούλης  Θόδωρος

 

2) ΕΝΩΣΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ  ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ       

Α΄ ΕΛΜΕ  ΑΧΑΪΑΣ                                                                         

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ  6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ                                                           ΠΑΤΡΑ, 08-09-2008

ΤΗΛ.-FAX :  2610 278.776

Ηλ. Διεύθυνση 2007: aelmeahaias@yahoo.gr

Ψήφισμα

   Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ  Αχαΐας, μετά από ερωτήματα που τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση με αντιπροσώπους συλλόγων διδασκόντων, μελών της Α΄ ΕΛΜΕ, εξειδικεύει την πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (3-9-08) και της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας (1-9-08).

1) Για τον ατομικό προγραμματισμό των συναδέλφων που θα κατατεθεί στην παιδαγωγική συνεδρίαση έως τις 10-9-08, καταθέτουμε το παρακάτω σχέδιο διατύπωσης:

«Οι παιδαγωγικές, μαθησιακές και κοινωνικά διαφορετικές ανάγκες των μαθητών μου, όσο και μια σειρά απρόβλεπτα γεγονότα, με αναγκάζουν να μη μπορώ να εγγυηθώ τέτοιο αναλυτικό, γραφειοκρατικό «επίσημο» προγραμματισμό.

Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι για την πρόοδο της ύλης με βάση τις αρχές του ν. 1566/85, το αναλυτικό πρόγραμμα του Π.Ι. και την παιδαγωγική μας ελευθερία.».

2) Υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι και δεν συμμετέχουμε σε ψηφοφορία υπέρ του προγραμματισμού περιπάτων και εκδρομών χωρίς τις προτάσεις Μαθητικών Συμβουλίων για παιδαγωγικούς και δημοκρατικούς λόγους.

 Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας

Παν. Μπούρδαλας                                                    Παν. Γκόβας

 

3) ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                        Πάτρα, 01–09–2008    

Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ                                                              

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ,  ΠΑΤΡΑ                               

ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776                                                 

Ηλ. Διεύθυνση 2007: aelmeahaias@yahoo.gr

 Για τον «προγραμματισμό» της νέας σχολικής χρονιάς

 Το ΔΣ της Α΄  ΕΛΜΕ Αχαΐας, αφουγκραζόμενο τις βάσιμες ανησυχίες των συναδέλφων και την αγανάκτησή τους για την «απαράδεκτη, σχεδιασμένη και επιθετική ενέργεια» με την Εγκύκλιο 80350/Γ2/19-6-08, όπως αποφάσισε και η σύνοδος των προέδρων στις 28/6/08 και ανέλυσε το ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 26-6-2008 – τις οποίες και αποστέλλουμε πάλι – θεωρεί:

1) Επιβεβαιώνει ότι: «κανένα σχολείο, κανένας Διευθυντής, κανένας σύλλογος διδασκόντων δεν εφαρμόζει την εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ» σε όσα καινοφανή, αντιπαιδαγωγικά, αντιδημοκρατικά, αντιφατικά και αντίθετα στο πνεύμα και την ουσία τόσο των αποφάσεων του Π.Ι., όσο και του κλάδου.

2) Καταγγέλλει, όχι μόνο την συρρίκνωση του αριθμού των τμημάτων σε κάθε σχολείο με την μέθοδο της ασφυκτικής αύξησης του αριθμού των μαθητών, υπερβαίνοντας και το τυπικό όριο των 30 μαθητών ανά τμήμα, όταν οι ανάγκες επιβάλλουν τουλάχιστον 25 και στα εργαστήρια 10 ανά εκπαιδευτικό και 20 στις κατευθύνσεις χωρίς κατώτατο όριο.

3) Υπερβαίνει την περσινή τάση πολλών σχολικών συμβούλων για διοικητισμό και επιθεωρητισμό, ζητώντας για ατομικό έλεγχό, όχι μόνο τα θέματα των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, αλλά των πρόχειρων διαγωνισμάτων και των τεστ, χωρίς οι σύμβουλοι να παίξουν το ρόλο για τον οποίο (υποτίθεται ότι) έχουν επιλεγεί.

