Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Δυτ. Αθήνας

 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 8 

ΣΤΟΝ  ΚΑΙΡΟ  ΚΑΙ  ΣΤΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ  ΤΟΥ  ΔΝΤ…

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ:  ΕΙΣ ΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ !

 

  • · Όλο και λιγότερα χρήματα από τις επικουρικές συντάξεις τους θα παίρνουν οι συνταξιούχοι των  «προβληματικών» επικουρικών ταμείων, δηλαδή …όλων. Το υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έδωσε εντολή στις διοικήσεις των Ταμείων «να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, έτσι ώστε να απεικονιστεί με απόλυτη ακρίβεια η οικονομική τους κατάσταση σε βάθος χρόνου».

Σύμφωνα με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο Λομβέρδου, το αποτέλεσμα των μελετών θα κρίνει το ύψος των χορηγούμενων συντάξεων, οι οποίες εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση του κάθε ασφαλιστικού ταμείου. «Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά θα αναπροσαρμοστούν από το 2015 και εντεύθεν … δεν είναι δυνατόν να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή και 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους» λέει ο Κουτρουμάνης, εννοώντας ότι τα ταμεία θα βασίζονται μόνο στα «δικά τους» οικονομικά, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού, ανεξάρτητα αν τα αποθεματικά τους καταληστεύθηκαν από το κράτος και τις διορισμένες απ’ αυτό διοικήσεις τους [χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα κλπ].  Οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων  υποτίθεται  ότι θα αρχίσουν στο χρονικό διάστημα μετά το 2015 και ως το 2020 [«Οι αναπροσαρμογές αυτές θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2015 και θα ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος κάθε Ταμείου», δηλώνει  ο  Κουτρουμάνης], χωρίς να αποκλείεται οι περικοπές να αρχίσουν πολύ νωρίτερα, επικαλούμενοι οι εγχώριοι εντολοδόχοι της τρόϊκας τις διαρκείς αναθεωρήσεις προς το χειρότερο ελλείμματος, χρέους, εσόδων κλπ. Η απαίτηση ΕΕ-ΔΝΤ δια των εκπροσώπων τους είναι σαφής και διακηρυγμένη, ότι δηλαδή «οι επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων και να αποκλειστεί οποιαδήποτε ανάμειξη του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων παροχών», εντολή την οποία δουλικά Κατσέλη-Κουτρουμάνης και [Σ]σία σπεύδουν να ικανοποιήσουν.

  • ·Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται πανευρωπαϊκή αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και σταδιακά στα 70 έτη, στο νέο κύκλο «ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων για τη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων» που ανοίγει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η καθιέρωση αυτοματοποιημένου συστήματος σύνδεσης του προσδόκιμου ζωής με το όριο συνταξιοδότησης  αποτελεί κεντρική επιλογή της ΕΕ., με πρόσχημα το δημογραφικό και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα εθνικά ασφαλιστικά συστήματα. Ήδη τα όργανα της Ε.Ε. έχουν εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές των αντιασφαλιστικών αλλαγών με τη μορφή «Πράσινης βίβλου για επαρκή, βιώσιμα και ασφαλή ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα» [βρίσκεται σε διαβούλευση ως τις 15 Νοεμβρίου 2010, οπότε οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν τις απόψεις τους, ώστε να οριστικοποιηθεί και να λάβει τη μορφή οδηγίας, υποχρεωτικά εφαρμόσιμης από τα κράτη-μέλη].

 

ΝΑ ΤΟΥΣ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010