ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑΣ

Του Χρήστου Κάτσικα

          Υπουργείο Παιδείας 2009 – Ελληνική εκπαίδευση : Απίστευτο κι όμως αληθινό! Πήγαν τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στο σχολείο να κάνουν το μάθημά τους και εκεί τους πληροφόρησαν, μπροστά στους μαθητές τους, ότι είχαν απολυθεί! Αναφερόμαστε σε φιλολόγους οι οποίοι είχαν προσληφθεί πριν από 2 περίπου μήνες (στα τέλη Οκτωβρίου) από τη Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του ν. Καρδίτσας* ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.

            Ο απόλυτος μεσαίωνας της ζωής, της εργασίας, της παιδείας!

 Όπως αναφέρει Έγγραφο της ΕΛΜΕ Καρδίτσας προς τον Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης Καρδίτσας «Παρά το νομότυπο της απόφασής σας, θεωρούμε ότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα τόσο στους ίδιους όσο και στους μαθητές τους. Στους ίδιους γιατί όταν προσεληφθήκαν, δεν ενημερώθηκαν από εσάς ότι θα απολυθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (37 ημέρες εργασίας), με αποτέλεσμα να μένουν άνεργοι ενώ θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει άλλες πιο συμφέρουσες προτάσεις πρόσληψης. Στους μαθητές τους, επειδή διακόπτεται στο μέσον της σχολικής χρονιάς η εκπαιδευτική και παιδαγωγική σχέση μαζί τους, γεγονός που είναι απαράδεκτο από παιδαγωγική άποψη.  Επισημαίνουμε επίσης ότι οι συνάδελφοι απολύθηκαν την Παρασκευή 18-12-2009, δεν ειδοποιήθηκαν αρμοδίως, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα 21-12-2009 να πάνε στη θέση τους για μάθημα και εκεί να πληροφορηθούν έκπληκτοι και μπροστά στους μαθητές τους ότι δεν μπορούν να μπούνε στην τάξη τους γιατί απολύθηκαν».

            Μιλάμε για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς! Για πτυχιούχους 30 – 35 ετών κατά μέσο όρο που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο κατά χιλιάδες στα δημοτικά, στα Ολοήμερα σχολεία, στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) και καλούνται να διδάξουν και να ζήσουν με μισθούς που ξεπερνούν κάθε φαντασία: με 350 ευρώ το μήνα!

            ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ Β/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ 2008/09 Περίπου 165.000
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΤΗΝ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΟ 2008

6.068
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΤΗΝ Β/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΟ 2008

4.223
ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΣΤΗΝ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΟ 2008

5.687
ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΣΤΗΝ Β/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΟ 2008

5.396
Πηγή: Έρευνα του Χρήστου Κάτσικα, Σεπτέμβριος 2008 με βάση αδημοσίευτα στοιχεία του ΥΠΕΠΘ (Διεύθυνση Προσωπικού)

           Τα τελευταία δέκα χρόνια το Υπουργείο Παιδείας εκμεταλλευόμενο τον υψηλό βαθμό ανεργίας των νέων πτυχιούχων καθηγητικών πανεπιστημιακών σχολών και έχοντας στα συρτάρια του περίπου 100.000 αιτήσεις για πρόσληψη, γεμίζει τα σχολεία όλης της χώρας με 10 – 11.000 εκπαιδευτικούς με μισθούς φιλοδώρημα. Ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί αυτοί, στους οποίους μάλιστα η καταβολή των δεδουλευμένων γίνεται μετά από πολλούς μήνες, ουσιαστικά καλούνται να εξαγοράσουν με την δωρεάν εργασία τους την ελπίδα μιας προϋπηρεσίας που μετά από 3-4 χρόνια ενδέχεται να τους οδηγήσει σε μόνιμο διορισμό.