4) Οδηγεί τους συλλόγους διδασκόντων σε αντιπαράθεση με τους μαθητές τους, αποφασίζοντας αντιπαιδαγωγικά και αντιδεοντολογικά από τώρα χωρίς ούτε τη δική τους γνώμη, όχι μόνο για τους περιπάτους, αλλά για όλες τις εκδρομές μέχρι και την πενταήμερη από τώρα πλήρως!!!

Παράλληλα τελείως αντιπαιδαγωγικά για τη συνοχή του σχολείου, προσπαθεί να θέσει τους εκπαιδευτικούς αντιμέτωπους με το μαθητικό κίνημα με τις λεγόμενες «αναπληρώσεις».

Ενώ επιθυμούμε κατ’ αρχήν το ανοικτό σχολείο σε κοινωνικούς φορείς, δεν αποδεχόμαστε με τα «καινοτόμα προγράμματα» χωρίς κονδύλια να γίνουμε μάνατζερ και κυνηγοί χορηγών. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να γίνουμε συνυπεύθυνοι, αφού μέχρι και τα χρονικά όρια του παιδαγωγικού μέρους δεν είναι στη διάθεσή τους και επομένως δεν μπορούν να συναινέσουν.

5) Γνωρίζουμε πόσο φαντάζει απαράδεκτος από κάθε άποψη, η ιδέα ενός εργαλειακά ατομικού προγραμματισμού κάθε καθηγητή και για κάθε τμήμα πέρα ακόμα από τις προτάσεις του Π. Ι. για κάθε μάθημα. Οι παιδαγωγικές, μαθησιακές και κοινωνικά διαφορετικές ανάγκες των μαθητών, όσο και μια σειρά απρόβλεπτα γεγονότα μας αναγκάζουν να μη μπορούμε, χωρίς να εγγυηθούμε τέτοιου είδους «επίσημους» προγραμματισμούς. Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε για την πρόοδο της ύλης με βάση τις γενικές αρχές του ν. 1566/85, τα αναλυτικά προγράμματα και την παιδαγωγική μας ελευθερία.

6) Δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι σε μια περίοδο λιτότητας, ακρίβειας, «φορομπηξίας» στην αύξηση της ανάγκης του ιδιωτικών φροντιστηρίων, αφού ο λεγόμενος προγραμματισμός δεν αγγίζει επί της ουσίας τα απαραίτητα μέτρα ολοκληρωμένης αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, ούτε καν την Π. Δ. Σ. Επιστρέφουμε αυτό το αυταρχικό σχολείο με επιχειρηματική νότα στους αποστολείς τους.

7) Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας καλεί στη περιοχή μας σε παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειακό Δ/ντή  εντός της εβδομάδος α) τις ΕΛΜΕ Δυτ. Ελλάδος, β) τους εκπροσώπους μας στις Δ.Ε.Π. και Ν. Ε. Π. και όσους άλλους συναδέλφους μέλη της Α΄ ΕΛΜΕ επιθυμούν, και γ) την Ομοσπονδία Γονέων Ν. Αχαΐας.

Καλεί επίσης το ΔΣ της ΟΛΜΕ να παίξει τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο από τώρα.

Τέλος καλούμε το ΥΠΕΠΘ να αποδεχτεί το πλαίσιο προτάσεων του κλάδου και να μη πυροδοτεί συνεχώς το ίδιο τη ρήξη και τη πλήρη διάλυση του δημόσιου σχολείου, στο όνομα ενός «πειθαρχημένου» σχολείου, και ειδικά σε μια εποχή πλήρους ανασφάλειας και «ευελιξίας» της νεοφιλελεύθερης επιδρομής.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝ. ΜΠΟΥΡΔΑΛΑΣ                                       ΠΑΝ. ΓΚΟΒΑΣ