Α’ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ                                        Πάτρα,   22/11/2011

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ,  ΤΗΛ./FAX: 2610–278776
http://aelmeahaias.wordpress.com,
aelmeahaias@yahoo.gr

 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Δ.Σ. Α’ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011

δραστηριότητες –αποφάσεις

 

1η ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Δ.Σ. –ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

1. Το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα στις 20/12/2011, αμέσως μετά τις εκλογές για την ανάδειξή του. Η συγκρότηση έγινε στην 3η συνεδρίαση με σχετική πλειοψηφία, όπως ορίζει το καταστατικό, και στο Προεδρείο μετείχαν οι εξής: Α. Σπίνος (Πρόεδρος –ΔΑΚΕ), Α. Λότσος (αντιπρόεδρος – ΠΑΣΚ), Θ. Σταμούλης (Γ. Γραμματέας – Ενωτικό Αριστερό Σχήμα). Τις υπόλοιπες θέσεις του Δ.Σ. κατέλαβαν οι: Β. Δημόπουλος (Ο. Γραμματέας – Παρεμβάσεις), Σ. Ψαρράς (Ταμίας –ΔΑΚΕ) και Ε. Αποστολοπούλου και Ι. Ζιάζιαρης (μέλη από τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ αντίστοιχα).

2. Μετά από πολλά χρόνια το Δ.Σ. συγκροτημένο τίμησε με απόφαση της 5ης/1/2011 τη μνήμη του συναδέλφου Ν. Τεμπονέρα στις 9/1/2011 στο σχολικό συγκρότημα που φέρει πλέον το όνομά του.

3. Στις 10/1/2011 απέστειλε κάλεσμα στους αντιπροσώπους των σχολείων και σε όσους επιθυμούσαν να συνδράμουν στο έργο της Α’ ΕΛΜΕ, που προβλεπόταν δύσκολο λόγω των πιέσεων Κυβέρνησης και Τρόικας για σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

4. Το μεγάλο θέμα της περιόδου ήταν οι συγχωνεύσεις –καταργήσεις σχολικών μονάδων. Η ΕΛΜΕ αντέδρασε με τις εξής ενέργειες: πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 14/1 μαζί με τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ της Δ. Ελλάδας στην Περιφερειακή Διεύθυνση. Στις 19/1 έστειλε ενημερωτικό και απόφαση για διεύρυνση του αγώνα και για την πραγματοποίηση αυτού απέστειλε σχετικό αίτημα στο Δήμαρχο Πατρέων και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας (20/1) και στους Γονείς με ανοικτή επιστολή (7/2). Παράλληλα στις 31/1 ενημέρωνε τους συναδέλφους για τη δράση του σχετικά με το θέμα, που περιελάμβανε συναντήσεις με τον Π.Δ. και τη Δ.Ε., με τους Δημάρχους Δ. Αχαΐας και Ερυμάνθου και με Συλλόγους γονέων διάφορων σχολείων. Στις 2/2 προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το θέμα αυτό. Στις 10/2 πραγματοποίησε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης με θέμα τις συγχωνεύσεις αλλά και την υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών και τα 25αρια τμήματα. Στις 14/2 ζητήσαμε να μπει το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Στις 28/2 σε Δελτίο Τύπου καταγράψαμε την πρόταση της Διευθύντριας Εκπαίδευσης για μη συγχώνευση-κατάργηση κανενός σχολείου στην περιοχή μας.

Στις 15/3 προχωρήσαμε σε διαμαρτυρία για την απόφαση του Υπουργείου για συγχώνευση του 12ου και 22ου Γυμνασίου και για τον αντιδημοκρατικό, μυστικό τρόπο που αποφασίστηκε από την τοπική ηγεσία της Διοίκησης της Εκπαίδευσης, η οποία επιδόθηκε και σε όλους τους βουλευτές του Νομού στις 4/4. Στις 18/3 πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση στον Π.Δ. για την απόφαση συγχώνευσης και στις 21/3 με ανακοίνωσή μας καταγγείλαμε τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για τη συγχώνευση και τη στάση του Π.Δ.Ε. να μην ανακοινώνει την πρόταση που απέστειλε στο Υπουργείο. Την ίδια μέρα, ζητήσαμε το θέμα της συγκεκριμένης συγχώνευσης να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο με απόφασή του στις 23/3 τάχθηκε κατά της συγχώνευσης, και τέλος στις 31/3 με Δελτίο Τύπου καταγγείλαμε συνολικά τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης της περιοχής μας, επειδή λειτούργησε παρασκηνιακά και παραπλανητικά στη συγκεκριμένη συγχώνευση.  

