Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ          Πάτρα, 19/1/2011

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
http://aelmeahaias.wordpress.com,
aelmeahaias@yahoo.gr

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Στα πλαίσια της διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στις 14/1/2011 τα ΔΣ όλων των ΕΛΜΕ της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας συναντήθηκαν με την Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, μιας και απουσίαζε ο Περιφερειακός Διευθυντής.

Αφού καταγγείλαμε το Υπουργείο Παιδείας για την τακτική του να καλέσει σε συνάντηση τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη από την ΟΛΜΕ (ανακοίνωση στις 21/12/2011) πανελλαδική κινητοποίηση στις Περιφέρειες, ζητήσαμε επιτακτικά από την κα Κρούπη να μας δώσει απαντήσεις στα εξής ζητήματα:

α) Αν έχει υπάρξει γραπτή ή προφορική εντολή από το Υπουργείο για κατάρτιση πρότασης από τον Περιφερειακό Διευθυντή συγχώνευσης και κατάργησης σχολείων

β) Πότε θα ενημερωθεί η κοινωνία (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) για το τι σχεδιάζει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας με ένα τέτοιας σοβαρότητας θέμα.

Η κα Κρούπη αρνήθηκε πως υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία σε εξέλιξη όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα και κατά τη γνώμη της ό,τι γίνει θα γίνει με παιδαγωγικά κριτήρια.

Το Υπουργείο δεν άργησε να μας αποδείξει τι «παιδαγωγικά» κριτήρια θα ισχύσουν, αφού σε Δελτίο Τύπου της ίδιας ημέρας και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων που ανέδειξαν το θέμα εξαιρεί ρητά από τη διαδικασία των συγχωνεύσεων μόνο τα απομακρυσμένα σχολεία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας. Στόχος του, όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου, είναι η δημιουργία «Σχολικών Κέντρων και Πολυδύναμων Σχολικών Μονάδων», πράγμα που συνιστά στην ουσία την απαρχή σκληρών αποφάσεων για καταργήσεις – συγχωνεύσεις, που για την ώρα και για όσο το Υπουργείο κρατά τα χαρτιά του κλειστά, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια. Εξακολουθεί, πάντως, το Υπουργείο να μην αποκαλύπτει ούτε τη διαδικασία που σκοπεύει να ακολουθήσει για την εφαρμογή του Σχεδίου του, πράγμα που εντείνει την ανησυχία των συναδέλφων για υιοθέτηση αυταρχικών πρακτικών.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως το Υπουργείο σχεδιάζει εν κρυπτώ ένα μαζικό σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων.  Είναι ανάγκη συντονισμένα  με τους γονείς και τις τοπικές κοινωνίες το επόμενο διάστημα να μας βρει απέναντι του.

        Σ’ αυτή την κατεύθυνση το ΔΣ της ΕΛΜΕ αποφάσισε άμεσα να επιδιώξει συναντήσεις με

α) τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης προκειμένου να μας ενημερώσει για το τι σχεδιάζει να πράξει το υπουργείο

β) τους Δημάρχους και αντιδημάρχους Παιδείας της περιοχής

γ) τις Ενώσεις Γονέων και την Ομοσπονδία Γονέων Αχαϊας

 

Για το ΔΣ

      Ο  Πρόεδρος                                                                        Ο  Γραμματέας                             

    Σπίνος Αθανάσιος                                                              Σταμούλης  Θόδωρο