Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255

FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr                            Αθήνα, 5/11/09

  DS-OLME-2009-2011

ΨΗΦΙΣΜΑ

σχετικά με τον αποκλεισμό της Σοφιρέλας Μπερντάλη από την εγγραφή της στην Ιατρική Σχολή Αθήνας

Στο πλαίσιο συζήτησης που διοργάνωσε η ΟΛΜΕ με θέμα: «Εκπαίδευση και μετανάστες», ανακοινώθηκε η περίπτωση της απόφοιτης του 2ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθήνας, Σοφιρέλας Μπερντάλη.

 Η Σοφιρέλα Μπερντάλη αποφοίτησε με 19,9 «Άριστα» και καθώς πάσχει από β – ομόζυγη Μεσογειακή Αναιμία έδωσε ενδοσχολικές εξετάσεις προκειμένου να εισαχθεί στα ΑΕΙ με βάση το νόμο 3794.

            Η Γραμματεία της Ιατρικής Σχολής επικοινώνησε τηλεφωνικά με το τμήμα Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων του ΥΠΕΠΘ που δήλωσε ότι οι αλλοδαποί δεν έχουν δικαίωμα αξιοποίησης του παραπάνω νόμου.

            Η περίπτωση αποτελεί κατάφωρη διπλή αδικία σε βάρος μετανάστριας β΄ γενιάς αλλά και ατόμου που πάσχει από προβλεπόμενο από το νόμο ασθένεια. Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΠΘ προέβη σε συγκεκριμένη παρανάγνωση του νόμου από τον οποίο δεν προκύπτει πουθενά αποκλεισμός αλλοδαπών.

            ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΠΙΜΟΝΑ να προχωρήσει η Ιατρική Αθήνας στην εγγραφή της Σοφιρέλας Μπερντάλη, διαφορετικά το συγκεκριμένο περιστατικό εγγράφεται όχι μόνο ως κατάφωρη αδικία σε βάρος της αλά και σαν καταπάτηση νόμιμων δικαιωμάτων της, με στόχο τον αποκλεισμό της από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.