Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση για το ΠΥΣΔΕ Ν. Αχαΐας

 

Ενημερωτικό 3ο: Εν κενώ νομοθεσίες, εν κενώ μαθητές και τα «Κενά και Πλεονάσματα 2011-2012»

Όλο το ενημερωτικό σε μορφή word μπορεί να κατέβει από εδώ: Ενημερωτικό-3ο_Εν κενώ…. ΚΕΝΑ_ΕΑΚ_04-05-2011

 Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Μέσα σ’ όλες τις βίαιες ανατροπές, μέσω της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και των «συνεταίρων της», του «καπιταλισμού της καταστροφής» στο λαό και τη χώρα μας, ήταν αδύνατο να εξαιρεθεί ο μαθητικός πληθυσμός και ό,τι απέμεινε από το δημόσιο σχολείο.

1)  Τραγελαφικά κενά στα δυσπρόσιτα της Γ΄ Αχαΐας

Στο Γυμνάσιο Ψωφίδας υπάρχει εδώ και μήνες έλλειμμα 12 ωρών Μαθηματικού. Έχουν διοριστεί διαδοχικά τρεις ΑΜΩ και δεν αποδέχονται το διορισμό τους.  Αν αποδεχτούν το διορισμό τα έξοδά τους ίσως είναι περισσότερα από τα έσοδα. Το μόρια θέσης πια ίσως τους είναι και άχρηστα. Έτσι οι μαθητές «πρώτα» κάνουν κενό στα .. Μαθηματικά… Τι παραπάνω χρειάζεται για να κατανοηθεί ότι εκεί στεριώνουν μόνο μόνιμοι ή πλήρους ωραρίου αναπληρωτές; Ευτυχώς στα Καλάβρυτα (που είναι και τουριστική περιοχή) αποδέχτηκε ΑΜΩ ιταλικών εντός του… Μαΐου!!!

Όταν όμως π.χ. μόνιμος συνάδελφος, που διατίθεται να συμπληρώσει το μάθημα των καλλιτεχνικών θέτει θέμα οδοιπορικών, μιας και δεν υφίσταται συγκοινωνία, τότε αναδύεται ο οικονομικός «εξορθολογισμός» του … Καλλικρατικού Δήμου. Προς τιμήν της, στο ζήτημα αυτό, η Δ/τρια εκπ/σης Αχαΐας, συμμετείχε στην ομόφωνη απόφαση του ΠΥΣΔΕ για την πληρωμή των οδοιπορικών, έστειλε δε σχετικό έγγραφο στο ΥΠΕΠΘ και αυτό μεταβίβασε την αλληλογραφία στο Ελεγκτικό Συνέδριο… Έκανε δηλαδή το .. καθήκον του… Ο Σεπτέμβρης όμως με τις διαθέσεις έρχεται…

 2) Οι επανακρίσεις δικαιωθέντων υποψ. Δ/ντών στο νομικό κενό;

Το ΥΠΕΠΘ φαίνεται να μην λύνει ακόμα τον «Γόρδιο» νομικό δεσμό για το πώς θα γίνουν οι επανακρίσεις των δικαιωθέντων υποψηφίων Δ/ντών από τις προηγούμενες κρίσεις, αφού οι μισοί δικαιώθηκαν πριν αλλάξει ο τρόπος συγκρότησης των «Συμβουλίων Επιλογής» και εν τω μεταξύ πολλοί είναι  στελέχη της εκπαίδευσης ή στη σύνταξη. Και αφού η διαδικασία για τις νέες κρίσεις δ/ντών σχολείων άνοιξε, έστω και πριν ξεκαθαριστεί θεσμικά ο νέος ρόλος των διευθυντών, ο αιρετός του σχήματός μας κατέθεσε γραπτά το εξής αίτημα:

«ΠΑΤΡΑ, Δευτέρα 18-04-2011

ΠΡΟΣ: κ. Διευθύντρια  β/θμιας εκπ/σης Ν. Αχαΐας

ΘΕΜΑ: «Επίσπευση διαδικασιών για επανάκριση δικαιωθέντων υποψηφίων Διευθυντών από δικαστικές αποφάσεις Ν. Αχαΐας»

