ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Πρόταση προς το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ

adedy-gsee-franei-pia

Η νέα κυβερνητική αλλαγή

Η πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή, κατά την άποψή μας  δεν σημαίνει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής. Αντίθετα, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναπαράγει το ευαγγέλιο της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της «δημοσιονομικής πειθαρχίας και της επιχειρηματικότητας, επιμένει στην πλήρη συμμόρφωση με τις αντεργατικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευθυγραμμίζεται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη διεθνή αντιτρομοκρατική υστερία.

Με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται και τις  εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους:

 • Η λιτότητα, η μισθολογική υποβάθμιση, η υποχρεωτική καταφυγή στην υπερεργασία και την πολυαπασχόληση.
 • Ο νέος γύρος ιδιωτικοποιήσεων και η παράλληλη έμφαση στην «αποδοτικότητα και την κερδοφορία» σε όσες ελάχιστες  επιχειρήσεις μείνουν υπό κρατικό έλεγχο.
 • Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση, η εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση, η αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από την γενίκευση της ανασφάλιστης εργασίας.
 • Η αντιμετώπιση των εργαζόμενων ως αναλώσιμων υλικών, η περιφρόνηση της υγείας και της ασφάλειάς τους, η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών.
 • Οι νέες αντιδραστικές τομές στο ασφαλιστικό, η ακόμη μεγαλύτερη παράταση των ορίων συνταξιοδότησης, ο περιορισμός των συντάξεων.
 • Ο καθημερινός αυταρχισμός μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

 

Ο ρόλος του κινήματος

Αν  ο κόσμος, θα αποδεχτεί παθητικά τη νέες  πιθανές επιθέσεις ή θα ορθώσει νέους πύργους αντίστασης, αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα που μένει να απαντηθεί, στις συνελεύσεις, στις διαδηλώσεις και στις απεργίες. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι μοιραίο. Εδώ μπαίνει το καθήκον  του οργανωμένου  Σ.Κ.

Η όποια αντεργατική πολιτική  πρέπει να ηττηθεί στους δρόμους και όχι να υποταχτεί στους κεντρικούς σχεδιασμούς του κεντρικού πολιτικού σκηνικού.

Θα είμαστε ανυποχώρητα  αντίθετοι  σε λογικές εργασιακής ειρήνης  και υποταγής.

Θα αντιπαλέψουμε το ξεπούλημα των αγώνων,  την αποδοχή της ανταγωνιστικότητας και του Ευρωμονόδρομου..

Να  τελειώνουμε με  τις  εκτονωτικές και υπονομευτικές της αγωνιστικής διάθεσης 24ωρες και 48ωρες απεργίες.

Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να  προετοιμαστούν και να ξεδιπλωθούν αποφασιστικές απεργιακές συγκρούσεις και συντονισμένοι διακλαδικοί αγώνες  με κλιμάκωση και διάρκεια  ενάντια στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό που πρακτορεύουν οι δυνάμεις του υποταγμένου συνδικαλισμού. 

Θα παλέψουμε  για να οργανωθούν πραγματικοί απεργιακοί αγώνες που να έχουν σα στόχο συγκεκριμένες νίκες και κατακτήσεις. Στην ανάγκη αυτοί οι αγώνες να στηρίζονται και να ελέγχονται απόλυτα από την ίδια τη βάση των εργαζομένων, από τη δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων και των Επιτροπών Αγώνα.

