Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Αχαΐας – μέλος του πανελλαδικού Δικτύου των Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων 

Για μια συγκρότηση του ΔΣ με προγραμματικές δεσμεύσεις και με δέσμη μέτρων στήριξης

Το κείμενο σε word εδώ με ένα κλικ: Proggr-desm-metra-ekpparemv_sygkr-ds-aelemach_10-01-2010

Α) Με μια βαθιά ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν οι 100 μέρες της νέας διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ έγιναν οι αρχαιρεσίες στις 9-12-09 για το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και οι βασικές μας εκτιμήσεις δημοσιεύτηκαν στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας.

Η βασική ουσία των εκτιμήσεών μας επικεντρώνεται σε δυο άξονες

α) Το αποτέλεσμα αυτό αναδεικνύει περισσότερο τις δυσκολίες που έχει να υπερβεί το Σ. Κ. των εκπ/κων και λιγότερο τις δυνατότητες και τις ανάγκες της εποχής μας.

β) Η διαμόρφωση διαχρονικά πελατειακών σχέσεων από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ κυρίως όταν τα κόμματά τους βρίσκονται στην κυβέρνηση), μέσα σε ένα κλίμα ιδεολογικής και οικονομικής τρομοκρατίας, οικονομικής κατάρρευσης, πτώχευσης, κλπ., καθώς και η αδυναμία του μαχόμενου Σ. Κ. να εμπνεύσει και κινητοποιήσει όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τους συναδέλφους, έχουν ρευστοποιήσει συνειδήσεις και διαμορφώνουν πλέον και ανάλογες εκλογικές συμπεριφορές.

Β) Για τη συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ της ΕΛΜΕ.

Η ελλαδική σοσιαλδημοκρατία για άλλη μία φορά, και εκμεταλλευόμενη όλες τις μορφές οικονομικής κρίσης και τη διαχρονική λήστευση των ταμείων μας, χρησιμοποιεί την «κοινωνική ευαισθησία» και την «εναλλακτική απάντηση στον συντηρητισμό», προσπαθεί να διαιρέσει το λαϊκό σώμα και ταυτόχρονα επιτρέπει να αιωρούνται (συχνά φρούδες) ελπίδες, ώστε να πετύχει με το λιγότερο πολιτικό κόστος βαθιές καπιταλιστικές τομές.

Στην συγκεκριμένη φάση έχει σειρά ο στενότερος δημόσιος τομέας και κυρίως η δημόσια αναδιανεμητική ασφάλιση-σύνταξη, το δημόσιο σχολείο και η δημόσια υγεία. Ανεξάρτητα εάν ο δρόμος έχει ανοίξει διαχρονικά κυρίως από το 1990, θεωρούμε σήμερα κινούμαστε σε ένα πιο βαρύ κλίμα: γενικευμένης αμφισβήτησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας, ονομαστικής μείωσης (περ. 4%) των μισθών της πλειοψηφίας, ληστρικής φοροεπιδρομής, αναδιαρθρώσεις σε α/βάθμια και β/βάθμια εκπ/ση μέσω της περιφερειακότητας-αποκέντρωσης, ελαστικότερων σχέσεων εργασίας, εξουθένωση μέχρι τον διορισμό. Επομένως έχουμε ανάγκη από ένα σωματείο που θα αντισταθεί και θα οργανώσει αποφασιστικά, έξυπνα και αποτελεσματικά τους αγώνες μας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ευνοεί με ευκολία μια τέτοια αντίληψη. Η μεν ΔΑΚΕ είναι μέχρι τώρα αντίθετη σε τέτοιες πρακτικές, η δε ΠΑΣΚ δεν τις έχει δοκιμάσει ποτέ όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση. Οι λόγοι είναι γνωστοί για τον τρόπο που αλλάζουν στάση απέναντι στις κυβερνήσεις, λόγω μικρών συλλογικών προσδοκιών. Συνεκτιμώντας όλα αυτά και θέλοντας να δώσουμε μια θετική διέξοδο καταθέτουμε μια δέσμη προτάσεων – δεσμεύσεων που η αποδοχή τους θα μπορούσε πιθανά να ενώσει και να οδηγήσει σε αντιστροφή της σημερινής αρνητικής κατάστασης. Για να διευκολύνουμε αυτήν την πιθανότητα δεν θέσαμε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Στην 1η συνεδρίαση και παρά τους αστερίσκους μας στις προτάσεις του ΕΑΣ ψηφίσαμε τον εκπρόσωπό του στη θέση του προέδρου.

