Είμαστε σήμερα εδώ για να συμπαρασταθούμε στο αγώνα σας, για να στηρίξουμε τις καταλήψεις σας, για να πορευτούμε μαζί για δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Για να αντισταθούμε όλοι και όλες μαζί, μαθητές, φοιτητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, και εργαζόμενοι ενάντια σε αυτήν την πολιτική, για να παλέψουμε όλοι μαζί και να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και την πολιτική της. Είμαστε εδώ για να σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας και από άλλους χώρους της εκπαίδευσης, όπως τα πανεπιστήμια, που θα φοιτήσετε αύριο.

Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει μέτωπο με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πάνω από 1200 σχολεία καταργήθηκαν καθώς και πάνω από 2000 θέσεις για αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές δεν ανανεώθηκαν. Το γεγονός ότι από τη νέα σχολική χρονιά δεν παίρνετε βιβλία και τα μαθήματα ξεκίνησαν με φωτοτυπίες και DVD, μας δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της νεολαίας και των εργαζόμενων, στις πλάτες τις δικές σας και των γονιών σας. Δεν υπάρχει παιδεία με φωτοτυπίες και dvd, με μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, με λίγα σχολεία, χωρίς χρήματα για ηλεκτρικό και για θέρμανση!

Στα πανεπιστήμια επικρατεί η ίδια κατάσταση: υποχρηματοδότηση σε σημείο να μην μπορεί να πληρωθούν ηλεκτρικό και τηλέφωνο, να μην μπορούν να γίνουν όλα τα μαθήματα λόγω έλλειψης αιθουσών και κτιρίων. Απολύονται εκατοντάδες συμβασιούχοι διδάσκοντες, στα περιφερειακά κυρίως πανεπιστήμια, καθυστερούν τους διορισμούς καθηγητών που έχουν εκλεγεί. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών και στην αδυναμία λειτουργίας πολλών τμημάτων και σχολών. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την στήριξη του ΛΑΟΣ, της ΝΔ, και της ΔΗΣΥ ψήφισε έναν νόμο για τα πανεπιστήμια, που επιβάλλει δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά, ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή διδάκτρων στα προπτυχικά, στοχεύει στη διάλυση των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων, επιβάλλει μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών, διαγράφει φοιτητές, βαθαίνει την επιχειρηματική – ανταποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων, νομιμοποιεί την εισβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο εσωτερικό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, θεσπίζει το τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος, καταργεί το άσυλο και κάθε δημοκρατική κατάκτηση των πανεπιστημίων. Αυτός είναι ο αντιδραστικός νόμος ο οποίος ήταν η αφορμή αλλά και η αιτία που το φοιτητικό κίνημα ξαναβγήκε στους δρόμους με εκατοντάδες καταλήψεις στα πανεπιστήμια, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, με καταλήψεις στα Υπουργεία!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η εκπαίδευση δεν είναι όμως ο μόνος στόχος της κυβέρνησης. Αποτελεί και αυτή θύμα της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που μειώνει μισθούς και συντάξεις, καταργεί τις κοινωνικές δαπάνες για να δώσει τα λεφτά στους πλούσιους (τράπεζες, επιχειρήσεις) και μετατρέπει κάθε δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υπηρεσία σε εμπόρευμα (υγεία, πρόνοια, παιδεία, μεταφορές, ρεύμα, νερό), που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο στις επιχειρήσεις που φιμώνει και καταστέλλει όποιον αγωνίζεται για τα δικαιώματα του.

Οι καταλήψεις που έχουν ξεκινήσει από εσάς, τους μαθητές, τους φοιτητές και επεκτείνονται σε άλλους εργαζόμενους, πρέπει να γίνει αγώνας ολόκληρου του λαού και ειδικά της νεολαίας.

Εσείς, οι μαθητές, όπως και στην μεγάλη κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη του 2008, μπορείτε να βάλετε τη σπίθα που θα ανάψει τα νέα μαχητικά κινήματα της εποχής μας.

………………………….

Μαζί με τους εργαζόμενους απεργούς να στείλετε το μήνυμα ότι η νέα γενιά δεν θα συναινέσει στα σχέδια τους, δεν θα υποταχθεί στη νέα πραγματικότητα που ετοιμάζουν.

Θα είναι η γενιά που θα τους ανατρέψει!