Ο.Λ.Μ.Ε. – 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το Υπουργείο Παιδείας ακολουθώντας την πάγια τακτική του να υπονομεύει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης ανακοίνωσε στις 15/06/2011 (ημέρα γενικής απεργίας) Υπουργική Απόφαση για τη μείωση του αριθμού μαθητών στα Μουσικά Σχολεία όλης της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή δε μας αιφνιδιάζει, καθώς το Υπουργείο πιστό στις εξαγγελίες του για το «Νέο Σχολείο», συνεχίζει την προσπάθεια κατεδάφισης του όποιου δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα έχει απομείνει στην εκπαίδευση.

Είναι πρωτάκουστο το ίδιο το Υπουργείο να στερεί το δικαίωμα εγγραφής μαθητών σε σχολείο.

Αντί να ενισχύσει τα ήδη υποβαθμισμένα Μουσικά Σχολεία με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, αφού ήδη η ωρομισθία και μάλιστα η απλήρωτη είναι πια κανόνας, αντί να επιλύσει το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών (που ανατίθεται πλέον στους Δήμους χωρίς την αντίστοιχη επιχορήγηση) και να μεριμνήσει για τους αποφοίτους τους, τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμό τους.

Η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική και για τους συναδέλφους, καθώς αυτομάτως χάνονται ώρες διδασκαλίας και συνεπώς συρρικνώνεται κι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν στα Μουσικά Σχολεία, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο για μετατάξεις ή ακόμα και απολύσεις.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων του Υπουργείου που αφορούσαν στην κατάργηση αθλητικών σχολείων σε όλη την επικράτεια και στην κατάργηση της δεύτερης γλώσσας στα σχολεία.

Στην πραγματικότητα και το μέτρο αυτό αποδεικνύει τι σημαίνει «Νέο Σχολείο»:

«Σχολείο Α.Ε.», σχολείο διαφοροποιημένο, σχολείο με απλήρωτους, ελαστικά εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα εκπαιδευτικούς κι εντάσσεται στην πολιτική αυτονομίας της «σχολικής μονάδας» και των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα:

Κενά και τοποθετήσεις ανά συγκεκριμένο σχολείο, σχολεία αποκεντρωμένα με διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα και διαφορετικό προσωπικό που θα το υλοποιεί κάθε χρονιά, περιορισμός των προσλήψεων, αύξηση του ωραρίου εργασίας, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η στάση του Υπουργείου απέναντι στα Μουσικά Σχολεία είναι απαράδεκτη, αντιπαιδαγωγική και βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την έως τώρα αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική του.

Πρόκειται για μία στοχευμένη επίθεση σε γνωστικά αντικείμενα, ειδικότητες, εργασιακά δικαιώματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στο δικαίωμα στη μόρφωση γενικότερα,

 

Το 15ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ απαιτεί την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και όλων των αποφάσεων που υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Η καλύτερη απάντηση στις μεθοδεύσεις αυτές είναι η αντίθεσή μας σε αυτή τη βία στο όνομα της κρίσης, η συνειδητοποίηση ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολους αγώνες και η μαζική συμμετοχή σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα εξαγγελθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

                                     Από το Προεδρείο του 15ου Συνεδρίου