Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Βιώνουμε καθημερινά   όλο και περισσότερο τις συνέπειες της παράλογης και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας. Οι ιθύνοντες επιχειρούν να φορτώσουν την κρίση του συστήματος στις πλάτες των εργαζομένων αμφισβητώντας δικαιώματα και ξεθεμελιώνοντας κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Η επιδρομή   στις μισοάδειες τσέπες μας δε λέει να τελειώσει, ενώ ό,τι είναι δημόσιο πλασσάρεται ως επιζήμιο για το κοινωνικό σύνολο τη στιγμή που οι μίζες και η απληστία του κεφαλαίου καλά   κρατούν.

Κι όμως, συνάδελφοι, αυτή η πολιτική   της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης και των προθύμων συμμάχων της (εντός  κι εκτός Ελλάδας) δεν είναι μονόδρομος  τη στιγμή, μάλιστα, που βασικοί συντελεστές της επιχειρούν μάταια με πα­ραπλανητικές εξεταστικές επιτροπές να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες του πολιτικού προσωπικού για το δημο­σιονομικό χάλι και τα σκάνδαλα. Πολύ δε περισσότερο, δεν είναι μονόδρομος η λογική   που λέει ότι πρέπει η παιδεία, η υγεία, η συγκοινωνία, να πληρώσουν τις απαιτήσεις των δανειστών μας και να κορέσουν τις επιθυμίες των άπληστων τραπεζών και των πολυεθνικών.

Το Υπουργείο Παιδείας επιδίδεται σε μια εναγώνια προσπάθεια να μας πείσει για τον «παιδαγωγικό» χαρακτήρα των ρυθμίσεων που προωθεί. Ισχυρίζεται όχι είναι παιδαγωγικά   ορθός ο αριθμός των 30 μαθητών ανά τμήμα σε συγχωνευμένα μεγάλα σχολεία (κι ας προβλέπει ο ν.1566/85 σχολεία με 9 τμήματα το πολύ). Επιθυμεί καθηγητές με αυξημένο ωράριο, χωρίς αρμοδιότητες (πέραν βεβαίως της μετατροπής τους σε γραφιάδες),με περιορισμούς στο δικαίωμα της μετάθεσης, κακοπληρωμένους και χωρίς επιμόρφωση. Καθηγητές ευάλωτους στο ιδιαίτερο, αναγκασμένους να πληρώνουν βασικές ιατρικές εξετάσείς και υποχρεωμένους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα για μια σύνταξη που θα ταιριάζει σε εξαθλιωμένους. Εκεί άλλωστε οδηγούν η χρόνια καταλήστευση των ασφαλιστικών μας ταμείων και το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο, που θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα   μας να ζού­με αξιοπρεπώς.

Αν ένα τέτοιο σχολείο ονειρεύεται η κυβέρνηση, χωρίς επιπλέον δημόσια χρηματοδότηση και με ελαστικές σχέσεις εργασίας, τότε είναι δεδομένο ότι προετοιμάζει τους αυριανούς πολίτες για έναν εφιάλτη. Οι ισχυροί χρειάζονται νέους χωρίς όνειρα και δικαιώματα για μια αξιοπρεπή   ζωή  .

Σ’ αυτό τον ολισθηρό μονόδρομο δεν μπορούμε παρά να αντιτάξουμε το δικό μας μεγάλο «ΌΧΙ». Απαιτούμε λοιπόν να φύγει η τρόικα από τη χώρα μας (μαζί με όσους τη στηρίζουν) και ενώνουμε τη φωνή   μας με τους άλλους εργαζόμενους που μάχονται με τον ίδιο σκοπό. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε στο νέο προσκλητήριο για την υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας. Η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα για να πουλιέται σε όσους μπορούν να το αγοράσουν. Είναι δικαίωμα, που αφορά   όλα τα παιδιά, όποια κι αν είναι η κοινωνική   και πολιτισμική τους προέλευση.

Για να μπορούμε να κοιτάμε τους μαθητές μας στα μάτια, ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε για το μέλλον μας αλλά για το μέλλον της νεότερης γενιάς.

Αξίζουμε μια καλύτερη τύχη – και εμείς και το Δημόσιο Σχολείο.

Είμαστε να αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει.

Όλοι μαζί στον αγώνα που αρχίζει!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ 22 και 23 ΦΛΕΒΑΡΗ

Μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε σκυφτοί

ΑΣ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

1) ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

προϋπολογισμός 2008 2009 2010 2011 2012
ΑΕΠ 3,2 3,14 3,1 2,75 ;

2) ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΕΤΟΣ 2008 2009 2010 2011
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 4321 2786 1425 ;

3) ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

  2009 2010 2011 ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
ΕΤΗΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ 21473 18937 ΠΟΣΟ ΚΑΤΩ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

4)ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ

  ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ
ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 60 65
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑ 55 Ή 60 ΧΡΟΝΩΝ  
ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 25 ΧΡΟΝΙΑ 50 ΕΤΗ 25 ΧΡΟΝΙΑ 65 ΕΤΩΝ

5) ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Εκατοντάδες σχολεία προτείνεται να συγχωνευθούν και να καταργηθούν .χ. θεσσαλονίκη: 45 σχολεία για συγχώνευση και 5 για πλήρη κατάργηση).

Οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών καταργούνται.  Ξανά   στους 30 το όριο των μαθητών/ -τριών.

6) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Ταμείο Προνοίας (ΤΠΔΥ): έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ, πάνω από 15.000 εκπαιδευτικοί αναμένουν στην «ουρά» το εφάπαξ για χρόνια!  Μετοχικό (ΜΤΠΥ): έλλειμμα 150 εκατ. ευρώ (περικοπή   δώρων και μερισμάτων κατά 30%)

7) ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ- ΟΠΑΔ

270 εργαστηριακές εξετάσεις θα τις πληρώνουμε από την τσέπη μας.  Δημιουργία νέου τεράστιου οργανισμού μαζί με το ΙΚΑ.  Ιδιωτικοποίηση ΕΣΥ με το νέο ν/σχ για την Υγεία

8) ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Καταργήσεις οργανικών θέσεων στα σχολεία που καταργούνται ή συγχωνεύονται.  Μετακινήσεις σε άλλο νομό και περιφέρεια σε όλη τη χώρα.  3ετής παραμονή   στον πρώτο διορισμό και 2ετής σε κάθε οργανική θέση. Αξιολόγηση – χειραγώγηση εκπαιδευτικού και Μέντορας για νέους εκπ/κούς

 ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 22 και 23 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!