5. Παράλληλα στις 19/1 καταγγείλαμε τη μη διάθεση από το Υπουργείο εξειδικευμένου προσωπικού για την «κατ’ οίκον» διδασκαλία και ενημερώναμε τους συναδέλφους για τον κίνδυνο μη πληρωμής αποζημίωσης στην περίπτωση ανάληψης υπερωριών μέσω προαιρετικών προγραμμάτων. Καταγγείλαμε και την πολιτική του υπουργείου που καταργεί τον ΟΕΔΒ και που ζητούσε επαναχρησιμοποίηση των βιβλίων, λέγοντας ότι οι ενέργειες αυτές υπέκρυπταν τον κίνδυνο κατάργησης της δωρεάν διανομής βιβλίων στους μαθητές. Τέλος, στείλαμε έγγραφο στην ΟΛΜΕ όπου γνωστοποιούσαμε την ουσιαστική κατάργηση των οδοιπορικών για όσους συναδέλφους διατίθενται υποχρεωτικά σε διάφορα σχολεία εκτός της πόλης των Πατρών

6. Στις 24/1/2011 και ύστερα από συζητήσεις με τους Συλλόγους των Πειραματικών σχολείων της πόλης μας καταγγείλαμε την πολιτική του Υπουργείου για τη δημιουργία Πρότυπων –Πειραματικών σχολείων, λέγοντας ότι πρόκειται για σχολεία ελίτ, για την ΔΕΠΠΣ ότι αποτελεί φορέα ελέγχου αποτελούμενο από εξωτερικούς ως προς την εκπαίδευση φορείς και ότι αποτελεί το δούρειο ίππο για την «αναμόρφωση» συνολικά της εκπαίδευσης. Τέλος, ανάλογα τοποθετηθήκαμε και για την αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων και τους κινδύνους για τη μεταφορά των μαθητών από την αθέτηση της πληρωμής του ΚΤΕΛ από την κυβέρνηση

7. Στις 22-23/2 2011 συμμετείχαμε στην 48ωρη απεργία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Τρόικα

8. Στις  30/3/2011 συμμετείχαμε σε 24ωρη απεργία  κατά των συγχωνεύσεων σχολείων, των περικοπών στην Παιδεία και τους μισθούς με συγκέντρωση στο 12ο και 22ο Γυμνάσιο και πορεία προς την Περιφ. Διεύθυνση Εκπ/σης.

9. Στις 10/4 καλούσαμε τη Διοίκηση να αποσύρει ως εκπρόθεσμη και ως αντιβαίνουσα τις διατάξεις της σχετικής εγκυκλίου απαίτησή της για αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών από τις καταλήψεις που είχαν προηγηθεί. Με απόφαση της ίδιας ημέρας ζητούσαμε από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας την πλήρη κάλυψη των σχολικών συγκροτημάτων με σχολικούς φύλακες.

10. Στις 4/5/2011 προχωρήσαμε σε ανακοίνωση που στηλίτευε το Υπουργείο καθώς καταργούσε τα εξεταστικά κέντρα Πανελληνίων για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ΕΠΑΛ, καθώς και τα εξεταστικά κέντρα των λυκειακών τάξεων Χαλανδρίτσας και Ριόλου. Στις 9/5 προχωρήσαμε σε συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Επίσης, στις 1/6 καταγράφαμε με ανακοίνωσή μας τα προβλήματα που προέκυψαν από τις Πανελλήνιες και τα προβλήματα των μελλοντικών φοιτητών μας στην Ανώτατη Εκπαιδευτική Βαθμίδα

11. Στις 11/5/2011 συμμετείχαμε σε 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ κατά της αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής

12. Στις 18/5/2011 δηλώσαμε τη στήριξή μας στους καθηγητές των Ιταλικών, που απειλούνταν πρώτοι αυτοί από την τακτική του Υπουργείου να καταργήσει την ελεύθερη επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας των μαθητών από τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Στη συνέχεια, το πρόβλημα γενικεύτηκε με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις που κυριαρχούνταν από παλινωδίες και αφορούσε όλους τους ξενόγλωσσους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τη «δεύτερη» ξένη γλώσσα. Γι’ αυτό στις 6/6/2011 μετά από παράσταση διαμαρτυρίας στον Π.Δ. εκδώσαμε Δελτίο Τύπου, στο οποίο καταγγείλαμε την αντιπαιδαγωγική πρακτική του Υπουργείου και τον κίνδυνο που δημιουργούσε για τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών. Στις 23/6 επανήλθαμε στο θέμα αυτό με παράσταση διαμαρτυρίας στο Π.Δ. μαζί με γονείς και στις 24/6 πραγματοποιήσαμε συνάντηση στα γραφεία της ΕΛΜΕ με συναδέλφους των πληττόμενων κλάδων για να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας.

