Το Υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση υπό τις επιταγές της τρόικας με την ακολουθούμενη πολιτική τους κατάφεραν φέτος, με τις νέες τους «ψηφιακές» ιδέες, να γυρίσουν τη δημόσια εκπαίδευση δεκάδες χρόνια πίσω και η σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς βιβλία για πρώτη φορά μετά το 1946.

Οι αποκαλύψεις ότι το υπ. Παιδείας προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις στην προμήθεια χαρτιού με 3πλάσια  τιμή και ότι η αναπαραγωγή των DVD κόστισε 5 € το ένα !!! δείχνουν το πώς «αξιοποιούν» το δημόσιο χρήμα για να πριμοδοτούν ιδιωτικά συμφέροντα. Αποδεικνύουν ότι στο στόχαστρο βάζουν την ίδια τη δημόσια εκπαίδευση και το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού, επιδιώκοντας η κοινωνία και οι εργαζόμενοι να «συνηθίσουν» στο ΜΗ ΒΙΒΛΙΟ στο όνομα του ψηφιακού σχολείου και να μετατρέψουν τη δωρεάν διανομή των βιβλίων από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση των γονέων.

Η υπουργός Παιδείας ως η πρώτη υπουργός της κυβέρνησης που τρέχει να υλοποιήσει τις επιταγές της Τρόικας, μειώνοντας δαπάνες από παντού, οφείλει να δώσει απάντηση πώς βιβλία του Ο.Ε.Δ.Β υπάρχουν στα ράφια μεγάλων εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων.

Το παιχνίδι της εμπορευματοποίησης του  σχολικού βιβλίου, υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, παίζεται με τον πιο χυδαίο τρόπο από πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΜΘ. Η τύπου επικοινωνίας και προσωπικού image «συγγνώμη» της κας Διαμαντοπούλου δεν αρκεί για τον ελληνικό λαό, αλλά απαιτείται η παραίτησή της.

Ταυτόχρονα, οι Καλλικράτικές σχολικές επιτροπές φέτος, δεν μπορούν να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα λόγω της μείωσης  της χρηματοδότησης κατά 60% !!! σε σχέση με το 2009. Στο δήμο της Πάτρας η επιχορήγηση από 1.200.000 έφτασε στις 380.000 !!!

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο ρόλος των διευθυντών, ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων, η παραβίαση του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου, η δημιουργία σχολικών ενοτήτων , το σχολικό συμβούλιο, η αλλαγή του ρόλου του ΠΥΣΠΕ, η κατάργηση φορέων όπως το ΚΕΔΔΥ, που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου «για την αναδιοργάνωση των περιφερειακών υπηρεσιών της εκπαίδευσης» δημιουργούν ένα πλέγμα διοικητικής ασφυξίας, για να μπορεί να λειτουργήσει το «νέο» σχολείο της αγοράς.

Όλη η εξουσία στον απόλυτο μονάρχη διευθυντή που:

αξιολογεί και βαθμολογεί, είναι πειθαρχικός προϊστάμενος (μπορεί να επιβάλλει από έγγραφη επίπληξη ως και πρόστιμο μέχρι το 1/6 των μηνιαίων αποδοχών), απαλλάσσεται πλήρως από τα διδακτικά τους καθήκοντα, αναλαμβάνει το ρόλο του μάνατζερ της νέας επιχείρησης που λέγεται σχολείο. Επιβάλλει την αναπλήρωση των απόντων, είναι αρμόδιος για τη χορήγηση κάθε μορφής άδειας.

 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΤΡΑΣ προτείναμε στις  πρόσφατες συνεδριάσεις του Δ. Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Πάτρας τα παρακάτω:

● ΝΑ αποσταλούν τα βιβλία άμεσα στα σχολεία με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ της υπουργού και της αρμόδιας υφυπουργού Παιδείας  (Διαμαντοπούλου -Χριστοφιλοπούλου).

Να παγώσει η διαδικασία συγχώνευσης των Σχολικών Επιτροπών ώστε να μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε δαπάνη μέχρις ότου έρθουν ΟΛΑ τα βιβλία στα σχολεία.

Οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ Διδασκόντων και ιδιαίτερα των Νηπιαγωγείων, να μη ζητήσουν υλικά στην αρχή του σχολικού έτους από τους γονείς, παρά μόνο τα ελάχιστα, και αυτά να πληρωθούν από τις Σχολικές Επιτροπές. Οι γονείς έχουν ήδη φορολογηθεί με το φόρο ΦΕΦΝΠ.

ΕΚΤΑΚΤΗ αναλογούσα χρηματοδότηση των  Σχολικών Επιτροπών από το υπεύθυνο για την κατάσταση υπουργείο Παιδείας.

● ΚΟΙΝΟ συλλαλητήριο στην Πάτρα Δασκάλων – Καθηγητών – Γονέων & Eργαζομένων και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο.

●ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ σε κάθε προσπάθεια εμπλοκής επιχειρήσεων στη λειτουργία των σχολείων.

●ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ  του ζητήματος των τριών  σχολείων «πιλότων»  ( 8ου, 32ου, 3ου Αιγίου)  του σχολείου της αγοράς, του σχολείου γαλέρας.  

 

Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, του ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ, του ΔΝΤ, του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (EKT) και της Ε.Ε. έχει βάλει ως στόχο τη ΔΙΑΛΥΣΗ του δημόσιου σχολείου και ό,τι είναι δημόσιο, επιδιώκοντας από κοινωνικό αγαθό να το κάνει εμπόρευμα, από συλλογικό δικαίωμα να το κάνει ατομική υπόθεση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να ξεμπερδεύει με τις «ανορθογραφίες» των κοινωνικών δικαιωμάτων που υπάρχουν στα «κείμενα» της συνείδησης των εργαζομένων.

Στις μέρες μας η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Τρόικας πρωτοστατούντων των γερμανικών κεφαλαίων, διαμορφώνει την αλλαγή του ρόλου της Ελλάδας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας σε επίπεδο Βουλγαρίας, & Σκοπίων, που απαιτούν «ζώνες ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας» άνευ φορολογίας, εργατικής νομοθεσίας και συνδικάτων, με απεριόριστο δικαίωμα όλων των μορφών πρόσληψης και απόλυσης.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καλεί τους εφοπλιστές σε «συζήτηση για το πώς θα συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια»(!) συνεχίζει τις απεριόριστες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο στο όνομα «της ανάπτυξης», τροφοδοτεί με 110 δις τις τράπεζες, εκποιεί το δημόσιο συσσωρευμένο πλούτο αντί «πινακίου φακής», συντρίβει τους άνεργους και συνταξιούχους, τους μισθωτούς χωρίς έλεος.

Τα νέα εξαθλιωτικά χαράτσια, η καταιγίδα εκτάκτων εισφορών, αποτελούν μέτρα πρωτοφανούς αγριότητας. Η ανηλεής φορολόγηση και της παραμικρής ακίνητης περιουσίας μέσω του εισπρακτικού μηχανισμού της ΔΕΗ έχει σαν αποτέλεσμα η πρόσβασή μας στο ηλεκτρικό ρεύμα, που αποτελεί κοινωνικό αγαθό, να εξαρτάται πλέον από τη «φιλευσπλαχνία» που θα δείξει η τρόικα και οι διεθνείς και ντόπιοι μεγαλοτραπεζίτες.

Το παγκόσμιας πρωτοτυπίας «σε κάθε οικογένεια θα εργάζεται ένας» του κ. πρωθυπουργού, η νεοδημοκρατικής έμπνευσης «εργασιακή εφεδρεία», η αναίρεση κάθε μορφής συλλογική σύμβαση εργασίας σε ατομική διαπραγμάτευση, οι απολύσεις στο ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα οδηγούν στην ΠΤΩΧΕΥΣΗ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Ας μην υπάρχουν ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ. Από τη λαίλαπα της πτώχευσης ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΛΑΔΟΣ, κανένας ατομικά∙ ούτε η εκπαίδευση και εμείς οι εκπαιδευτικοί. 

  Απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη και εγκληματική πολιτική, απέναντι στο μαύρο πολιτικό μπλοκ εξουσίας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΣΕΒ, Ε.Ε. Μ.Μ.Ε.) η εργαζόμενη πλειοψηφία  έχει ένα μοναδικό χρέος: τον κοινό, συντονισμένο αγώνα σύγκρουσης με στόχο την ανατροπή των μνημονίων, ανατροπή της χούντας ΔΝΤ και Ε.Ε. και κυβέρνησης και κάθε επίδοξου συνεχιστή της.

      Δε μας μένει άλλος δρόμος από το να πάρουμε τώρα την κατάσταση στα χέρια μας. Να οικοδομήσουμε μέσα στα σωματεία μας την αγωνιστική ενότητα και να διεκδικήσουμε, να παλέψουμε για να πάρουμε πίσω ό,τι μας πήραν, για να μη πληρώσουμε την κρίση και το χρέος τους, για να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας, για διεύρυνση και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

    Είναι αναγκαίο το ζήτημα της εκπαίδευσης, αφού ενιαιοποιηθεί σε ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα, να ξεπεράσει  τον εκπαιδευτικό χώρο, να συναντήσει τους εργαζόμενους, τους γονείς, να συνδεθεί με το ευρύτερο κίνημα δημιουργώντας ένα κίνημα εργασίας-παιδείας με κοινή δράση.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Κανείς εργαζόμενος, άνεργος, να μην πληρώσει τις «έκτακτες εισφορές» και τα «ειδικά τέλη».

                                                                                                                     Πάτρα, 20-2-2011

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 22ας ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ & στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ στις 12:00 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΓΑΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Π.Ε. ΠΑΤΡΑΣ      

αυτόνομο μέλος του δικτύου ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.