 

Θυμίζουμε στην κ. Άννα Διαμαντοπούλου τα δικά της λόγια 20 μήνες περίπου πριν: «Εργασιακή ανασφάλεια, ανασφάλεια σε σχέση με την απόληψη των αποδοχών, συνεχής ταλαιπωρία με την ανορθολογική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος υπονομεύουν την προσφορά τους και την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή! – Κάθε είδους «παράγοντες» έχουν στο χέρι τους την εργασιακή τύχη των νέων εκπαιδευτικών! Βασική συνιστώσα επιτυχίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος είναι οι εκπαιδευτικοί. Σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτη η χρόνια απασχόληση μεγάλου μέρους του προσωπικού με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η αναπλήρωση και η ωρομίσθια απασχόληση».

Το παραπάνω απόσπασμα (που βρίσκεται ακόμη αναρτημένο στην επίσημη σελίδα του ΠΑΣΟΚ http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/4cf615c1-ea9f-4b56-b8a2-2729d7c40c61 περιγράφει εύστοχα την εργασιακή ομηρεία των εκπαιδευτικών που εργάζονται ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι. Υπογράφεται από τη σημερινή υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και άλλους 16 βουλευτές σε επερώτηση πριν από λίγους μήνες (26-2-2008).

Συμφωνούμε.

Μήπως τώρα που είναι η Υπουργός Παιδείας πρέπει να κάνει πράξη τα λόγια της;

ΠΗΓΗ: http://www.alfavita.gr/ank_b/ank28_12_0656.php

 

 *   Καρδίτσα 23/ 12 / 2009

ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ   

ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3

ΤΗΛ. : 2441026197 – 27646                      ΠΡΟΣ:Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης Καρδίτσας

FAX : 2441026197                                                       

ΚΟΙΝ: ΟΛΜΕ, Περ. Δ/νση Εκπ/σης Θεσσαλίας,  Σχολεία Νομού

Θέμα:    Απόλυση ωρομισθίων εκπαιδευτικών

Κύριε Διευθυντά

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας αποφάσισε ομόφωνα να διαμαρτυρηθεί για την απόφασή σας να απολυθούν οι συνάδελφοι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του κλάδου Φιλολόγων.

Παρά το νομότυπο της απόφασής σας, θεωρούμε ότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα τόσο στους ίδιους όσο και στους μαθητές τους. Στους ίδιους γιατί όταν προσεληφθήκαν, δεν ενημερώθηκαν από εσάς ότι θα απολυθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (37 ημέρες εργασίας), με αποτέλεσμα να μένουν άνεργοι ενώ θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει άλλες πιο συμφέρουσες προτάσεις πρόσληψης. Στους μαθητές τους, επειδή διακόπτεται στο μέσον της σχολικής χρονιάς η εκπαιδευτική και παιδαγωγική σχέση μαζί τους, γεγονός που είναι απαράδεκτο από παιδαγωγική άποψη.

Επισημαίνουμε επίσης ότι οι συνάδελφοι απολύθηκαν την Παρασκευή 18-12-2009, δεν ειδοποιήθηκαν αρμοδίως, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα 21-12-2009 να πάνε στη θέση τους για μάθημα και εκεί να πληροφορηθούν έκπληκτοι και μπροστά στους μαθητές τους ότι δεν μπορούν να μπούνε στην τάξη τους γιατί απολύθηκαν. Επίσης ενώ έγινε πράξη η απόλυσή τους, δεν φροντίσατε να προβείτε άμεσα στην αντικατάστασή τους, με αποτέλεσμα στα σχολεία να μην έχουν καλυφθεί μέχρι και σήμερα τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Απαιτούμε να επιδειχθεί η δέουσα ευαισθησία προς τους εκπαιδευτικούς που απολύθηκαν και να αξιοποιηθούν από τη Διοίκηση συνεχίζοντας να παρέχουν το διδακτικό τους έργο μέχρι το τέλος της σύμβασης που υπέγραψαν, δηλαδή μέχρι τις 21 Ιουνίου 2010.

Αυτό νομίζουμε πως επιτάσσει η παιδαγωγική και συναδελφική πρακτική.

Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ                                                           ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΤΗΣ

ΠΗΓΗ: http://www.alfavita.gr/ank_b/ank28_12_0248.php