Κι όμως, το τοπίο άλλαξε!!!

Η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών με την άμεση και οργανωμένη αντίδρασή της, την κοινοποίηση των συσσωρευμένων προβλημάτων τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην ελληνική κοινωνία, τον προγραμματισμό άμεσων και δυναμικών κινητοποιήσεων και τη διαρκή πίεση προς το Υπουργείο, επέφερε μαζί με τον κόσμο της ωρομισθίας, της αδιοριστίας και την ΟΛΜΕ νίκες:

Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τις σχολικές αίθουσες άδειες περιμένοντας  νηπιαγωγούς, δάσκαλους, καθηγητές. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, παρά τα πλατιά χαμόγελα στις τηλεοπτικές κάμερες και τις διακηρύξεις περί ποιότητας παντού, διατηρούσε τις προσλήψεις τόσο αναπληρωτών όσο και ωρομισθίων καθηγητών σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Το δημόσιο σχολείο βρισκόταν στα όρια της διάλυσης, καθώς τα σοβαρά ελλείμματα στις προσλήψεις επέτρεπαν τη 2ωρη άντε 3ωρη λειτουργία του, ενώ την ίδια στιγμή το ΥΠΕΠΘ παρέκαμπτε οποιαδήποτε δέσμευσή του για την άμεση έναρξη της ΠΔΣ και την πρόσληψη καθηγητών σε αυτή με πλήρη διαφάνεια και προωθούσε εγκύκλιο που συνέχιζε το γνωστό ρουσφετολογικό καθεστώς.

Έτσι οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί για μία ακόμα χρονιά εξαναγκάζονταν να ζητιανεύουν μερικές ώρες για την ΠΔΣ τη στιγμή που η μεγάλη πλειονότητα συνέχιζε να εργάζεται σε καθεστώς μαύρης εργασίας στα φροντιστήρια λόγω του ασυμβίβαστου και να πορεύεται με τον παχυλό μισθό των 380 ευρώ, τον οποίο θα έπαιρνε με τις καλύτερες προβλέψεις σε ενάμισι χρόνο.

Πρώτη μέρα υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου και οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης ήταν πιο σαφείς από ποτέ: αναστολή της Π.Δ.Σ. με αιτιολογία την  έλλειψη οικονομικών πόρων σε μια χρονιά οικονομικής κρίσης, κατά την οποία  η ανάγκη για παροχή αντισταθμιστικής αγωγής στο δημόσιο σχολείο είναι τεράστια, καμία δέσμευση για οποιαδήποτε έναρξη ή και συνέχισή της και διατήρηση ενός σχεδίου λειτουργίας του σχολείου που οι ίδιοι είχαν θεσμοθετήσει μέσα από τη γενίκευση της  ωρομισθίας.

Κι όμως, το τοπίο άλλαξε!!! Η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών με την άμεση και οργανωμένη αντίδρασή της, την κοινοποίηση των συσσωρευμένων προβλημάτων τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην ελληνική κοινωνία, τον προγραμματισμό άμεσων και δυναμικών κινητοποιήσεων και τη διαρκή πίεση προς το Υπουργείο, επέφερε μαζί με τον κόσμο της ωρομισθίας, της αδιοριστίας και την ΟΛΜΕ νίκες:

1. Η Υπουργός Παιδείας υπό τη διαρκή πίεσή μας ανακάλεσε την αρχική απόφαση, βρήκε αίφνης τα χρήματα, μας προέτρεψε όλους να ησυχάσουμε (!!!) και ανακοίνωσε την άμεση έναρξη του προγράμματος της ΠΔΣ.

2. Καθόρισε ως κριτήριο για τις προσλήψεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών στην ΠΔΣ το έτος λήψης πτυχίου κόντρα στο ρουσφετολογικό και αδιαφανές καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα.

3. Στην εγκύκλιο προβλέπεται η  ανάθεση των ωρών διδασκαλίας μέχρι εξαντλήσεως του 10ωρου κόντρα στις αποπροσανατολιστικές ελπίδες που έδιναν τα 2ωρα και 3ωρα.

4. Η υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουμε μαζί με την πρόσληψη, αναιρεί επί της ουσίας το ασυμβίβαστο που καταδίκαζε τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς στην πραγματικότητα της ανασφάλειας στο δημόσιο σχολείο και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα συγχρόνως.

