Εκπαιδευτική Παρέμβαση  

Αχαΐας – μέλος του πανελλαδικού Δικτύου των Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων 

 

 

Ενώ ο κύβος των αγώνων ερρίφθη, τα παιδία ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ΕΑΣ Αχαΐας παίζει…  

Η Προκήρυξη σε Word: Tapaidia-paizei_dake-pask-eas_EkpParemv_31-01-2010

 

Με αρχή την ονομαστική μείωση των μισθών και τη φορομπηξία, κέντρο το νέο ασφαλιστικό που πάει να σαρώσει κατακτήσεις και με φόντο τα σχολεία ως πακέτο στον «Καλλικράτη», μας επιτίθεται η διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και η Ε. Ε..

– Το Σάββατο υπερψηφίστηκε από τη Σύνοδο των προέδρων των ΕΛΜΕ  το σκεπτικό, τα αιτήματα και το πρόγραμμα δράσης με απούσα την Α΄ ΕΛΜΕ Αχ. (17ψ). «Συγκεκριμένα την  απόφαση υπερψήφισαν 60 από τις 78 ΕΛΜΕ (ποσοστό 76,9%) που αντιστοιχούν σε 349 ψήφους σε σύνολο 467 (ποσοστό 74,7%): ΕΛΜΕ: ΥΠΕΡ 60, ΚΑΤΑ 12, ΛΕΥΚΟ 6 – Ψήφοι: ΥΠΕΡ 349, ΚΑΤΑ 57, ΛΕΥΚΟ 61».

– Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δυο σταθερές απεργίες (10 Φλεβάρη, γύρω στις 8 Μάρτη), μία  ανοικτή και αρκετά συλλαλητήρια.

– Εμπρός λοιπόν να ξεπεράσουμε την επίθεση, τις αγκυλώσεις των συνδικάτων και τον ατομισμό μας.

– Οι τρεις παρατάξεις (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΕΑΣ) περισσότερο ή λιγότερο ακινητοποιούν την συγκρότηση του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχ..  Εμείς θα αναλάβουμε στο ακέραιο το ρόλο μας (1 έδρα) στο ΔΣ, ώστε να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες για ένα σωματείο που ΔΕΝ θα σέρνεται, αλλά «θα σκέπτεται, θα ενώνει και θα δρα».

Μια μικρή αποτίμηση για τη μέχρι τώρα στάση των παρατάξεων

Ενώ η Εκπ. Παρέμβαση δεν διεκδικούσε τον πρόεδρο και πάλευε για δεσμεύσεις (που υπήρξαν):

Ι) Η ΔΑΚΕ πάλεψε για τον πρόεδρο, τον πήρε με σχ. πλειοψηφία και κατόπιν παράτησε το σωματείο.

ΙΙ) Η ΠΑΣΚ δέχτηκε προγραμματικές δεσμεύσεις και μέτρα στήριξης με στόχο να πάρει τον πρόεδρο. Έβαλε ως απαράβατο όρο την ετήσια εναλλαγή. Δεν ευοδώθηκε η τακτική και έκανε στην άκρη…

ΙΙΙ) Το ΕΑΣ ήταν υπέρ της προγραμματικής συγκρότησης, αλλά έβαλε ως απαράβατο όρο την εξαμηνιαία εναλλαγή με την ΠΑΣΚ στη θέση του προέδρου.  Δεν έκανε, ούτε δέχτηκε  καμία άλλη εναλλακτική προγραμματική πρόταση συγκρότησης. Δεν αποδέχτηκε ακόμα τις προτάσεις της Εκπ. Παρέμβασης, αλλά ούτε την φετινή προεδρία που συζητούσε η ΠΑΣΚ!!!  Δεν φαίνεται να περίμενε τη στάση της ΔΑΚΕ και το αδιέξοδο…

Το ιστορικό της μη συγκρότησης των 20 + εργάσιμων ημερών

1)  Αναλογική συγκρότηση (δηλαδή προεδρείο όλων των παρατάξεων κατά σειρά ψήφων): Πρόταση ΔΑΚΕ, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

2) Προγραμματική συγκρότηση (δηλαδή προεδρείο πλειοψηφίας με βάση το πρόγραμμα, την σχετική αναλογικότητα και μορφή εναλλακτικότητας): Φτάσαμε στο πάρα πέντε με επιμονή της Εκπ. Παρέμβασης, δημιουργήθηκε δέσμη κατευθύνσεων-αιτημάτων και μια δεκάδα μέτρων στήριξης και είχαμε την κόντρα ΠΑΣΚ-ΕΑΣ, και όλα για τον … πρόεδρο. Στο τραπέζι έπεσαν 4 τρόποι προεδρίας με εν αλλαγή. Και τους τέσσερις δεχόταν η Εκπ. παρέμβαση, αλλά:

Α) Εξαμηνιαία εναλλαγή (πρόταση ΕΑΣ, απέρριψε  η ΠΑΣΚ).

Β) Κλήρωση για ετήσιο πρόεδρο (πρόταση Εκπ. Παρέμβασης, απέρριψαν ΕΑΣ-ΠΑΣΚ).

Γ) Ετήσια εναλλαγή – φέτος πρόεδρος από ΠΑΣΚ (πρόταση ΠΑΣΚ, απέρριψε ΕΑΣ).

 Δ) Ετήσια εναλλαγή – φέτος  πρόεδρος από ΕΑΣ (πρόταση Εκπ. Παρέμβασης, συζητούσε η ΠΑΣΚ, απέρριψε το ΕΑΣ!!!)

Αποτέλεσμα: Εκλέγεται πρόεδρος σχ. πλειοψηφίας (3 ψ) από ΔΑΚΕ (Αθ. Σπίνος) και οδηγούμαστε σε λειτουργική εξ ανάγκης συγκρότηση.

3) Λειτουργική συγκρότηση (δηλαδή συμπλήρωση του προεδρείου με οποιοδήποτε τρόπο ή συνοχή):

α) Η ΔΑΚΕ πάλεψε για τον πρόεδρο, τον πήρε με σχ. πλειοψηφία και κατόπιν παράτησε το σωματείο. Δηλώνει αρχικά ότι παίρνει όλες τις θέσεις πλην Γ. Γραμματέα, ότι το προεδρείο είναι 5μελές, αλλά κατόπιν αρνείται τον αντ/δρο.

β) Η ΠΑΣΚ: Δηλώνει πλήρη αποχή από κάθε θέση., διότι «βλέπει» μόνο προγραμματική συγκρότηση.

γ) ΤΟ ΕΑΣ: Δηλώνει αμέσως συμμετοχή (!!!) σε μία θέση (και Γ. Γραμματέα), αλλά θέλει και 3η παράταξη, δηλ. την Εκπ. Παρέμβαση.

δ) Η Εκπ. Παρέμβαση: παρά το ότι είναι πάντα με την προγρ. Συγκρότηση, διατίθεται για τον οργ. Γραμματέα, για να στηρίξει τα μέτρα στήριξης απ’ αυτή τη θέση εν μέσω επίθεσης και αγώνων.

Πάτρα, 31-01-2010, https://eparemvasiax.wordpress.com