κ. Διευθύντρια,

 παρά τις προσπάθειες κατά το 2011, που γνωρίζω ως μέλος του οργάνου, όλων των μελών του (διευρυμένου) ΠΥΣΔΕ Αχαΐας, για την νόμιμη επίσπευση της επανάκρισης όλων των δικαιωθέντων από τις κρίσεις του 2007 – και όσων συναδέλφων «συμπαρασύρουν» – οι εξελίξεις δυστυχώς δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανή κάποια «εμπλοκή» στις διαδικασίες.

Στις 6-4-2011 μας γνωρίσατε προφορικά ότι αποστείλατε νέο έγγραφο προς το Υπουργείο Παιδείας για την επίσπευση της πρότασης του ΥΠΕΠΘ για το πλήρες νομικό πλαίσιο της επανάκρισης. Όμως οι πληροφορίες στο διαδίκτυο ότι πάμε σύντομα σε κανονικές κρίσεις για όλα τα σχολεία, οφείλουν να μας κινητοποιήσουν  περισσότερο για ταχεία επίσπευση εκ μέρους του Υπ. Παιδείας. Ήδη κάποιοι εκ των δικαιωθέντων ανησυχούν και μου το εκφράζουν δικαίως…

Αιτούμε να αποστείλετε νέα αγωνιώδη επιστολή προς το Υπ. Παιδείας, ώστε να μη δημιουργηθεί εμπλοκή. Και αν το θεωρείτε ότι προσφέρει, εννοείται ότι αυτό μου το αίτημα μπορεί να είναι συννημένο

 

 

 

3) Τα κενά και πλεονάσματα για το 2011-2012 στην Αχαΐα

Μετά τον κυκεώνα των βίαιων συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων, την ίδια μέρα που ανακοινώνει το υπουργείο τη λίστα των συγχωνεύσεων (Πέμπτη 14-4-2011) το ΥΠΕΠΘ, και ενώ πηγαίναμε για διακοπές του Πάσχα, απαιτεί από τα ΠΥΣΔΕ να «γνωμοδοτήσουν» μέσα σε μισή μέρα. Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία αυτή γινόταν φυσιολογικά μέχρι το Μάρτη.

Στο Νομό Αχαΐας λειτουργούν περί τα 120 σχολεία με προσωπικό της τάξης των 3000. Παρά τις κοπιώδεις προσπάθειες των υπαλλήλων της Δ/νσης, με τα στοιχεία που στάλθηκαν την παραμονή των διακοπών, χωρίς νέο έλεγχο φυσικά, ήταν αδύνατο να γίνει αμέσως κάποια σοβαρή στοιχειώδης καταγραφή την … Μ. Δευτέρα. Έτσι κληθήκαμε το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης τηλεφωνικά να «δούμε» τα «κενά και πλεονάσματα» όσοι είμασταν στην περιοχή. Φυσικά ήταν αδύνατο να γίνει  ακόμη και στοιχειώδες ΠΥΣΔΕ. Τελικά οι πίνακες συμπληρώθηκαν και αποστάλθηκαν στο ΥΠΕΠΘ μόνο από τη Διοίκηση, ενώ εμείς ενημερωθήκαμε τη Δευτέρα του Θωμά (2-5-2011), αφού βεβαίως οι πίνακες δεν είχαν έγκριση από καμία συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ.

Με λίγα λόγια το ΥΠΔΜΘ ζητούσε από τα ΠΥΣΔΕ και τους Δ/ντες Εκπαίδευσης να επεξεργαστούν τα κενά και πλεονάσματα του νομού, ώστε το Υπουργείο Παιδείας να κάνει τις μεταθέσεις. Τέτοια όμως συνδικαλιστική νομιμοποίηση δεν δόθηκε εκ των πραγμάτων. Έτσι η «κυβέρνηση της Τρόικας και των Μνημονίων» καταστρατηγεί ακόμα και τους νόμους που η ίδια εισηγήθηκε και ψήφισε, με μια εγκύκλιο. Υπενθυμίζουμε:  καταστρατήγηση του Ν.3848 άρθρο 7, καταστρατήγηση του ΠΔ 50/96 Άρθρο 4, καταστρατήγηση του ΠΔ 1 /2003 και του  ν. 2690/1999 άρθρο 14 παρ. 2 για τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (τα μέλη του ΠΥΣΔΕ θα πρέπει να έχουν την εισήγηση για να τη μελετήσουν και να έχουν άποψη).