Γ) Κατευθύνσεις των προγραμματικών δεσμεύσεων:

Α) Τα επτά σημεία του 14ου συνεδρίου της ΟΛΜΕ (Ιούνιος 2009) και το σύνολο των αιτημάτων του 13ου συνεδρίου  της ΟΛΜΕ (Ιούνιος 2007) που επιβεβαιώθηκαν στο 14ο.

Β) Το πλαίσιο αποφάσεων των προγραμματικών προεδρείων μετά το 2004.

Γ) Μια επικαιροποίηση αποφάσεων του κλάδου που να απαντούν και στις προετοιμαζόμενες αναδιαρθρώσεις σε μισθούς, φόρους, ασφάλιση-σύνταξη-υγεία, δημόσιο σχολείο-διορισμούς-υπηρεσιακές μεταβολές.

Συγκεκριμένα και επί πλέον: α) όχι στην υποχρηματοδότηση της εκπ/σης, πραγματική αύξηση του προϋπολογισμού β) καμιά μείωση του μισθού, ενσωμάτωση όλων των γενικών επιδομάτων στο βασικό μισθό, καμιά έμμεση ή άμεση μείωση του αφορολόγητου, αλλά αύξησή του με βάση τις αποφάσεις του κλάδου. γ) Στήριξη του αναδιανεμητικού συστήματος ασφάλισης-σύνταξης, καμιά άμεση ή έμμεση μείωση των συντάξεων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων – διατάξεων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, στήριξη της χρήσης της γονικότητας για πρόωρη σύνταξη προς τα κάτω με προτεραιότητα στη μητρότητα. δ) Άμεση χρηματοδότηση των ταμείων και ειδικά αυτών που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Δ) Ανάδειξη τοπικών ζητημάτων και διεκδίκηση για επίλυση με προτεραιότητα στα οξυμμένα ζητήματα στο κτιριακό, οργ. θέσεις μονίμων, κάλυψη κενών, κλπ..

Ε) Στήριξη ευρύτερων προσπαθειών για την ανάπτυξη ενός μορφωτικού κινήματος για το σχολείο των αναγκών που θα στηρίζεται: στην ενιαία και πλήρη γνώση που θα αντιστοιχεί στην ηλικία και θα αναδεικνύει τις κλίσεις των μαθητών, στην ανάπτυξη αντισταθμιστικών μέτρων – βιβλιοθηκών, διδακτική και εξετάσεις για διεύρυνση της κριτικής γνώσης, με ανάπτυξη του πολύπλευρου διαπολιτισμού λαμβάνοντας υπόψη τα υπαρκτά δεδομένα, τη στήριξη της παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στους συλλόγους διδασκόντων.

ΣΤ) Όχι στην αντιδραστική περιφερειακότητα-αποκέντρωση και ειδικά του αναλυτικού προγράμματος, των ενδοσχολικών εξετάσεων, διορισμών και διαχείρισης προσωπικού και χρηματοδότησης και αξιολόγησης-λογοδοσίας.

Όχι στα ΣΔΙΤ, στους χορηγούς και τους μάνατζερ στα σχολεία. Όχι στον άμεσο ή έμμεσο μηδενισμό της προϋπηρεσίας των αδιορίστων. Άμεση κατάργηση της ωρομισθίας, αναπλήρωση όχι σε οργανικές θέσεις, μόνιμοι διορισμοί. Ενιαίος πίνακας στη στρατηγική της επανακατάκτησης μιας νέας επετηρίδας με βάση το χρόνο κτήσης του πτυχίου και την προϋπηρεσία. Για όσο καιρό υπάρχει ο ΑΣΕΠ οι επιτυχόντες δεν υποχρεούνται άμεσα ή έμμεσα για συμμετοχή σε νέο διαγωνισμό.

