Ενώ την Πέμπτη έχει κηρυχτεί η τρίωρη στάση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (βλέπετε στο τέλος του ποστ), την Τετάρτη 16-12-09 και ώρα 20.30 μ.μ. στα γραφεία της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας (Μανιακίου και Κορίνθου στην Πάτρα) η 1η απόπειρα συγκρότησης του ΔΣ Α ΕΛΜΕ Αχαΐας. Μετά από συνεννοήσεις κάλεσε το προεδρεύον μέλος του ΔΣ (Δ. Φωτόπουλος ΔΑΚΕ ως ο σχετικά πλειοψηφών).

 

Μετά την αλλαγή του καταστατικού μέσα σε 16 (εργάσιμες) μέρες οφείλει το ΔΣ να συγκροτηθεί σε σώμα (πρόεδρος, Γραμματέας, Αντιπρόεδρος, ταμίας, Οργ. Γραμματέας). Εάν αποτύχουν οι δύο πρώτες απόπειρες-ψηφοφορίες στην 3η ψηφοφορία εκλέγεται πρόεδρος, έστω και με σχετική πλειοψηφία. Ακολουθούν οι υπόλοιπες θέσεις.

Πέρσι που η συγκρότηση δεν προήλθε προγραμματικά οι υπόλοιπες θέσεις κατελήφθησαν μετά από ορισμένες μέρες λόγω έλλειψης υποψηφιοτήτων. Αντίθετα τα 4 προηγούμενα χρόνια υπήρξε προγραμματικό προεδρείο.

Η Εκπ. Παρέμβαση με αμεσοδημοκρατική απόφαση θα χαράξει τη στρατηγική και τακτική της. Η προεκλογική της δέσμευση προκρίνει την προγραμματική συγκρότηση με ένα ελάχιστο, αλλά αναγκαίο πρόγραμμα, τόσο των ευρύτερων ζητημάτων, όσο και των τοπικών, υπό όρους και προϋποθέσεις.

Οι συνεδριάσεις είναι βεβαίως ανοικτές για όλα τα μέλη της Α ΕΛΜΕ.

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

olme-ΠΕΜΠΤΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2009 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ σας καλεί να συμμετέχετε στην

3ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας 7 Δεκέμβρη 2009

(11 πμ – 2 μμ και 2 – 5 μμ)  και στα Συλλαλητήρια (Αθήνα, Προπύλαια 12.30μμ).

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση,  αλλά αυτοί που τη δημιούργησαν

 • Όχι στον προϋπολογισμό της λιτότητας, των νέων φορολογικών βαρών για στους εργαζόμενους, των περικοπών στα ασφαλιστικά ταμεία και τις κοινωνικές δαπάνες.·        Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% τουλάχιστον του ΑΕΠ ή στο 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού.·        Να ανατραπεί η συνεχιζόμενη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας για τους εργαζόμενους. Ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς μας, με αφετηρία τα 1.400 ευρώ συνολικές καθαρές αποδοχές στον νεοδιόριστο (εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο). Η σχέση εισαγωγικών προς καταληκτικές αποδοχές να διαμορφωθεί στο 1 / 2,5.

  ·        Γνήσιες και ουσιαστικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

  ·        Να ενισχυθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος. Ουσιαστική κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΩΡΑ

  ·        Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας.

  ·        Σταθερή και μόνιμη εργασία στην εκπαίδευση. Όχι στην εργασιακή περιπλάνηση των νέων εργαζομένων. Κατάργηση ΑΜΕΣΑ του θεσμού του ωρομισθίου.

  ·        Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και την αμφισβήτηση της μόνιμης εργασίας. Όχι στην κοινωνική κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

  ·        Καμιά αλλαγή στο σύστημα διορισμών  μέχρι να διοριστούν ως μόνιμοι όλοι όσοι βρίσκονται  στους πίνακες.

  ·        Να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της ΟΛΜΕ για το εργασιακό καθεστώς και τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών.

·        Ουσιαστική στήριξη του εκπαιδευτικού και του έργου του (οικονομική, ασφαλιστική, εργασιακή, επιστημονική).

·        Δημόσια, 12χρονη υποχρεωτική και πραγματικά δωρεάν Εκπαίδευση. Υλοποίηση της πρότασης της ΟΛΜΕ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. Ουσιαστική στήριξη της ΤΕΕ σύμφωνα με τις προτάσεις της ομοσπονδίας.

·        Είμαστε αντίθετοι στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης που υπονομεύει το μέλλον της παιδείας που οραματιζόμαστε.

