Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Αχαΐας, αυτόνομο μέλος του Δικτύου των Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων

Έχουμε πόλεμο που κήρυξαν «αυτοί». Εμείς λοιπόν! Όχι αυτοί!

Ενότητα, αλληλεγγύη, αντίσταση, σχέδιο, ανατροπή!

Συναδέλφισσες, -οι

Πέρασαν δυόμιση χρόνια μετά το σχεδιασμένο κάλεσμα-έφοδο του ΔΝΤ από την προετοιμασμένη ομάδα της ντόπιας και διεθνούς ελίτ σε την αγαστή συνεργασία της ΕΚΤ (μη κρατικής ευρωπαϊκής τράπεζας) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι αυτή την ελέγχει σε τεράστιο βαθμό η γερμανική πολιτικοοικονομική γερμανική τάξη με τη στήριξη των ευρωπαϊκών εταίρων της (κυρίως του Βορρά).

Στη χώρα μας όλο το διεφθαρμένο, υποταγμένο και άβουλο για τα λαϊκά και τα εν γένει εθνικά συμφέροντα πολιτικό άθυρμα ακόμα επικρατεί στο συσχετισμό δύναμης, με τη διπλή σειρήνα του «ευρώ» και της «αξιοπιστίας» της χώρας, σε σύμπνοια με την πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ!!! Δεν είναι άλλοι από τα «ανεξάρτητα» στελέχη που εκκολάπτονται στις «ΜΗ.ΚