ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Για Ενότητα – Αλληλεγγύη – Ενιαία γνώση

Το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του έτσι νέτο-σκέτο
αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς

Βλ. Μαγιακόφσκι, Ξελασπώστε το μέλλον

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΟ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

 

Συναδέλφισσες, οι

βιώνουμε ως εργαζόμενοι τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, εναρμονισμένη από την τρόικα και τους ντόπιους εντολοδόχους της. Δικαιώματα και κατακτήσεις που κατακτήθηκαν κυριολεκτικά με αίμα σαρώθηκαν μέσα σε ενάμιση χρόνο με το πρόσχημα της διάσωσης της χώρας. Βέβαια είναι πλέον πασιφανές πως οδηγούμαστε σε κοινωνική καταστροφή προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ισχυρών χωρών της ΕΕ και ιδιαίτερα της Γερμανίας. Η διάσωση αφορά στους διεθνείς  και εγχώριους τοκογλύφους, τις τράπεζες και τον επιχειρηματικό κόσμο και σε καμιά περίπτωση το λαό. Οι εργαζόμενοι και οι αδύνατες κοινωνικές ομάδες συνεχώς σπρώχνονται στο κοινωνικό περιθώριο και για μεγάλο μέρος του πληθυσμού τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης με τους άνεργους να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

Την ίδια στιγμή η ανεξαρτησία της χώρας καταλύεται κάτω από το καθεστώς ιδιότυπης κατοχής που έχει επιβάλλει η τρόικα. Αντί να δοθεί ο λόγος στο λαό, που ασφυκτιά σ’ αυτές τις συνθήκες, παρακολουθήσαμε την εναλλαγή των κυβερνήσεων μια και το ΠΑΣΟΚ δε μπορούσε να τα βγάλει πέρα μόνο του κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής. Είναι όμως και η νέα κυβέρνηση  πλήρως υποταγμένη στις υποδείξεις του διεθνούς και ντόπιου επιχειρηματικού κόσμου βάζοντας όλοι την υπογραφή τους στη συμφωνία καταδίκης της χώρας. Στο στόχαστρο είναι πλέον ολόκληρη η δημόσια περιουσία (ακίνητα, ΔΕΚΟ κλπ), ενώ παράλληλα προωθείται σχέδιο δημιουργίας «ελεύθερων»επιχειρηματικών ζωνών, στις οποίες η ασυδοσία του κεφαλαίου θα  είναι νομιμοποιημένη και η έννοια «εργασιακό δικαίωμα» άγνωστες λέξεις.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον  προωθείται  η εγκατάλειψη και απαξίωση κάθε δημόσιου αγαθού. Στο χώρο του δημόσιου σχολείου γνωρίζουμε καλά τ’ αποτελέσματα  αυτής της καταστροφικής πολιτικής: διαρκής υποχρηματοδότηση, συγχωνεύσεις – καταργήσεις, έλλειψη βιβλίων, ραγδαία μείωση διορισμών, πίεση για αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, ουσιαστική κατάργηση κάθε υποστηρικτικής δομής, προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών κλπ Η υποχρηματοδότηση μαζί με την προωθούμενη αξιολόγηση  αποτελούν εκβιαστικά εργαλεία στα χέρια του κράτους  για ν’ ανοίξει το δρόμο στην είσοδο  της αγοράς στη δημόσια εκπαίδευση (χορηγοί). Η εγκατάλειψη του δημόσιου σχολείου όμως είναι η μία πλευρά του σχεδίου τους. Η άλλη αφορά στην περαιτέρω προώθηση του ατομικού σχολείου της αμάθειας: ο κάθε μαθητής μόνος του απέναντι σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, χωρίς συνοχή και διαβάθμιση της ύλης, με πολλαπλές εξετάσεις και «καινοτόμες» εκπαιδευτικές μεθόδους που είναι αμφίβολο αν βοηθούν τα παιδιά  στην κατανόηση του κόσμου (φύσης και κοινωνίας).

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Συναδέλφισσες, -οι

για να φτάσουν τα πράγματα μέχρι εδώ βάλανε πολλοί το χεράκι τους. Οι κυβερνήσεις με τα εκβιαστικά διλήμματά  και τις δυνάμεις καταστολής, τα ΜΜΕ και οι καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι που συνέβαλλαν στην τρομοκράτηση της κοινωνίας, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός που προσπαθούσε να ισορροπήσει σε δύο βάρκες. Όμως όλοι αυτοί σε αγαστή συνεργασία  μεταξύ τους και με την τρόικα δε μπόρεσαν ν’ αποτρέψουν την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, γιατί λογάριαζαν χωρίς τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία  που καθόρισε τις πολιτικές εξελίξεις όταν εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο. Ήμασταν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές μάζες που με τους αγώνες μας στις απεργίες, στις πλατείες, στα κινήματα ανυπακοής απέναντι στην καταστροφική πολιτική και ιδιαίτερα στις αντικατοχικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου τους χαλάσαμε τα σχέδια. Είναι αυτές οι κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος που μας δείχνουν το δρόμο και για το επόμενο διάστημα Είναι ανάγκη μαζικά και αγωνιστικά ν’ αντισταθούμε απέναντι και σ’ αυτή την κυβέρνηση που συνεχίζει το καταστροφικό έργο της προηγούμενης. Μπορούμε ν’ αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του τόπου, μπορούμε υπερασπιζόμενοι τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας ν’ ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και τους φορείς της, ανοίγοντας νέους δρόμους για την κοινωνία μας. Απαραίτητη προϋπόθεση να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας και στο τρίπτυχο

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ –ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Οργάνωση – Αντίσταση – Αλληλεγγύη στο σχολείο μας, στη γειτονιά μας, στο σωματείο μας. Δεν είναι η εποχή της διευθέτησης των προβλημάτων μας μέσω εκπροσώπων, αλλά  η εποχή της υπέρβασης των εαυτών μας και ανάγκη να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να διαμορφώσουμε μια άλλη κατάσταση μέσα στα σχολεία, ν’ αποκαταστήσουμε την πραγματική έννοια της λέξης «συνάδελφος», να δούμε τα παιδιά με άλλη ματιά αντιλαμβανόμενοι το μέλλον που τους ετοιμάζουν. Να μην επιτρέψουμε άλλο σε αδρανείς και συμβιβασμένες πλειοψηφίες να καθορίζουν την τύχη του σωματείου. Να ξεφύγει η ΕΛΜΕ από την γραφειοκρατική αντίληψη του κυβερνητισμού και να γίνει χρήσιμο εργαλείο πάλης για δημόσιο σχολείο, για μόρφωση, για εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή.

Και ξεκινώντας από το χώρο μας να ενωθούμε με άλλους εργαζόμενους, άλλα σωματεία, άλλες κοινωνικές ομάδες και από κοινού να δημιουργήσουμε ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής.

● Αμφισβητώντας τους μονόδρομους που καθορίζουν οι αγορές και οι ισχυροί του πλανήτη

● Διώχνοντας και αυτή την κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου και της εγχώριας τρόικας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Ξηλώνοντας το καθεστώς επιτροπείας που έχουν επιβάλλει στη χώρα το ΔΝΤ και η ΕΕ.

● Ερχόμενοι σε ρήξη με την ΕΕ που ολοένα και περισσότερο ταυτίζεται με τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος  και ιδιαίτερα της γερμανικής αστικής τάξης. Μη αναγνωρίζοντας το χρέος που μας φόρτωσαν και εκφράζοντας κάθετη άρνηση πληρωμής του, εκβιάζοντας τους τοκογλύφους δανειστές.

● Διεκδικώντας ανεξαρτησία για τη χώρα μας και σχέσεις αλληλεγγύης με τους γειτονικούς  λαούς της περιοχής μας.

● Ανοίγοντας το δρόμο για πραγματική Δημοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής.

 Συνάδελφισσες, -οι

σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς που θέλει ν’ αντισταθεί. Σας καλούμε όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για να ξελασπώσουμε το παρόν και το μέλλον μας…
Είναι στο χέρι μας!

Στηρίξτε το Ψηφοδέλτιο Αντίστασης Καθηγητών

Η δύναμή μας στην ενότητα, η ελπίδα μας στην αντίσταση