 

               ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ – ΣΤΟΧΟΙ

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις Δημόσιου Τομέα θεωρούν ότι:

 • Οποιαδήποτε δράση της ΑΔΕΔΥ πρέπει να χαρακτηρίζεται από μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, διάρκεια
 • Όλες οι δράσεις, ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, πρέπει να προετοιμάζονται σε συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες, αλλά και τα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε να συντονίζει και να βοηθά τους πιθανόν διαφορετικούς βηματισμούς  τους.
 • Ορίζοντας των κινητοποιήσεων πρέπει να είναι η ακύρωση των αντεργατικών πρωτοβουλιών της όποιας κυβέρνησης, που αφορούν:
  1. Την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που θα ανατρέψει εκ βάθρων τα ασφαλιστικά  δικαιώματα και θα μετατρέπει το χαρακτήρα της ασφάλισης από κοινωνική σε επαγγελματική.
  2. Τα μισθολογικά: Νομοσχέδιο για νεοπροσλαμβανόμενους που θα τείνει στους μισθούς ιδιωτικού τομέα, καθώς και  περικοπές και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο αποτελούν για μας casus beli.
  3. Τις εργασιακές σχέσεις: Κατάργηση μονιμότητας, ελαστικές, μερικές, κυλιόμενες μορφές εργασίας, συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι.
  4. Ταμεία: Κινδυνολογία, επίκληση απόφασης ΔΕΚ, ελλείμματα λόγω κλοπής με δομημένα ομόλογα, κακή διαχείριση, καταλήστευση αποθεματικών. Η μόνη κατάληξη αυτών είναι η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, η αύξηση των ορίων, η μείωση των συντάξεων.

Η ανάδειξη και των ζητημάτων των Ταμείων καιτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  κύριο και άμεσο μέλημα 

Αγωνιζόμαστε για να ακυρώσουμε τη στόχευσή τους να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση με αποτέλεσμα: ανεργία, εργασιακή ανασφάλεια, υπερεκμετάλλυση.

Ο δικός μας στόχος είναι: Να αποτρέψουμε την επίθεση και να διεκδικήσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Η ΑΔΕΔΥ, καταθέτει στις  ηγεσίες των αντίστοιχων Υπουργείων το πλαίσιο θέσεων και διεκδικήσεων του κλάδου.

Θεωρούμε αναγκαιότητα, το δημοσιοϋπαλληλικό  κίνημα στο σύνολό του, να προβάλει ΤΩΡΑ το σύνολο των βασικών αιτημάτων του απαιτώντας  απαντήσεις σε τακτό χρονικό διάστημα, που εμείς οριοθετούμε στις αρχές Δεκέμβρη.

Αν δεν υπάρξουν θετικές απαντήσεις που να λύνουν προβλήματα πρέπει να  πάμε σε παρατεταμένους αγώνες. Ένας παρατεταμένος εργατικός αγώνας πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει:

 • Στήριξη και συντονισμό των αγώνων των κλαδικών Ομοσπονδιών. Αποκλεισμούς – Καταλήψεις σε φορείς που προωθούν την κυβερνητική πολιτική (Υπουργεία- ΟΑΕΔ – ΚΕΔΚΕ – ΟΠΑΔ). Σύσκεψη στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις όλων των μελών των Δ.Σ. των Πρωτοβάθμιων Σωματείων για ενημέρωση και στήριξη του αγώνα.
 • Απογευματινές συγκεντρώσεις – συναυλίες σε συνοικίες της Αθήνας, σε συνεργασία με τα σωματεία και κορύφωση με απογευματινό πανεργατικό συλλαλητήριο στο τέλος Νοέμβρη.
 • Σταθμός αυτής της προσπάθειας να είναι απεργιακή κινητοποίηση στην επέτειο δολοφονίας Γρηγορόπουλου 6/12. Αμέσως μετά νέα συνεδρίαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ για πρόταση απεργιακής κλιμάκωσης και προοπτικής!. Οι παραπάνω παρεμβάσεις να επιδιωχθεί να γίνουν από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με φορείς της νεολαίας.
 • Κατάληξη οι διακλαδικοί αγώνες με αντισυστημική κατεύθυνση μέσα από απεργιακές μορφές διάρκειας, απείθεια, καταλήψεις για τη νίκη των εργατικών αγώνων.

===============================================================

 Αλεβίζος Άρης

Κουτσούμπα Δέσποινα

Μακρυγιάννης Στέφανος

Εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