Όφειλε το υπουργείο να δώσει χρόνο ελέγχου των κενών και των υπεραριθμιών σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, αφού άργησε υπερβολικά να στείλει τη σχετική εγκύκλιο. Οδήγησε έτσι τη Διοίκηση: α) να ζητήσει την τελευταία εργάσιμη ημέρα σε καταγραφή των στοιχείων, χωρίς να είναι δυνατόν ως αιρετοί να διασταυρώσουμε ενδεικτικά με τυχαίο τουλάχιστον τρόπο τα στοιχεία λόγω και πιθανότητας λάθους. β) Το ίδιο συνέβη και  στη Διεύθυνση, παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειας με κλειστά τα σχολεία, παρά την όποια «σιωπηρή παράταση» ή ευνόητη καθυστέρηση για αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. γ) Δυστυχώς φθάσαμε μεσημέρι της Μ. Πέμπτης για να κληθούμε τηλεφωνικά για «έλεγχο» των στοιχείων, ώρα που έχει τελειώσει ακόμα και η ημιαργία.. δ) Ερωτηματικά προκαλεί και η νέα στήλη «…Στη στήλη «Αδυνατούντες» θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός των αδυνατούντων να προσφέρουν διδακτικό έργο…». Τι θα συμβεί επομένως όταν οι αριθμοί αυτοί προσωποποιηθούν;  ε) Εννοείται βεβαίως ότι η στήλη «Εκτίμηση ΠΥΣΔΕ» δεν αφορά το ίδιο το ΠΥΣΔΕ.

 4) Με νομικό κενό στους νέους ρόλους οι κρίσεις των νέων δ/ντών (και υποδ/ντών);

Άνοιξε η διαδικασία για τις νέες επί θητεία κρίσεις των δ/ντων. Μέχρι 10 Μάη του 2011 οι Δ/ντές εκπ/σης θα κάνουν τις σχετικές προκηρύξεις. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται για να θέσουν υποψηφιότητες άρχισαν ήδη να τακτοποιούν το βιογραφικό τους με βάση το νέο νομικό πλαίσιο. Όμως πολλά ερωτήματα υφίστανται: Θα γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νέος ρόλος τους ή θα το εικάσουν; Το ίδιο συμβαίνει τουλάχιστον για όσα σχήματα και αιρετούς διαφωνούν με τους νέους ρόλους που εξαγγέλλονται. Θα έχουν δικαίωμα για όσα σχολεία θέλουν ή θα υπάρχει αριθμητικός ή χωροταξικός περιορισμός; Θα δηλώσουν τις προτιμήσεις σχολείων πριν ή μετά την ανάρτηση των τελικών πινάκων με τα μόριά τους; Εμείς είμαστε σε επιφυλακή.

 4) Ανάγκη συλλογικής συζήτησης για οργανικά κενά και αποσπάσεις

Μετά τις εξετάσεις θα καλέσουμε όσους συναδέλφους δεν έχουν οργανική θέση, ζητούν βελτίωση,  δεν έχουν πλήρες ωράριο, επιζητούν αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ, κλπ για μια ανοικτή συζήτηση. Θα επανέλθουμε.

 Οι αιρετοί με την Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση για το ΠΥΣΔΕ Ν. Αχαΐας είναι:

1)  Παναγιώτης Μπούρδαλας, τακτικό μέλος, κιν. 6976791812, e-mail: pmkas2004@yahoo.gr

2) Παναγιώτης Παΐζης, αναπλ. μέλος, κιν. 6944347119 , e-mail: ppaizis@sch.gr

Πάτρα, 04-05-2011