Α’ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ             Πάτρα,  10/4/2011

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ

ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776

http://aelmeahaias.wordpress.com, aelmeahaias@yahoo.gr

 ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ 

Με έγγραφό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης την 1/4/11 καλούνται τα σχολεία να ενημερώσουν τη Διοίκηση με ποιο τρόπο θα καλύψουν τις διδακτικές ώρες που χάθηκαν λόγω καταλήψεων. Το έγγραφο αυτό  κινείται στη λογική της πρόσφατης επιστολής της Υπουργού Παιδείας προς την ΟΛΜΕ για αναπλήρωση των ωρών λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών.

Αξιοσημείωτο είναι πως το Υπουργείο Παιδείας και η Διοίκηση κόπτονται μόνο για τις ώρες που χάνονται λόγω κινητοποιήσεων και όχι για τις χιλιάδες των ωρών που σχετίζονται με τα κενά εκπαιδευτικών (ακόμη και τώρα, λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς προσλαμβάνονται αναπληρωτές και ωρομίσθιοι για κενά που υπάρχουν από το Σεπτέμβριο). Είναι τεράστια η υποκρισία τους στο συγκεκριμένο θέμα, όταν ειδικά φέτος χάθηκαν αρκετές ημέρες μαθημάτων λόγω του ότι οι μεταφορείς παραμένουν απλήρωτοι, καθώς επίσης και λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ξεχνούν φαίνεται πως το ίδιο το Υπουργείο βάζει τέλος στα μαθήματα στις αρχές Μαΐου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά προκειμένου να περικόψει λίγο τα έξοδα των εξετάσεων. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως βασικό μέλημά τους είναι να τιμωρήσουν τους εκπαιδευτικούς γιατί απέργησαν και τα παιδιά που κινητοποιήθηκαν και να τα εκφοβίσουν για το μέλλον. Υπουργείο και Διοίκηση επιζητούν την πλήρη υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική τους και χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέτρο για να το επιτύχουν. Τους δηλώνουμε πως τα αιτήματά μας αλλά και αυτά των μαθητών μας είναι δίκαια και πως οι αυταρχικές τους μέθοδοι δε μπορούν να εκφοβίσουν κανένα.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, που αποτελούν την ουσία της υπόθεσης, υπάρχει και το τυπικό μέρος. Η Διοίκηση στο έγγραφό της αναφέρει «Επισημαίνουμε ότι τα σχολεία που δεν καλύπτουν όλες τις χαμένες διδακτικές ώρες με τις υποβληθείσες προτάσεις τους επιβάλλεται να εξαντλήσουν όλους τους τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών, όπως αυτοί περιγράφονται στις διατάξεις της υπ’ αρ. 22143/Γ2/21-02-2008 (ΦΕΚ 357/τ.Β΄) Υ.Α. και να μας ενημερώσουν με σχετικό έγγραφό τους μέσω της Δ/νσης Δ.Ε. Ν. Αχαΐας.»

Η εν λόγω Υπουργ. Απόφαση όμως αναφέρει κατηγορηματικά στην παραγρ. 2 ότι:

«Για τη διαδικασία αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας που έχουν χαθεί, το Σχολικό Συμβούλιο, μετά από εισηγήσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, του παιδαγωγικά υπεύθυνου Σχολικού Συμβούλου, του Συλλόγου Γονέων και του 15μελούς Συμβουλίου των μαθητών του κάθε σχολείου, διατυπώνει τη γνώμη του στο Διευθυντή της Διεύθυνσης ή τον Προϊστάμενο του οικείου Γραφείου Δ.Ε μέχρι την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους» και «Σε περίπτωση που δεν διατυπωθούν εισηγήσεις σύμφωνα με τα παραπάνω, ο τρόπος αναπλήρωσης των μαθημάτων διατυπώνεται προς το ΥΠΕΠΘ από τον οικείο Διευθυντή Διεύθυνσης ή Προϊστάμενο Γραφείου μέσω του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης».

Γίνεται λοιπόν σαφές πως κανένα σχολείο δεν είναι πλέον υποχρεωμένο να στείλει σχέδιο αναπλήρωσης, καθώς αυτό σύμφωνα με την Υ. Α. θα μπορούσε να γίνει ως το τέλος Φλεβάρη και μέσα από το Σχολικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Γονέων και των Μαθητών. Ευθύνη λοιπόν για σύνταξη τέτοιου σχεδίου έχει τώρα μόνο η Διοίκηση.

Καλούμε λοιπόν τη Διοίκηση Εκπαίδευσης αφού αναλογιστεί τις ευθύνες της ίδιας της Πολιτείας για τις όποιες χαμένες ώρες των μαθημάτων

–  ν’ αποσύρει άμεσα την απόφαση της 1/4/11 που είναι παράτυπη σε σχέση με την Υ.Α.

–  να σταματήσει κάθε αυταρχική άσκηση πίεσης σε συναδέλφους Διευθυντές και σε σχολεία

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΗ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                                                                        Ο  Γραμματέας

 

Σπίνος Αθανάσιος                                                              Σταμούλης  Θόδωρος