Τις νίκες αυτές δεν τις πετύχαμε τυχαία ούτε οφείλονται στη μειλίχια φυσιογνωμία της νέας Υπουργού. Είναι καρπός της διαρκούς κινητοποίησης των αδιόριστων εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια  και της συνολικής μας αντίθεσης στην κυρίαρχη εκπαιδευτική πολιτική.

Γιατί αυτές οι νίκες δε θα είχαν υπάρξει ποτέ είτε ανακυκλώνοντας τη συσσωρευμένη αγανάκτηση και απογοήτευση του κόσμου της αδιοριστίας εμμένοντας σε διαρκή τηλέφωνα προς το ΥΠΕΠΘ (τη στιγμή που απλώς η κλήση μας προωθούνταν…) χωρίς αυτές να μετουσιώνονται σε συλλογικές διεκδικήσεις είτε συνεχίζοντας να αναθέτουμε τη διαχείριση των αναγκών και των προσδοκιών μας στους επαγγελματίες κομματικούς υπαλλήλους των συντεχνιακών συλλόγων, οι οποίοι άλλωστε το μόνο που κατόρθωσαν να πετύχουν τα τελευταία χρόνια ήταν ο διορισμός των ΔΣ τους.

Αυτή η χρονιά μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Χωρίς να αμφισβητούμε τη μεγάλη νίκη του κόσμου της αδιοριστίας, δηλώνουμε ότι δε μας φτάνει και είναι μόνο η αρχή για να ανοίξουμε μαζικά και συλλογικά το δρόμο για την πλήρη δικαίωση των αιτημάτων μας!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την πλήρη κατάργηση της ωρομισθίας, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους απλήρωτους ωρομίσθιους συναδέλφους και τη μηνιαία καταβολή τους από εδώ και στο εξής, τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς και τις άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο, ώστε αυτό να σταματήσει να υπολειτουργεί και να λειτουργεί σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνική κοινωνίας. Άλλωστε βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Οκτώβρη και τα σχολεία παραμένουν άδεια.

 Όλα αυτά για να γίνουν επιτέλους πράξη απαιτείται να περάσουμε άμεσα από το «εγώ» στο «εμείς». Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα τη δραστηριοποίηση όλων των συναδέλφων τόσο στους συλλόγους αδιόριστων, στις πρωτοβουλίες ωρομισθίων και την εγγραφή στις κατά τόπους ΕΛΜΕ όσων εργάζονται κατοχυρώνοντας έμπρακτα την τεράστια νίκη του τελευταίου συνεδρίου της ΟΛΜΕ για πλήρη συνδικαλιστική ένταξη, κάλυψη και αναγνώριση όλων των ωρομισθίων ως συναδέλφων.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε :

–   Μόνιμους μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο σχολείο με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο. Όχι στο test δεξιοτήτων και την προσωπική συνέντευξη.

–  Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Οι αναπληρωτές συνάδελφοι οφείλουν να καλύπτουν θέσεις έκτακτων αναγκών (π.χ. εκπαιδευτικές άδειες, άδειες κύησης) και όχι θέσεις μονίμων. Όχι στο «σπάσιμο» των κενών και την αντικατάσταση των μόνιμων διορισμών από προσλήψεις ωρομισθίων. Η Π.Δ.Σ. οφείλει να έχει ρόλο βοηθητικό για τους μαθητές και να ξεκινά από την αρχή της χρονιάς.

–  Άμεση αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση. Ενιαία δεκατετράχρονη εκπαίδευση (με δίχρονη προσχολική εκπαίδευση).

–  Αύξηση του ωρομισθίου και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς. Καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Να αρθεί άμεσα η ρύθμιση που ορίζει ότι αυξάνονται από 50 σε 100 τα ημερομίσθια που απαιτούνται για να έχει ο εργαζόμενος υγειονομική περίθαλψη στο ΙΚΑ και αφήνει χιλιάδες ωρομίσθιους συναδέλφους χωρίς περίθαλψη.

Χθες ήταν νωρίς,

Αύριο θα΄ ναι αργά

Τώρα είναι η ώρα

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

adioristia@freemail.gr, 6994027752

ΠΗΓΗ: http://www.alfavita.gr/ank_b/ank13_10_9_0314.php