Αγωνιστικές Κινήσεις – Συσπειρώσεις στους Ο.Τ.Α. 

Να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση και παράδοση στο κεφαλαίο της  διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική

 

Κατεπείγων και με συνοπτικές διαδικασίες παραμονές γιορτών,  κυβέρνηση και  ΕΣΔΚΝΑ επιχειρούν να παραδώσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής στο κεφάλαιο.

Η μεθόδευση, «χριστουγεννιάτικο δώρο» στον «Εθνικό Εργολάβο», με φωτογραφική σύμβαση και προκήρυξη που ετοίμασαν, προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων εργοστάσιων στην Αττική που θα υποδέχεται το 90% των παραγόμενων απορριμμάτων. Η εκμετάλλευση και η διαχείριση των εγκαταστάσεων απορριμμάτων παραχωρείτε για 25 χρόνια!!! όπως η παραχώρηση των εθνικών δρόμων και της Αττικής οδού.

 Η κυβέρνηση κατοχής, της  τρόικα και του κεφαλαίου  και οι εντολοδόχοι της μέσα στο γενικό κλίμα σάρωσης του συνόλου των εργατικών καταχτήσεων και δικαιωμάτων, το γενικό ξεπούλημα και την άκρατη εμπορευματοποίηση κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής (υγεία – παιδεία – πρόνοια – μεταφορές-  ενέργεια –επικοινωνίες, κ.τ.λ..) έρχονται τώρα και επιδιώκουν να εκχωρήσουν και την βασική αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης στη Αττική, εμμέσως πλην σαφώς στον Μπόμπολα μέσω της περιφέρειας.

Η βιασύνη τους αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και πριν καλά –καλά προλάβουν να αναλάβουν τα καθήκοντα τους οι νέοι δήμαρχοι, εκφράζει την αγωνία τους να κλείσουν στα γρήγορα τις δουλείες όσο διατηρούνται ακόμη στην εξουσία..

Οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης εάν περάσει θα είναι δραματικές για τους κατοίκους στην Αττική αλλά και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας  στους δήμους.

 Θα πολλαπλασιασθεί το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων από την στιγμή που θα μετατραπούν τα σκουπίδια χρυσοφόρο εμπόρευμα στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουμε σήμερα για την αποκομιδή των σκουπιδιών θα εκτιναχτούν στα ύψη για να μπορέσουν οι δήμοι να έχουν στοιχειώδη καθαριότητα.

Ο απόλυτος έλεγχος των εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων από τους μεγαλοεργολάβους ιδιώτες θα σημάνει την πλήρη υποταγή της λειτουργίας τους στη απληστία τους για κέρδος με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον σε ένα τέτοιο κρίσιμο τομέα. Ήδη συζητιέται έντονα η φήμη για μεταφορά ακόμη και  τοξικών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων σε τέτοιους χώρους στην Ελλάδα..

 – Με τον έλεγχο των εγκαταστάσεων διαχείρισης από το κεφάλαιο και όχι από την αυτοδιοίκηση, αντικειμενικά θα διαμορφώσουν και το σύνολο των όρων της διαχείρισης των απορριμμάτων συμπεριλαμβανόμενου και της αποκομιδής.

Με απλά λόγια πλήρης εκχώρηση και παράδοση όλων των αρμοδιοτήτων και λειτουργιών  στους  ιδιώτες. 

– Για τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. και κυρίως στη καθαριότητα   αυτό θα φέρει περαιτέρω την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, μειώσεις μισθών,  χιλιάδες απολύσεις με την κατάργηση και διάλυση των υπηρεσιών καθαριότητας στους δήμους  για τη προσαρμογή τους στο νέο σύστημα που θα επιβάλουν.

 Συνάδελφοι εργαζόμενοι στους δήμους, δημότες πολίτες στην Αττική, πρέπει να τους σταματήσουμε τώρα,  να μην αφήσουμε να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την παραχώρηση τους στο  μεγάλο κεφάλαιο που θα τη μετατρέψει σε νέο πεδίο κερδοφορίας του εις  βάρος μας, σε βάρος συνολικά της ζωής μας.

 

Αθήνα 20 Δεκέμβρη 2010

Αγωνιστικές Κινήσεις – Συσπειρώσεις στους Ο.Τ.Α.