ΕΑΚ ΠΥΣΔΕ ΑΧΑΪΑΣ

Ενημερωτικό 7ο – Άνθρωποι και αριθμοί.  Φτάνουμε στα όρια του «Γυμνού Σχολείου»

Οι μετακινήσεις, η μοριοδότηση των αποσπάσεων, «κουμπώματα» στις διαθέσεις, οι ανακλήσεις, οι αλεξιπτωτιστές, οι επί θητεία υποδιευθυντές και οι κόκκινες γραμμές μας στο ΠΥΣΔΕ

Κατεβάστε το Ενημερωτικό 7 για μοίρασμα σε μορφή word: Ενημερωτικό 7 Μετακινήσεις-άνθρωποι και αριθμοί_ΠΥΣΔΕ_26-10-2011

Συναδέλφισσες, -οι

Ι) Μέσα στο ευρύτερο πολιτικό τοπίο της πορείας «κινεζοποίησης» του λαού και «λατινο-αμερικανοποίησης» της χώρας έγινε πληθώρα μετακινήσεων, μερικές φορές και αντιφατικά, εκατοντάδων καθηγητών στο Νομό Αχαΐας. Πολιτικά και συνδικαλιστικά καταφέραμε να κρατήσουμε κάποιες εργασιακές «Θερμοπύλες», αλλά παραμένουν ακόμα ζητήματα που οφείλουμε να προσέξουμε ιδιαίτερα. Στην αρχή της διαδικασίας προτείναμε πρόταση για τη σειρά στις τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά. Η πρότασή μας δεν έγινε πλήρως αποδεκτή. Έγινε δεκτή σε δυο βασικά σημεία: Να προηγηθούν οι λειτουργικά υπεράριθμοι που έχουν οργανική θέση (ΠΔ 100/1997) και οι εικονικά τελευταίοι τοποθετημένοι σε Κ. Αχαΐα, Αίγιο, Καλάβρυτα, όπως είχαμε συμφωνήσει τον Ιούνιο. Στο μέσον της διαδικασίας λήφθηκαν υπόψη και αιτήσεις για διάθεση μετά από επιμονή μας.

ΙΙ) Ως αιρετοί εκπρόσωποι στο Υ. Σ. προσπαθούμε – ίσως για τελευταία χρονιά – από τη μια να έχουμε όσο παίρνει καθηγητές στις αίθουσες και ειδικά στα μακρινά σχολεία, από την άλλη να κρατήσουμε με δικαιοσύνη εργασιακά συλλογικά δικαιώματα. Να καταγγείλουμε όμως εκ των προτέρων ότι το ΥΠΔΜΘ: α) Απόσπασε σε α΄ φάση από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ το βράδυ 31-8-2011 και τη β΄ τέλος Σεπτέμβρη. Αυτό αποτελείωσε το σχέδιο μοριοδότησης των αποσπάσεων του ΠΥΣΔΕ (7-7-2011) για το οποίο είχαμε δείξει ανοχή. β) Έκανε «τα στραβά μάτια» για να φεύγουν συνάδελφοι μέσω Περιφερειακού στα γραφεία χωρίς προκήρυξη των θέσεων, και μάλιστα όχι πάντοτε από πλεονάζον προσωπικό… γ) Μικρή μερίδα συναδέλφων υπό το φόβο των εξελίξεων ρέπει προς ατομισμό με απαρχές «κανιβαλισμού» και αυτό οφείλουμε να το σταματήσουμε «εν τη γενέσει» του με κάθε θεμιτό τρόπο.

ΙΙΙ) Δυο μήνες τώρα επιζητεί η Διοίκηση στο Υ. Σ. να πετύχει ένα θαύμα, ενώ το ΥΠΔΜΘ προσέφερε το Γυμνό – και φτωχό βεβαίως – Σχολείο: 1) Εδώ και χρόνια αποτελείωσε κάθε ουσιαστική επιμόρφωση. 2) Από πέρσι σταμάτησε κάθε ενισχυτική διδασκαλία, γυρίζει πίσω από τα σχολεία του εξωτερικού καθηγητές, δεν δίνει νέες εκπ. άδειες, κλπ. 3) Φέτος μάζεψε όλους τους αποσπασμένους στις βιβλιοθήκες, στα ΓΡΑΣΕΠ, στα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, κλπ., εκτός από γραφεία των… κομμάτων!!! Με 3 διορισμούς, με λίγους σχετικά αναπληρωτές, με αποσπασμένους εντός και εκτός Νομού, με βιομηχανία 2ων αναθέσεων, με «κουμπώματα» στη συμπλήρωση ωραρίου, με το να «βγάζει από τη μύγα ξύγκι»… Και ήδη σε βασικές ειδικότητες ακόμα έχουμε κενά. 4) Μοναδική εξαίρεση αποτελούν ακόμα η ειδική Αγωγή (ΕΕΕΕΚ, ΤΕΕ Ειδ. Αγωγής και πολλά τμήματα Ένταξης), ίσως από ενοχή, ίσως ως άλλοθι…

Τι παλέψαμε – τι κρατήσαμε

Ι) Καμιά μετακίνηση από περιοχή σε περιοχή, από  τη B/βάθμια στην Α/βάθμια ή τα ΙΕΚ, με γραπτή ή προφορική συναίνεση των συναδέλφων. Δυστυχώς η «κακή» – συχνά πελατειακή» – παράδοση οδηγεί είτε με σχεδιασμό, είτε από ανάγκη, είτε από αφέλεια μόνο σε προφορικές  συναινέσεις.

