Α΄  ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ            Πάτρα, 28/9/2009                                                                      

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΤΗΛ./FAX: 2610-278776 

aelmeahaias@yahoo.gr

sfrag-aelmeach-moni

1) ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΔΣ

Καταγγέλλουμε τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Μπίρμπα για την άρνησή του να εφαρμόσει την εγκύκλιο σχετικά με την κατανομή των μαθητών ανά τμήμα και τη θέση του υπέρ του ρουσφετολογικού μηχανισμού πρόσληψης των συναδέλφων ωρομισθίων στην ΠΔΣ.

Σχετικά με το πρώτο ζήτημα θεωρούμε πως φέρει ακέραια την ευθύνη καθώς η εγκύκλιος 3127/Γ2/8-9-2009 αναφέρει ρητά πως μπορεί να εγκρίνει ο ίδιος τη λειτουργία τμημάτων με αριθμό μαθητών κάτω των 25, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας που έκανε το ΔΣ της ΕΛΜΕ από κοινού με εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων και του Συλλόγου Γονέων του 8ου Γυμνασίου τη Δευτέρα 21/9, δεσμεύτηκε πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να εφαρμόσει την εγκύκλιο μέχρι την Παρασκευή 25/9. Να θυμίσουμε εδώ πως η εγκύκλιος έχει ημερομηνία 8/9 και ουδέποτε στάλθηκε από τη Διεύθυνση στα σχολεία.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως στόχος του κ Μπίρμπα είναι να μη δημιουργήσει προηγούμενο όσον αφορά τη μείωση του  αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, στερώντας από την εκπαιδευτική κοινότητα καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας.

Το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τις ανάγκες είναι απλή πρόφαση καθώς ήδη, πέρα από τις αποσπάσεις που αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας για γραφεία και υπηρεσίες και οι οποίες ξεπερνούν τις 100, στα διάφορα γραφεία έχουν αποσπασθεί ή διατεθεί από το ΠΥΣΔΕ πάνω από 45 συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων και ο κύκλος των αποσπάσεων – διαθέσεων δεν έκλεισε ακόμη.

Σχετικά με την ΠΔΣ αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημα της ΕΛΜΕ για πρόσληψη των συναδέλφων ωρομισθίων από ενιαίο πίνακα, κάτι που προβλέπεται για όλες τις υπόλοιπες προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων, προκρίνοντας ουσιαστικά τη μέθοδο του ρουσφετιού που ισχύει τα τελευταία χρόνια. Πληροφορηθήκαμε μάλιστα ότι προχωρούν ήδη σε προσλήψεις εν κρυπτώ και χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο.

Καταγγέλλουμε λοιπόν αυτές τις πρακτικές και απαιτούμε από τον κ Μπίρμπα, έστω και την ύστατη ώρα και για τα δύο ζητήματα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάψει   να «κρύβεται» πίσω από τους προϊσταμένους των Γραφείων, διαφορετικά θα είναι υπόλογος σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για την παιδαγωγικά και διοικητικά ανάλγητη στάση του.

2) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ Δ. ΠΑΤΡΕΩΝ

Συναδέλφισσες, -οι

την Τετάρτη, 23/9 το ΔΣ της ΕΛΜΕ συναντήθηκε με την πρόεδρο της Δημοτ. Επιτροπής Παιδείας του δήμου Πατρέων κ. Παντελή .

Τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχόλησαν ήταν τα οικονομικά των σχολικών επιτροπών και η αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Σχετικά με το πρώτο ζήτημα η κ. Παντελή μας ενημέρωσε πως δε δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση για την αγορά του απαραίτητου υγειονομικού και απολυμαντικού υλικού και πως  για πρώτη φορά η 3η τακτική δόση προς τις σχολικές επιτροπές θα δοθεί σε 3 μέρη αντί να δοθεί ολόκληρη όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Με δεδομένα τα αιτήματα σχολείων για επιπλέον ενίσχυση και τα πάγια έξοδα της εποχής (θέρμανση κλπ) είναι πιθανό το χειμώνα να υπάρξει πρόβλημα έλλειψης χρημάτων στις σχολικές επιτροπές.

Επιπρόσθετα υπάρχουν ΣΕ που πλήρωσαν με χρήματά τους το προσωπικό καθαριότητας και μέχρι τώρα ο ΟΣΚ έχει αποστείλει στα μισά μόνο σχολεία το 75% των οφειλομένων και στα υπόλοιπα καθόλου, ενώ ζητά από τους προέδρους των ΣΕ να συνάψουν με δική τους ευθύνη συμβάσεις με τις καθαρίστριες και όχι κεντρικά από  τον ΟΣΚ όπως γινόταν ως τώρα.

Από την πλευρά μας θέσαμε την ανάγκη διεκδίκησης επιπλέον χρηματοδότησης των σχολείων και το ζήτημα δημιουργίας υποδομών πρωτοβάθμιου δικτύου υγείας για την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Η απάντηση της κ. Παντελή ήταν πως υπάρχει αίτημα του Δήμου προς το Υπ. Υγείας να γίνει πρόσληψη ενός γιατρού για κάθε σχολικό συγκρότημα και να υπάρχει ένα όχημα του ΕΚΑΒ σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως το ζήτημα της χρόνιας υποχρηματοδότησης των σχολείων πιθανά να οξυνθεί τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους συναδέλφους Διευθυντές να μας ενημερώσουν για προβλήματα που άπτονται της χρηματοδότησης των ΣΕ ώστε να μπορέσουμε άμεσα και με συλλογικό τρόπο να διεκδικήσουμε την επίλυσης τους.

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                                                                        Ο  Γραμματέας

 Σπίνος Αθανάσιος                                                           Σταμούλης  Θόδωρος