Το 5ο Γυμνάσιο Πάτρας και η περιβαλλοντική του ομάδα «Πατρών Περιήγησις», σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την παρουσίαση του πολιτιστικού-περιβαλλοντικού τους προγράμματός, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 9 Μαΐου και ώρα 7.30 μ.μ, στο χώρο εκδηλώσεων «Μακεδονία» του σχ. συγκροτήματος Μαρούδα.

Το θέμα του προγράμματός μας είναι εμπνευσμένο από τα «Αχαϊκά» του περιηγητή Παυσανία. Ο Παυσανίας περιηγήθηκε την αρχαία Ελλάδα τον 2ο μ. Χ. αιώνα προερχόμενος από τη γη της Ιωνίας και συγκεκριμένα από την αρχαία Σμύρνη. Τις εντυπώσεις του τις κατέγραψε σε ένα πολύτομο έργο, την «Ελλάδος Περιήγησιν», δίνοντας σε κάθε επιμέρους τόμο τον τίτλο της περιοχής που περιέγραφε. Έτσι στα «Αχαϊκά» του περιγράφει την Αχαΐα και την μητρόπολή της  Πάτρες του 176 μ.Χ., δίνοντας έμφαση στην περιγραφή των δημόσιων κτιρίων αλλά και των γλυπτικών συνθέσεων που τα κοσμούσαν, καθώς και στους μύθους, τους θρύλους, τα ήθη και τα έθιμα των Πατρών που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των «Αχαϊκών».

Οι μαθητές του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να «δουν» με τα μάτια του Παυσανία την λαμπρή εικόνα της πόλης τους όπως ήταν στην ύστερη αρχαιότητα, λίγο πριν αυτή σωριαστεί σε ερείπια από την επικράτηση μιας άλλης εποχής και μιας άλλης θρησκείας.

Η παρουσίαση της δουλειάς τους περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και ένα πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το κείμενο των «Αχαϊκών» στο οποίο ζωντανεύει ο ίδιος ο Παυσανίας, ιέρειες της Αρτέμιδος Λαφρίας, άρχοντες και πολίτες των αρχαίων Πατρών, αλλά και δύο ρομαντικά ειδύλλια της αρχαίας εκείνης εποχής.

Ελάτε να βαδίσετε μαζί μας πάνω στα ίχνη των αιώνων…