ΙΙ) Επιμείναμε στις αποσπάσεις στη σειρά μοριοδότησης, παρά το γεγονός ότι το ΥΠΔΜΘ δεν επέτρεψε να εφαρμοστεί η  βελτιωμένη του δικού μας ΠΥΣΔΕ – πράγμα για το οποίο μας κατήγγειλε άδικα ο έτερος αιρετός της ΔΑΚΕ. Σε όσα σχολεία εντός του Νομού δεν πλεόναζαν συνάδελφοι (πλήρως ή μερικά) και δεν μπορούσαν να αποσπαστούν (Ν.3848/10, αλλά και πραγματική ανάγκη των απομακρυσμένων σχολείων) πιέσαμε και πετύχαμε να αποσπαστούν είτε με άλλες δίκαιες μετακινήσεις ή με τον ερχομό αναπληρωτών, είτε με μερική κάλυψη (συμπλήρωση ωραρίου). Οι αιτήσεις αποσπάσεων εντός του νομού έγιναν τελικά δεκτές  πάνω από το 90%!

ΙΙΙ) Στις συμπληρώσεις ωραρίου – διαθέσεις, παρά το γεγονός ότι γίνονται για τις ανάγκες, επιμείναμε από την αρχή να κωδικοποιηθούν και να λαμβάνονται υπόψη. Δυστυχώς η ταχύτητα να καλυφτούν όπως – όπως οι σχολικές μονάδες, η δυσλειτουργία των πρώτων δελτίων κίνησης (μόνο πρώτες αναθέσεις), η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις ειδικότητες ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ06 και ΠΕ15, οι πολλές ενστάσεις – δίκαιες ή μη – αλλά και η περίεργη εγκύκλιος του ΥΠΔΜΘ για μέγιστο αριθμό ωρών στη Β ανάθεση (7) οδήγησε σε πολλά προβλήματα. Τα περισσότερα τα λύσαμε σε επόμενες φάσεις με ανακλήσεις-θεραπείες διαθέσεων, πράγμα που όμως έφερνε αναστάτωση στα σχολεία. Δεν δεχτήκαμε διαθέσεις χωρίς συναίνεση σε μακρινές αποστάσεις (π.χ. Γ΄ Αχαΐας).

ΙV) Πετύχαμε σε πολύ καλό επίπεδο πνεύμα δικαιοσύνης στο εσωτερικό των ειδικοτήτων, ανάμεσα στις ειδικότητες που υπήρχαν σχετικά πλεονάσματα ή στο εσωτερικό των ειδικοτήτων με ελλείψεις.  

V) Αποδεχτήκαμε σε όλα τα πραγματικά περιστατικά φυσικώς αδυνατούντων για μη πλήρες ωράριο διδασκαλίας, παρά το γεγονός ότι οι καιροί είναι πονηροί. Δυστυχώς συνάδελφοι με πραγματικές τέτοιες ανάγκες είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσο φανταζόμαστε. Και αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη στενότητα στην κάλυψη των διδ. ωρών.

VI) Στηρίξαμε όλες τις ενστάσεις που είτε ήταν τυπικά νόμιμες ή αποτελούσαν ζήτημα δικαιοσύνης ή δεν δημιουργούσαν προβλήματα στα σχολεία. Δυστυχώς όμως υπήρξαν και κάποιες που είτε ήταν «τραβηγμένες από τα μαλλιά» ή ήταν αδύνατον να γίνουν δεκτές (π.χ. λειτουργία μακρινών σχολείων, έλλειμμα αντικαταστάτη, ζητήματα δικαιοσύνης, κλπ).

Προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε

Ι) Η πληθώρα των αναγκών και οι ελάχιστες προσλήψεις (3 νεοδιόριστοι σε Γ΄ και Δ΄ περιοχή, λίγοι αναπληρωτές ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04, εκ των οποίων οι μισοί στην ειδική αγωγή).

ΙΙ) Η τεράστια καθυστέρηση της πρώτης φάσης αποσπάσεων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ (το απόγευμα στις 31 Αυγούστου 2011) και μάλιστα πολύ τσιγουνευμένη και ομοίως της 2ης φάσης, αυτή με το σταγονόμετρο (Πέμπτη βράδυ 29 Σεπτέμβρη 20011).