13. Στο μεταξύ διάστημα το Δ.Σ. συμμετείχε σε ποικίλες δράσεις, όπως η απόδοση του θαλάσσιου μετώπου στους πολίτες (3/3, 16/3 για συλλογή υπογραφών και 12/4), διοργάνωσε τις αρχαιρεσίες για την εκλογή αντιπροσώπων στο 15ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, κάλεσε στις 30/5 τους συναδέλφους να πλαισιώσουν το «κίνημα των αγανακτισμένων» στην πλατεία Γεωργίου, έστειλε αντιπροσώπους στις δημοτικές επιτροπές Παιδείας των νέων Καλλικρατικών Δήμων της περιοχής ευθύνης μας, αλλά και στη Σχολική Επιτροπή του Δ. Πατρέων, ασχολήθηκε σε πρώτη φάση με το ζήτημα της κακής κατανομής μαθητών σε Γυμνάσια της παροχής μας που δημιουργούσε κινδύνους συρρίκνωσης την ερχόμενη σχολική χρονιά (π.χ. 7ο, 9ο  Γυμνάσια), εξέδωσε ψηφίσματα συμπαράστασης για απολυόμενους συμπολίτες μας, έστειλε εκπροσώπους στο 9ο εκπαιδευτικό συνέδριο της ΟΛΜΕ στο Βόλο στις 7-9/4/2011.

14. 28-29/6/201: 48ωρη απεργία κατά των ρυθμίσεων του «Μεσοπρόθεσμου» με συμμετοχή συναδέλφων στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα.

2Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

15. Στις 7/9/2011 σε ανακοίνωσή μας καταγράφαμε την πραγματικότητα, όπως είχε διαμορφωθεί από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης το καλοκαίρι που περιελάμβανε περικοπές στις αποδοχές μας με μια σειρά φόρων που μάλιστα ισχύσαν αναδρομικά. Καταγράψαμε και τα προβλήματα με τις κακές κατανομές των μαθητών στα Γυμνάσια, το πρωτοφανές πρόβλημα με τα σχολικά βιβλία που ακόμα δεν έχουν έλθει στα σχολεία, τους μειωμένους διορισμούς (546! Εκπαιδευτικοί διορίστηκαν ως μόνιμοι), τη Β’ ξένη γλώσσα, τα μεγάλα σε αριθμό μαθητών τμήματα, θέμα στο οποίο επανήλθαμε στις12/9 για να τονίσουμε την πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας. Τέλος, καλούσαμε τους συναδέλφους σε μια καταγραφή από τη μεριά τους των προβλημάτων των σχολείων τους.

16. Στις 9/9 και 12/9/2011 με ανακοινώσεις μας προτρέπαμε τους Συλλόγους να αποφασίσουν με μυστική ψηφοφορία και χωρίς καταγραφή μορίων για την ανάδειξη των υποδιευθυντών των σχολείων τους

17. Καλέσαμε για τις 15/9/2011 τα Δ.Σ. των γονέων σε σύσκεψη στα γραφεία της ΕΛΜΕ για τα θέματα των σχολείων και στις 22/9 πραγματοποιήσαμε παν-εκπαιδευτική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και πορεία στην Πόλη, έχοντας καταφέρει να εκδώσουμε στις 20/9 κοινό Δελτίο Τύπου με τους Δασκάλους.

18.   Στις 21/9 ζητήσαμε από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας να κατανείμει τα εναπομείναντα χρήματα κάθε καταργηθείσας Σχολικής Επιτροπής στα αντίστοιχα Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας, πρόταση που δεν εισακούστηκε από τη Δ.Ε.Π.

19. Φέτος οι καταλήψεις σχολείων από μαθητές άρχισαν πολύ νωρίς. Ήδη από το Σεπτέμβρη ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ήταν κλειστά και παρέμειναν έτσι για 2-3 εβδομάδες. Η πολιτική του Υπουργείου για την εκπαίδευση με αποκορύφωμα την μη έγκαιρη αποστολή των βιβλίων εξόργισε τους μαθητές. Η Διοίκηση της Εκπαίδευσης προσπάθησε να αντιμετωπίσει το ζήτημα σε συνεργασία με την αστυνομία, πρακτική την οποία η ΕΛΜΕ κατήγγειλε με Δελτία Τύπου στις 4/10 και στις 7/10. Οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ δημόσια κατήγγειλαν πως οι αδιέξοδες πολιτικές των περικοπών που επιβάλλει το Υπουργείο και η Κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων στα σχολεία και ότι τα ανοιχτά σχολεία προϋποθέτουν «ανοιχτές» πολιτικές από την μεριά του Υπουργείου.

