Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Αχαΐας,  μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων.

 Ήλθαν οι εθνικές εκλογές:  Ας πάμε παρακάτω!

Όχι στον «προγραμματισμό», Ναι στα μικρά τμήματα, ΤΩΡΑ!

Συναδέλφισσες, -οι

Πάλι άνοιξαν τα σχολεία με δυο γεγονότα που δεν επιτρέπουν την ρουτίνα της επανάληψης. Η νέα γρίπη και οι νέες εκλογές. H νέα γρίπη, ήλθε μετά από αυτή των πτηνών και ίσως μας δώσει την ευκαιρία να μιλήσουμε πάλι για υγεία και πρόληψη, αλλά και για αντίσταση στις επιχειρήσεις εμπορευματοποίησής τους.

Οι νέες εκλογές μας αποδεικνύουν πως βαδίζουμε ολοταχώς προς το τέλος μιας εποχής και στη συγκεκριμένη περίπτωση προς το τέλος της μεταπολίτευσης. Της μεταπολίτευσης, που «κλείνει» τον κύκλο της με τον χειρότερο τρόπο. Με την οικονομική, αλλά και με το ακόμα χειρότερο …την ηθική της χρεοκοπία. Όλος ο εσμός του δικομματισμού και όλος ο εσμός των συνοδοιπόρων κομμάτων της μεταπολίτευσης οδήγησαν στην απόλυτη αποτυχία, η οποία οδηγεί στη χρεοκοπία και στην οικονομική περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτισμική κατάρρευση. Οι αγώνες του παρελθόντος, η πρόσφατη τακτική νίκη για την αντιδραστική αλλαγή του συντάγματος, η νίκη καθυστέρησης της νομοθετικής επίθεσης στο ασφαλιστικό του δημοσίου, η τεράστια κρίση του στείρου κοινοβουλευτισμού στις ευρωεκλογές, αποδεικνύουν περίτρανα ότι μπορούμε να περπατήσουμε και μέσα από το σύγχρονο γκρίζο του σήμερα στην κοινωνία, αλλά και στο «σπίτι μας»: το σχολείο και την παιδεία.

Η οικονομική και όχι μόνο κρίση βεβαίως και αναταράσσει βίαια όλο το αστικό πολιτικό σύστημα και το ωθεί σε απροκάλυπτες επιθέσεις στο εισόδημα (ατομικό και κοινωνικό), στο σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων. Έτσι η πορεία ανασυγκρότησης και του εκπ. κινήματος σε μια μάχιμη κατεύθυνση με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις τελευταίες εξελίξεις είναι το κύριο αντίπαλο δέος και η κοινωνική ελπίδα μας. Την καλοκαιρινή περίοδο γίναμε μάρτυρες όλου του κυβερνητικού πακέτου που αποκαλύψαμε  πριν το 14ο συνέδριο της ΟΛΜΕ: Πορεία μεγαλύτερης κατάρρευσης ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού, προετοιμασία μισθών πολλών ταχυτήτων στο δημόσιο  με ροκάνισμα του μισθού των παλιών, κουκούλωμα του περιεχομένου του σχολείου και του νέου κτιριακού με διάλυση του πακέτου των υπηρεσιακών μεταβολών, της συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ για περιφερειακές εξετάσεις από Α΄ Λυκείου και όχι μόνο, επιμονή στη χειραγώγηση μέσω «επιμορφώσεων» και «προγραμματισμού», κλπ.

Και αν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ακόμα παραμένουν μόνες τους, οι υπόλοιπες δυνάμεις κατάφεραν να κάνουν τη ΔΑΚΕ οδηγό στο καράβι (πιο πέρα και από την Πάτρα…).   Ουσιαστικά παράτησαν το καράβι του συνδικάτου σ’ αυτούς που δεν του έδιναν καμιά ουσιαστική σημασία τα τελευταία χρόνια. Είναι όλοι τους (ηγεσία ΣΕΚ  και ηγεσία ΠΑΣΚ) άξιοι της ΔΑΚΕ…

Με αφορμή λοιπόν εκείνες τις συζητήσεις λόγω εκλογών επαναφέρουμε στο προσκήνιο την τακτική μας:

Α) Προγραμματική προωθητική συμφωνία στα πρωτοβάθμια όργανα ως πρώτη επιλογή με στόχο την ανάπτυξη των συλλογικών διεργασιών σε συλλόγους διδασκόντων, πρωτοβουλίες, δράσεις, πορείες, γενικές συνελεύσεις. Παράδειγμα: Όχι στον «προγραμματισμό», Ναι στα μικρά τμήματα, ΤΩΡΑ!

Β) Αγωνιστική ενότητα μέσα στο συνδικάτο και τους συλλόγους διδασκόντων, ενότητα με τα αγωνιζόμενα στρώματα σε παιδεία, εργασία, πολιτισμό, περιβάλλον, τοπικές κοινωνίες και όχι στα «φουστάνια» των κομμάτων που ευθύνονται για την πολλαπλή κρίση και φυσικά καταρρέουν.

Γ) Άξονες και στόχοι της δράσης μας: 1) Κέντρο οι αποφάσεις του 14ου συνεδρίου της ΟΛΜΕ, παρά την έλλειψη πολιτικού σκεπτικού και τις αδυναμίες τους, τόσο λόγω της αυτοαπομόνωσης ΠΑΜΕ και ΔΑΚΕ, όσο και των βέτο ΠΑΣΚ και ΣΕΚ για τρία μεγάλα επίδικα: όλα τα εκπ. επιδόματα στο μισθό, στρατηγική ενιαίου σχολείου, συλλογική πολύπλευρη αλληλεπίδραση και ανατροφοδότηση και όχι «αξιολόγηση»). 2) Αναζήτηση μεγαλύτερης  στήριξης του συνδικάτου μέσω και συνθετικών συλλογικών δημόσιων διεργασιών και φυσικά αντιπαραθέσεων στα επίδικα, «μικρά» και «μεγάλα».

Συνάδελφοι, -σσες

Να  σταθούμε χαμογελώντας στο μέλλον και να μη φοβηθούμε το γκρίζο και το σκοτάδι που μας υφαίνουν. Εξάλλου εμείς πλέκουμε τη ζωή μαζί με τα νιάτα, τα παιδιά μας. Καλή δημιουργική και αγωνιστική εκπαιδευτική χρονιά.

Πάτρα, Σεπτέμβρης 2009, https://eparemvasiax.wordpress.com/

Δείτε σε word την προκήρυξη: Ήλθαν οι εθνικές εκλογές_Ας πάμε παρακάτω_ΕκπΠαρέμβαση_Σεπτέμβρης 2009