ΙΙΙ) Η  πολιτική του ΥΠΕΠΘ για τεχνητά πλεονάζον προσωπικό, αφού: α) ουσιαστικά πτώχευσαν όλες οι παράλληλες εκπαιδευτικές δομές ενώ άρχισε να εφαρμόζεται νέο αναλ. Πρόγραμμα στην Α΄ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ β) Αυξήθηκε το διδ. ωράριο στα 4 πειραματικά σχολεία μας, γ) αυξήθηκε ο απαραίτητος αριθμός μαθητών στα τμήματα στην Τ. Ε. και στα τμήματα πληροφορικής (το όριο από 16 σε 21) στα άλλα σχολεία, δ) πίεση για πολλαπλό «παιχνίδι» με 2ες αναθέσεις, μετά τα δεύτερα δελτία κίνησης.

ΙV) Τα πρώτα δελτία κίνησης ζητήθηκαν ΜΟΝΟ με πρώτες αναθέσεις, πράγμα που οδήγησε σε «λανθασμένες» μετακινήσεις και στη συνέχεια σε (δίκαιες) ανακλήσεις.

VI) Η έλλειψη «παράδοσης» στο ΠΥΣΔΕ, που μαζί με την έλλειψη προσωπικού στη Διεύθυνση, δεν επέτρεψαν τόσο στην ανάρτηση των κενών πριν τις αιτήσεις διαθέσεων όσο και στην καλή χρήση των αιτήσεων που έγιναν άναρχα και παράλληλα. Έτσι π.χ. ενώ υπήρχαν αιτήσεις διαθέσεων που μπορούσαν να ικανοποιηθούν σε όμορα σχολεία, η ταχύτητα από τη μια μεριά και η αργοπορία της κωδικοποίησης των αιτήσεων διάθεσης – παρά τις επανειλημμένες ισχυρές οχλήσεις και των δύο αιρετών, ήλθαν στη διάθεση του οργάνου αφού ήδη είχαν γίνει κάμποσες. Διεκδικήσαμε και θεραπεύσαμε μερικές, άλλες όμως όχι.

Για την επιλογή Υποδιευθυντών με τετραετή θητεία

1) Προκρίναμε, προτείναμε και τελικά ψηφίσαμε με τη σειρά που πρότειναν οι σύλλογοι διδασκόντων (με φανερή ή μυστική ψηφοφορία), που αποτελεί πάγια θέση της Α΄ ΕΛΜΕ Αχ. Η άποψη αυτή επικράτησε στο Υ.Σ.

2) Ελέγχαμε τη νομιμότητα της διαδικασίας. Σε περιπτώσεις ενστάσεων – ελάχιστων – συμφωνήσαμε να δοθούν εξηγήσεις από τους Διευθυντές των σχολείων.

3) Ζητήσαμε να επιστραφεί σε σύλλογο ΓΕΛ για να αποφασίσει τη σειρά που αντιστοιχούσαν σε δυο υποδιευθυντές, πράγμα το οποίο και αποτέλεσε απόφαση του Υ.Σ. Το ζήτημα διευθετήθηκε χωρίς προβλήματα.

4) Σε άλλο σύλλογο ΕΠΑΛ, που υπήρξε ισοψηφία για μία θέση, όπου ο σύλλογος αρνήθηκε να προκρίνει, ζητήσαμε να ισχύσει η αρχαιότητα. Κατά σύμπτωση με τη μη μοριοδοτούμενη αξιολόγηση συνέπεσαν και τα υπόλοιπα μέλη του ΥΣ.

5) Σε σύλλογο ΣΕΚ για μία θέση με ισοψηφία επιμείναμε και τελικά αποφασίστηκε να εισηγηθεί ο σύλλογος. Η απάντηση εκκρεμεί.

Σημείωση: Για την επιλογή Υπεύθυνου Εκπ. Θεμάτων ζητήσαμε, αφού δεν υπάρχει σύλλογος, να μοριοδοτηθούν ενδεικτικά τα προσόντα, όπως στους σχολικούς συμβούλους, αφού ο νόμος 3848/10 άφηνε κενό. Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τα υπόλοιπα 4 μέλη μειοψηφήσαμε λόγω της μη ενδεικτικής μοριοδότησης.

Οι αιρετοί με την Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση για το ΠΥΣΔΕ Ν. Αχαΐας είναι:

1) Παναγιώτης Μπούρδαλας, τακτικό μέλος, κιν. 6976791812, e-mail: pmkas2004@yahoo.gr

2) Παναγιώτης Παΐζης, αναπληρωματικό μέλος, κιν. 6944347119 , e-mail: ppaizis@sch.gr

Πάτρα, 26 Οκτώβρη 2011