20.  Στις 3/10 με ανακοίνωσή μας αποδοκιμάσαμε ως απαράδεκτη την ενέργεια του Προϊσταμένου Ε.Ε. κ. Νικολόπουλου να επιβάλλει 1/6 στέρηση μισθού σε έξι συναδέλφους του 2ου ΣΕΚ Πάτρας. 

21.  Στις 4/10 το Δ.Σ. παρενέβη με ανακοίνωσή του σε όλους τους αρμόδιους φορείς της περιοχής μας και ύστερα από επίσκεψή του στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημά του.

22.   5/10/2011: απεργία ενάντια στα χαράτσια και την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης

23.  Στις αρχές του Οκτωβρίου είχαμε συνάντηση με μαθητές και εκπαιδευτικούς του 18ου Γυμνασίου που εργάζονταν στα «τμήματα ένταξης Κωφών και Βαρήκοων» του σχολείου και με τη Διευθύντρια Δ. Εκπαίδευσης για να υπάρξει επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (ανάγκη διορισμού κατάλληλου εκπ/κου προσωπικού, υποδιευθυντή, διοικητική αναβάθμισή του).

24. Στις 17/10 συγκαλέσαμε έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουμε τη δράση σχετικά με το πολυνομοσχέδιο – φονιά, σύμφωνα και με την εκτίμηση της ΟΛΜΕ, που αφορούσε «συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία» και που εξαθλιώνει τους εργαζομένους στον Δημόσιο Τομέα από κάθε πλευρά.

25. Μπροστά στην πρωτοφανή πίεση του Υπουργείου για αναπλήρωση των χαμένων ημερών διδασκαλίας από τα σχολεία που είχαν κατάληψη και μάλιστα  σε πολύ ασφυκτικά περιθώρια, αποφασίσαμε στις 16/10 ότι ουσιαστική λύση θα ήταν η παράταση του διδακτικού έτους. Κάθε άλλη λύση λειτουργεί τιμωρητικά για τους μαθητές και πολλές από αυτές που προτείνει το Υπουργείο είναι πρακτικά ανεφάρμοστες (π.χ. μαθήματα τα Σάββατα ή/και τις αργίες).

26. 19-20/10/2011: 48ωρη απεργία με κύριο αίτημα να διώξουμε Κυβέρνηση και τρόικα και μαζική συμμετοχή.  Ιδιαίτερα στην απεργία της 19ης Οκτώβρη η συμμετοχή στην ΕΛΜΕ μας ξεπέρασε το 70% και η πορεία προς την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας ήταν μεγαλειώδης.

27.    Για την αντιμετώπιση του τελευταίου «χαρατσιού» που η κυβέρνηση έχει επιβάλει στους  πολίτες και που αφορά στο  Τέλος Ακίνητης Περιουσίας το οποίο πληρώνεται μαζί με τη ΔΕΗ, συμμετείχαμε σε σύσκεψη 15 και πλέον Φορέων της πόλης μας στο κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου και υπογράψαμε κοινό Δελτίο Τύπου στις 9/11 που κατήγγειλε την φορομπηχτική, άδικη πολιτική του συγκεκριμένου τέλους και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης /11 στο οποίο και αποφασίστηκε ομόφωνα να παρασχεθεί νομική βοήθεια σε όσους δεν πληρώνουν το συγκεκριμένο τέλος- φόρο και να επανασυνδέεται από συνεργεία του Δήμου το ρεύμα σε όσους συμπολίτες μας κοπεί.

28. Ένα ανοικτό ζήτημα που μας απασχολεί αφορά την ανάγκη μετακίνησης του 12ου ΓΕΛ. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη τεθεί στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και έχει προταθεί, ανάμεσα και σε άλλες προτάσεις, να μεταφερθεί στο κτίριο του Αθλητικού Σχολείου, το οποίο θα κλείσει, αν το Υπουργείο ακολουθήσει την πολιτική που εφαρμόζει. Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τη Διευθύντρια της Εκπαίδευσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα συνολικά, με προγραμματισμό έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα και για το συγκεκριμένο σχολείο και για όσα Γυμνάσια και Λύκεια επηρεάζονται από την τυχόν μετακίνησή του. Γνώμονας των ενεργειών μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των σχολείων, πράγμα που εξασφαλίζεται με τη σωστή χωροθέτησή τους και τη σωστή κατανομή των μαθητών, η αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων που θα έκαναν εύκολη κάποια συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων και η διασφάλιση των οργανικών θέσεων των συναδέλφων.

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                                                               Ο  Γραμματέας

Σπίνος Αθανάσιος                                                  Σταμούλης  Θόδωρος