Αγωνιζόμαστε για υποχρεωτική  12χρονη εκπ/ση και δίχρονη προσχολική. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι όλη η Τεχνική εκπαίδευση οφείλει να ανήκει καθ’ ολοκληρία στο ΥΠΕΠΘ με ενιαία μορφή αποκλείοντας κάθε μορφή ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο αυτό (και στη στρατηγική του ενιαίου σχολείου) μπορούν να διαχυθούν προεπαγγελματικές δεξιότητες σε όλη την υποχρεωτική εκπ/ση και με θεσμοθέτηση τουλάχιστον ενός χρόνου επαγγελματικής ειδίκευσης μετά το Λύκειο.

Μέτρα στήριξης:

Ανάπτυξη του πανεκπαιδευτικού μετώπου στην περιοχή μας και οριζόντια διεύρυνση συμμαχιών στην περιοχή της ΕΛΜΕ και την ευρύτερη περιφέρεια, ώστε να έχει και δύναμη η ομοσπονδία μας. Σειρά μέτρων στήριξης  του συλλογικού πνεύματος των συναδέλφων, του σωματείου και της στρατηγικής μας. Προτείνουμε ενδεικτικά, στη λογική των πρόσφορων μέτρων για ανασύνταξη, ενότητα και επανεκκίνηση του σωματείου.:

1) Δημιουργία επιτροπών από διαθέσιμους συναδέλφους σε χρονίζοντα εργασιακά ζητήματα (Αναπληρωτών-ωρομισθίων, συναδέλφων κοντά στη σύνταξη, χωρίς οργανική θέση, ΤΕΕ, κλπ).

2) Στρατηγική ενιαίων αγωνιστικών πορειών με προσυγκεντρώσεις στο Παράρτημα και οριζόντια προετοιμασία των πρωτοβάθμιων σωματείων με ή χωρίς τη στήριξη του νομ. τμ. της ΑΔΕΔΥ.

3) Συμμαχία με σωματεία του δημοσίου και εκτός ΑΔΕΔΥ (Νοσοκ. Γιατρών, ιατρικού συλλόγου, φαρμακοποιών, κλπ).

4) Ευθύνη συντονισμού ΕΛΜΕ Δυτ. Ελλάδας και όσων άλλων της ευρύτερης περιοχής έχουν τη βούληση.

5) Ανοικτή και σταθερή παν/κή επιτροπή στην Πάτρα με βασικούς πυλώνες την ΕΛΜΕ, το σύλλογο δασκάλων και τις συλλογικότητες αδιορίστων.  Σταθερή απεύθυνση σε φορείς των γονέων, μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, γ/βάθμιας εκπ/σης, ανάλογα με τα ζητήματα που θα ανοίγουν.

6) Σταθερές χρεώσεις σχολείων και περιοδείες. Δίμηνος δημόσιος απολογισμός του ΔΣ στους συναδέλφους με ανοικτές συγκεντρώσεις των μελών. Εναλλακτικά μέσω συν. τύπου και καλέσματα αντιπροσώπων. Σταθερή ενημέρωση και απολογισμός αιρετών και εκπροσώπων της ΕΛΜΕ στην αυτοδιοίκηση στο σωματείο.

7) Διεκδίκηση σταθερής συμμετοχής εκπροσώπου της ΕΛΜΕ σε όλες τις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ και με δικαίωμα λόγου.

8) Μελέτη δημιουργίας θεσμικού απεργιακού ταμείου κατά τα πρότυπα άλλων ΕΛΜΕ και αναβάθμιση της οικονομικής στήριξης της ΕΛΜΕ από τα μέλη της.

9) Στήριξη και ανάπτυξη όλων των εκδηλώσεων στα γρ. της ΕΛΜΕ. Διερεύνηση πολιτισμικής αναβάθμισης των γραφείων (καφενείο, λέσχη ανάγνωσης, κινηματογράφος, κλπ). Δημιουργία ιστοσελίδας της ΕΛΜΕ.

Πάτρα, 10-01-2010, https://eparemvasiax.wordpress.com/