Α’ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ                                   Πάτρα, 6/2/2012

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ, ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776 

http://aelmeahaias.wordpress.comaelmeahaias@yahoo.gr

 

Μεταφορές μαθητών-Συγχωνεύσεις σχολείων: ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. Α ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

 Α)  Μέσα στο πνεύμα των γενικότερων περικοπών που συνθλίβουν και το δημόσιο σχολείο εντάσσεται και η υποχρηματοδότηση της μεταφοράς των μαθητών. Η προσωρινή παράταση και στο Νομό μας μέχρι τέλος Φλεβάρη της μεταφοράς του μαθητικού πληθυσμού με το ΚΤΕΛ, λήγει. Είναι αδιανόητο η ευθύνη να μεταφερθεί στις οικογένειες των μαθητών είτε μέσω της μορφής ενός φτωχού «ατομικού κουπονιού» είτε με την απόλυτη κυνικότητα τύπου «Αθλητικού Σχολείου». Η ταλαιπωρία του μαθητικού πληθυσμού ή η τάση αύξησης της διαρροής από το δημόσιο σχολείο, που θα προκύψουν ως συνέπεια, θα μας οδηγήσουν σε κοινούς αγώνες μαζί με τους μαθητές και τους γονείς τους απέναντι στις πολιτικές αυτές.

Β) Με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» το Υπουργείο Παιδείας με υπογραφή της κ. Χριστοφιλοπούλου προχωρά δήθεν σε μεταβολές (ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, προαγωγές, υποβιβασμοί) σχολικών μονάδων, ενώ στην ουσία πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια αποκλειστικά για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολικών μονάδων. Το μόνο ουσιαστικό νέο στοιχείο είναι οι γνωμοδοτήσεις των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά τις περσινές αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στην Αχαΐα.

Την ώρα που στην περιοχή μας έχουμε ακόμα σεισμόπληκτα σχολεία με αίθουσες σε προκάτ για 4η χρονιά, την ώρα που σχολεία που ζητούν να βρουν χώρο για να ξεδιπλωθούν παιδαγωγικά, όπως αυτά που συστεγάζονται, ή είναι ανάγκη να ιδρυθούν (όπως το 22ο Γυμνάσιο στην Εγλυκάδα), το μόνο που μένει είναι οι αντικοινωνικές και αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων στο εσωτερικό της πόλης ή στην επαρχία.

Αν και η παρούσα κυβέρνηση δηλώνεται ως «μεταβατική» και «ειδικού σκοπού», ο οποίος προφανώς δεν περιλαμβάνει και την εκπαίδευση, με την υπουργική απόφαση αποφασίζεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η δραματική κατάσταση που υπάρχει στην παιδεία, όπως βέβαια και σε όλη την κοινωνία. Πρόκειται για προκλητική συμπεριφορά, για άλλο ένα από τα μικρά και μεγάλα βίαια και πραξικοπηματικά μέτρα που παίρνονται σε βάρος εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων εδώ και ενάμιση χρόνο.

Το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ  Αχαΐας δηλώνει πως θα σταθεί μαζί με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, τις τοπικές κοινωνίες και όσους από τους θεσμικούς φορείς βρίσκονται από την μεριά της παιδαγωγικής και κοινωνικής όχθης. Δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση  και πορεία ολοκλήρωσης του εγκλήματος που ξεκίνησε πέρυσι με τις 1050 καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων, χωρίς κανένα εκπαιδευτικό όφελος. Οι πραγματικοί στόχοι των καταργήσεων – συγχωνεύσεων ήταν και είναι  η δημιουργία θηριωδών σχολικών μονάδων στις πόλεις, η νέκρωση της επαρχίας σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, η διευκόλυνση της εισόδου των ιδιωτών στα σχολεία και η τεχνητή διαμόρφωση πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα επιχειρηθεί να οδηγηθεί στην απόλυση.

Απαιτούμε από τα αρμόδια στελέχη της εκπαίδευσης στην περιοχή μας να αρνηθούν να βάλουν την υπογραφή τους σε οποιοδήποτε έγγραφο για κατάργηση – συγχώνευση σχολείου.

Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος επίσημα να δηλώσουν από τώρα την αντίθεσή τους σε κάτι τέτοιο.

Καλούμε σε συναγερμό και ετοιμότητα όλους τους συναδέλφους, προκειμένου να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά, όταν και όποτε επιχειρηθεί  οποιαδήποτε κατάργηση- συγχώνευση σχολείου στη περιοχή μας. Η αποφασιστική, μαζική και σχεδιασμένη περυσινή μας παρέμβαση που πέτυχε να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί παρά μόνο ένα σχολείο δευτεροβάθμιας στην Αχαΐα,  μπορεί και πρέπει, τώρα που οι στόχοι και οι προθέσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι ξεκάθαροι, να επαναληφθεί, αν χρειαστεί, και φέτος.

 

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος              Ο  Γραμματέας

Ψαρράς Σπύρος             Δημόπουλος Βασίλης