·        Καθιέρωση ανώτατου ορίου 25 μαθητών στην τάξη, 20 στις κατευθύνσεις και 10 ανά καθηγητή  στα εργαστήρια.

·        Να καταργηθεί η βάση του «10». Να καταργηθεί ο κλειστός αριθμός εισακτέων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια σε όλα τα παιδιά.

 

Δείτε σχετικά με τον  ΚΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2010 σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ

    Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2 ,  ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255 ,  FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338

www.olme.gr , e-mail: olme@otenet.gr               Αθήνα, 9/12/09

                                    ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2010  που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή , το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ  εκτιμά ότι με αυτόν:

·        Συνεχίζεται  η πολιτική λιτότητας  σε βάρος  των εργαζομένων  που  ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα  η εισοδηματική  πολιτική  των «αυξήσεων»  1,5%, ουσιαστικά   θα επιφέρει  πάγωμα μισθών και συντάξεων για δεύτερη  συνεχόμενη χρονιά.

 

·        Προβλέπεται η φορολογική λεηλασία των μικρών εισοδημάτων με την αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων κατά 4,4% ενώ παράλληλα των επιχειρήσεων μειώνεται κατά 7,2%. Παράλληλα  έχουμε αύξηση φόρων σε διάφορα είδη κατανάλωσης, στα τέλη ΙΧ αυτοκινήτων κ.λπ. Οι  έμμεσοι φόροι  που πλήττουν κυρίως τους εργαζόμενους θα αυξηθούν κατά 6%.  

 

·        Μειώνονται δραστικά οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 5,9%. Μειώνεται επίσης η επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων κατά 12,4% ενώ είναι γνωστή η οικτρή οικονομική τους  κατάσταση και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ανάγκες. Είναι γνωστό για παράδειγμα, πως 20.000 συνταξιούχοι περιμένουν 2 χρόνια στην «ουρά» του Ταμείου Προνοίας Δ.Υ για το εφάπαξ.

 

·        Για την παιδεία, το ποσό του επιπλέον 1 δις που ανακοινώθηκε  ουσιαστικά αφορά, είτε δαπάνες που μεταφέρονται από τις μη πραγματοποιηθείσες του έτους 2009, είτε δαπάνες από τις νέες υπηρεσίες που εντάσσονται στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Αυτές αφορούν  την κατάρτιση, την έρευνα και διάφορες άλλες νέες υπηρεσίες και οργανισμούς που εντάχθηκαν στο πρώην ΥΠΕΠΘ.

 

Η χώρα μας παραμένει τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στις εκπαιδευτικές δαπάνες και κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος γι αυτό.

 

 Η όποια πενιχρή αύξηση κονδυλίων προβλέπεται στον προϋπολογισμό (περίπου 0,35%  του ΑΕΠ) διατηρεί τις δαπάνες για την παιδεία στα ίδια επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας, απομακρύνει το στόχο που η ίδια η κυβέρνηση έβαλε για «5% του ΑΕΠ για την  Παιδεία στο τέλος της τετραετίας» και σε κάθε περίπτωση βρίσκεται πολύ μακριά όχι μόνο από το αίτημα  του εκπαιδευτικού κινήματος  για ΑΜΕΣΗ αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ αλλά  και από τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης της χώρας μας.

 • Τέλος,   για  το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση  την εκπαίδευση στη χώρα μας,  χαρακτηριστική είναι η φράση που περιέρχεται, μεταξύ άλλων, στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού:

 

 • «Με τον προϋπολογισμό επιχειρείται η χρηματοδότηση εκπαιδευτικών πολιτικών που στοχεύουν …….. στη θεσμοθέτηση  συστήματος  αξιολόγησης  των υπηρεσιών εκπαίδευσης, που παρέχουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των τριών βαθμίδων με βάση τις αρχές της αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και οικονομίας». Η πολιτική της «αγοράς»  σε όλο το μεγαλείο.

 

 • ·      Τέλος να επισημάνουμε τη δεδομένη χειροτέρευση των οικονομικών στοιχείων του προϋπολογισμού κατά την εφαρμογή του, διαπίστωση που συνάγεται τόσο από τις συνεχείς δηλώσεις και τις προβλέψεις κυβερνητικών και οικονομικών παραγόντων αλλά και τις πιέσεις για ακόμα σκληρότερη λιτότητα για τους εργαζόμενους (μείωση μισθών, ασφαλιστικό) που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.