Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Αχαΐας – μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων

«Μιλώντας για κρίση της σημερινής κοινωνίας,

δεν εννοώ φαινόμενα ατελούς ή απρόσφορης λειτουργίας.

Εννοώ τη φθορά  και την εν δυνάμει κατάρρευση των θεσμών,

 με τη βαθύτερη έννοια του όρου θεσμός»

Κορνήλιος Καστοριάδης, Το επαναστατικό πρόβλημα σήμερα.

Η ΠΔΣ, η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και το κίνημα στην εκπαίδευση

agaphmena_1

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή τα της ΠΔΣ ζούμε το νέο είδος διακυβέρνησης που  έρχεται στο χώρο της παιδείας Η «προσωρινή αναστολή» της ΠΔΣ για την οποία  τάχα δεν υπήρχαν κονδύλια και ενώ μπαίνουμε στο 2ο μήνα από τους επτά που έχουμε διδασκαλία, μετατρέπεται σε πιλοτικό οδοδείκτη.  Βούτυρο στο ψωμί της νέας ηγεσίας τα κριτήρια εξαθλίωσης των ωρομισθίων, που ίσχυαν από την εφαρμογή της το 2000 (σημιτικό ΠΑΣΟΚ)  και απογειώθηκαν μετά το 2004 (Καραμανλική ΝΔ). 

Α) Η νέα ηγεσία του Υπουργείου απάντησε μερικά και με  κοκτέιλ (θετικών και καινοφανών):

Στη μεγάλη μάχη αδιορίστων, ΕΛΜΕ, ΟΛΜΕ για κατάργηση της ωρομισθίας, κανονικούς διορισμούς στα λειτουργικά κενά, δίκαια κριτήρια προσλήψεων (τουλάχιστον πρόσληψη όπως οι αναπληρωτές-ενιαίος πίνακας) και ανάπτυξη της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης:

1) Ανακάλεσε την αρχική απόφαση, βρήκε αίφνης τα χρήματα και ανακοίνωσε την «άμεση» έναρξη του προγράμματος της ΠΔΣ (19-10-09).

2) Καθόρισε ως κριτήριο για τις προσλήψεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών στην ΠΔΣ την ημερομηνία λήψης πτυχίου (καινοτομεί βάζοντας στις ισοπαλίες το βαθμό πτυχίου, πετώντας στον κάλαθο την προϋπηρεσία, τον … ΑΣΕΠ του ΠΑΣΟΚ και τα κοινωνικά κριτήρια!)

3) Προβλέπεται η  ανάθεση των ωρών διδασκαλίας μέχρι εξαντλήσεως του 10ωρου κόντρα στις αποπροσανατολιστικές ελπίδες που έδιναν 2ωρα – 4ωρα.

4) Η νέα υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν οι αιτούντες μαζί με την πρόσληψη, αναιρεί επί της ουσίας το ασυμβίβαστο που καταδίκαζε τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς στην πραγματικότητα της ανασφάλειας στο δημόσιο σχολείο, οδηγώντας τους συγχρόνως στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Αιτήματα που η Εκπ. Παρέμβαση έχει θέσει εδώ και χρόνια στο ΔΣ της ΕΛΜΕ.

Β) Εισάγει καινοφανή πράγματα  και υπό το φόντο των  νεοκαπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ και φυσικά του Β΄ Καποδίστρια:

1) Το βαθμό του πτυχίου, τη στιγμή που το ίδιο το πτυχίο κονιορτοποιείται από τον ΑΣΕΠ. Μήπως έχει σκοπό να καταργήσει οριστικά τον ΑΣΕΠ και στη θέση του για τους μόνιμους διορισμούς θα φέρει το βαθμό στο πτυχίο, τις πιστωτικές μονάδες, άλλα προσόντα και προφορικές συνεντεύξεις;

2) Εισάγεται η «εποπτεία του συλλόγου γονέων». Αυτό μήπως προϊδεάζει για το είδος της «κοινωνικής λογοδοσίας» των «εμπλεκομένων» παραγόντων, δεδομένου ότι έχει προτείνει και μαθήματα από τις τοπικές κοινωνίες και χορηγούς;

Γ) Δεν προβλέπει και δεν δόθηκαν εξηγήσεις:

1) Για κατάργηση της ωρομισθίας.

2) Για δημοσίευση από πριν όλων των τμημάτων ΠΔΣ του Νομού και των προτιμήσεων των υποψηφίων για δημόσια και διαφανή πρόσληψη, ώστε να μη γίνουν «λαθροχειρίες».

3) Εάν ο τρόπος πρόσληψης είναι προσωρινός ή μόνιμος.

4) Εάν θα επιστρέψει η  ωριαία αποζημίωση τουλάχιστον στο αρχικό της ύψος (20 Ε).

5) Εάν θα πληρωθούν άμεσα οι περσινές αποζημιώσεις μαζί με τους τόκους.

 

Για το εκπαιδευτικό κίνημα στην Αχαΐα

Υπό το φόντο λοιπόν όλων των σχεδιαζόμενων αναδιαρθρώσεων στη βασική εκπαίδευση, των αποφάσεων του 14ου συνεδρίου, την μονοπαραταξιακή (ΔΑΚΕ) ηγεσία της ΟΛΜΕ, τη  δυσλειτουργία της Α΄ ΕΛΜΕ Αχ.   και την σχετική απαξίωση της γραφειοκρατικής και όχι μόνο ΑΔΕΔΥ, του πλαισίου που δημοσίευσαν σήμερα οι Παρεμβάσεις Δ. Ε., κάθε αληθινή προσπάθεια για ανάπτυξη του κινήματος είναι προς θετική κατεύθυνση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ήλθε και το χθεσινό δημόσιο κάλεσμα του ΕΑΨ-ΕΑΣ.

Βεβαίως κάθε μη επικοινωνιακή και μικρο-κομματική εκμετάλλευση της αγωνιστικής συνεννόησης των ρευμάτων της εκπαιδευτικής αριστεράς και όλου του ριζοσπαστικού δυναμικού των ανένταχτων συναδέλφων, μας βρίσκει σύμφωνους κατ’ αρχήν, παρά τη περσινή αρνητική εμπειρία από το ΕΑΨ.   Τα πράγματα μας οδηγούν να αναπτύξουμε σταθερότερες συνεργασίες (όπου συμφωνούμε) πρωτίστως μέσα στα σχολεία, στην ΕΛΜΕ, στα πρωτοβάθμια σωματεία (δάσκαλοι κλπ) και τους φορείς της εκπαίδευσης, με τις ΕΛΜΕ στην περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Δηλώνουμε όμως καθαρά ότι  αυτές οι κινήσεις για μας δεν έχουν καμιά σχέση με τις επερχόμενες εκλογές στην Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας.

http://www.paremvasi-axaias.org, Πάτρα, 14-10-2009.

 

Κατεβαστε σε word την ανακοίνωση: pds-pasok-ekpparach-ekpkinima