Με την υποστήριξη πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της περιοχής μας

Το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» ανεβαίνει από το «Διάφανο θέατρο» με τη συνεργασία και μελών των «Συνεργών» στο Λαϊκό Θέατρο της Γερμανού.

«Ακριβαίνετε εσείς τα πράγματα; Ε, κι εμείς λοιπόν, δεν τα πληρώνουμε, τα «απαλλοτριώνουμε». Μας κάνετε τη ζωή μας δυσβάστακτη; Σας κάνουμε τη δική σας δύσκολη

Επίκαιρο όσο ποτέ το θεατρικό έργο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο. Ανεβαίνει μετά από πρωτοβουλία περισσότερων από 20 πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα  από τρο «Διάφανο Θέατρο» με τη συνεργασία και μελών των «Συνεργών» στο Λαϊκό Θέατρο της Γερμανού, από αύριο ως την Κυριακή 11 Ιουλίου, στις 9 μ. μ. (μάλιστα ο Δήμος Πατρέων απαίτησε ενοίκιο για τις ημέρες των παραστάσεων παρά το γεγονός ότι η είσοδος είναι δωρεάν).

Όπως ανάφερε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του σωματείου πολιτικών μηχανικών Ανδρέας Σουρούνης, είναι σημαντικό να ανεβαίνει το έργο αυτό την εβδομάδα της διάλυσης της ελληνικής κοινωνίας, καθώς εργαζόμενοι και ερασιτεχνική δημιουργία ενώνονται στον αγώνα ανατροπής της κατάστασης αυτής. «Αυτές τις δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης, της αποδόμησης του κοινωνικού ιστού και της σύνθλιψης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αισθανθήκαμε πως πρέπει να μιλήσουμε, να ενώσουμε τις φωνές μας και να σταθούμε όρθιοι. Έτσι θεωρήσαμε ως αναγκαιότητα  να βοηθήσουμε στο ανέβασμα του έργου που γράφτηκε σε μια παρόμοια κρίση πριν 36 χρόνια», ανέφερε προσθέτοντας ότι μέσα σε δύο ώρες συμπυκνώνει όσα καταγράφονται σε βιβλία και τόνους μελανιού…».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Αχαΐας Παναγιώτης Μπούρδαλας. Περιέγραψε τη σύγχρονη εικόνα του «Δεν πληρώνω» με τη ραγδαία τάση για ιδιωτικοποίηση κάθε μορφής κρατικής πρόνοιας, όπως επιχειρείται και στον τομέα της Παιδείας με τον  ψευδεπίγραφο τίτλο της «αυτοαξιολόγησης» καθώς πλέον θα αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι οι γονείς όχι μόνο ατομικά, αλλά και δημόσια αγαθά.

Την επικαιρότητα του έργου  υπογράμμισε και ο σκηνοθέτης  της παράστασης Γιώργος Φρατζόλας, αναφέροντας ότι αυτή την περίοδο ζούμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που γινόταν στην Κατοχή, τη μεταφορά πλούτου από τους εργαζόμενους σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες. «Θέλουμε να απαντήσουμε και μέσα από τον Πολιτισμό. Επιλέγουμε τη συνεργασία με τα σωματεία – κάτι που θέλουμε να συνεχιστεί στο μέλλον – για ν’ απαντήσουμε με πολιτικό θέατρο. Γιατί ο πολιτισμός είναι πολιτική».

Όπως είπε και ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος πρόκειται για μια πικρή κωμωδία που σκορπά γέλιο, αν και πίσω από τις λέξεις κρύβεται η άλλη πραγματικότητα… Είναι ένα έργο κοινωνικής διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα μια υπέροχη φάρσα.

Τα κοστούμια είναι της Ελένης Τσιλήρα, ενώ ακούγονται συνθέσεις του Διονύση Κανά και ιταλικά τραγούδια. Παίζουν: Πηνελόπη Σταματελάτου (Αντωνία), Χριστίνα Παπανικόλα (Μαργαρίτα0, Ηλίας Αναγνωστόπουλος (Τζοβάνι), Βασίλης Τάσσης (Λουίτζι), Δημήτρης Μόρφης (αστυνομικός), Χρήστος Αβραντινής (καραμπινιέρος), Γιάννης Κολέσης (νεκροθάπτης, γέρος).

 

ΠΗΓΗ: Τα γεγονότα της Αχαΐας,  φ.5771, Σάββατο 3 Ιουλίου 2010, σελ. 1 και 10.

 

«Δεν πληρώνω» στο Λαικο Θεατρο της Γερμανου

 

Από αύριο Κυριακή 4 Ιουλίου και κάθε βράδυ στις 9.15 ως τις 11 του μηνός θα παίζεται στο Λαικό Θέατρο της οδού Γερμανού το επίκαιρο όσο ποτέ θεατρικό έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω».

Η παράσταση ανεβαίνει με πρωτοβουλία των «Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού Τομέα» από το Διάφανο Θέατρο με τη συνεργασία των «Συνεργών». Αυτές τις δύσκολες μέρες της οικονομικής κρίσης και της αποδόμησης του κοινωνικού ιστού πρέπει να αντιτάξουμε στη συγκυρία τον καθαρό λόγο του Ιταλού νομπελίστα Ντάριο Φο και των εργατών ηρώων του, υπογραμμίζουν οι συντελεστές.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο 84χρονος σήμερα Ντάριο Φο είναι ένας διάσημος, επαναστατικός Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης που χρησιμοποιεί τεχνικές της κομέντια ντελ’ άρτε και συνεργάζεται στενά με τη σύζυγό του Φράνκα Ράμε. Πήρε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1997.

Το «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!» του 1974 ήταν μια ανατρεπτική φάρσα για το κίνημα αυτοδιαχείρισης, όπου γυναίκες και άντρες έπαιρναν ότι ήθελαν από την αγορά, πληρώνοντας μόνο ότι μπορούσαν…

ΠΗΓΗ: Πελοπόννησος, Σάββατο 3-7-2010, http://www.peloponnisos.com.gr/?c=120