ΥΠΕΠΘ:  Διευκρινίσεις για το Πρόγραμμα πρόσθετης διδακτικής στήριξης σχολικού έτους 2009-2010

ypepth-pds-dieykriniseis-08-10-09

ΟΛΜΕ: Για ακόμη μια φορά τονίζει την αναγκαιότητα της άμεσης έναρξης της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (ΠΔΣ).

olme-2-pds-annadiam

Και δύο καταγγελίες:

1) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ  ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΝΑΡΞΗΣ  ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ  ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΛ

Ένα  μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους και κανένα πρόγραμμα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης δεν λειτουργεί.

aithousaEkp_1

 

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ άργησε να εκδώσει την εγκύκλιο πρόσληψης εκπαιδευτικών για ΠΔΣ, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να κληθούν να κάνουν δηλώσεις μέσα στο Σεπτέμβριο.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ που προέκυψε μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου εκδήλωσε στις 8/109 τις προθέσεις της για την τύχη που επιφυλάσσει στην ΠΔΣ. Με έγγραφο [«εντολή Υπουργού»] που έφτασε στις σχολικές μονάδες η νέα ΥΠΕΠΘ κ. Διαμαντοπούλου ορίζει ότι «το πρόγραμμα αναστέλλεται προσωρινά, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για την επιτυχή και αποτελεσματική υλοποίησή του»!

Οι ζεστές ακόμη προεκλογικές διακηρύξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, τα συνθήματα «όλα είναι θέμα παιδείας» της ΝΔ και «η παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα» του ΠΑΣΟΚ γίνονται στάχτη από τον πρώτο σχολικό μήνα.

Πρόκειται για ένα πρόσθετο δώρο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στα φροντιστήρια, ένα ακόμη χτύπημα στο Δημόσιο Σχολείο, αφού είναι γνωστό ότι η έγκαιρη έναρξη της ΠΔΣ καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του προγράμματος.

Απαιτούμε από την νέα Υπουργό να αρχίσουν από σήμερα κιόλας να λειτουργούν τα τμήματα της ΠΔΣ, με εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν αυστηρά από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών-ωρομισθίων, ώστε να σταματήσει επιτέλους ο ρουσφετολογικός διορισμός και η ομηρία των ωρομισθίων συναδέλφων μας.

Καμιά άλλη λύση δεν μπορεί να είναι ανεκτή από τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.

ΑΘΗΝΑ, 9/10/09

 

2) Η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ…

Μόλις που πρόλαβε η νέα Υπουργός να αναλάβει καθήκοντα και αν μας εντυπωσίασε σε κάτι είναι σίγουρα η άμεση επέμβασή της στα κακώς κείμενα του Υπουργείου Παιδείας. Προφανώς με βασικό πρόταγμα τη λαϊκή φράση «πονάει χέρι κόβει χέρι» η κα Διαμαντοπούλου ήρθε να βάλει μία τάξη στο πρόγραμμα της ΠΔΣ και … να το σταματήσει! Πριν τις εκλογές δεν έχανε ευκαιρία να φωνάζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και μετά τις εκλογές το έκανε πράξη. Γιατί πώς να είσαι απλήρωτος, αν δε δουλεύεις;

Την Πέμπτη 8/10 το ΥΠΕΠΘ έστειλε έγγραφο προς όλες τις δευτεροβάθμιες της χώρας να διακόψουν το πρόγραμμα της ΠΔΣ. Πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι αυτό συνέβη για να οριστούν κριτήρια στις προσλήψεις, ίσως και να επανεξεταστούν οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών (ωρομίσθιο, ασφάλιση κλπ). Όμως, για να μη ζει κανείς με ψευδαισθήσεις, στάλθηκε λίγο αργότερα και νέο έγγραφο που όριζε ότι η διακοπή έγινε γιατί δεν έχουν εξασφαλιστεί οι οικονομικοί πόροι. Για άλλη μια φορά η ίδια δικαιολογία, η ίδια καραμέλα!

Η κοινωνική πολιτική, λοιπόν, της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ  γίνεται πράξη. Χιλιάδες παιδιά μένουν αβοήθητα και οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν το  χέρι βαθιά στην τσέπη. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης η ΠΔΣ όχι μόνο αργεί να ξεκινήσει, όπως καταγγέλλαμε στο παρελθόν, αλλά διακόπτεται. Και πάλι γινόμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής που υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο και ενισχύει την παραπαιδεία.

Όσο για εμάς τους εκπαιδευτικούς… καταδικασμένοι στην ανεργία και την αδιοριστία. Οι συνάδελφοι που δούλεψαν πέρσι είναι ακόμα απλήρωτοι,  ενώ όσοι περίμεναν να δουλέψουν φέτος μένουν στον αέρα. Η νέα Υπουργός δεν έκανε λόγο για το ασυμβίβαστο, δεν έκανε λόγο για τα νέα κριτήρια πρόσληψης, δεν έκανε λόγο για τις οικονομικές απολαβές…ΤΙΠΟΤΑ. Αναστολή λειτουργίας κήρυξε, λες και το σχολείο είναι θέατρο και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν με τη νέα χρονιά.

 

Και φυσικά δεν είναι μόνο η ΠΔΣ το πρόβλημα. Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτώβρη και τα σχολεία είναι γεμάτα κενά, οι συνάδελφοι δεν ξέρουν αν και πού θα δουλέψουν, οι μαθητές χάνουν χιλιάδες ώρες, οι γονείς είναι εξοργισμένοι.

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αδιόριστους, τους γονείς και τους μαθητές να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά. Δε θα δώσουμε καμιά περίοδο χάριτος στη νέα ηγεσία, γιατί και εκείνη μας έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο από την πρώτη μέρα

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

adioristia@freemail.gr, 6994027752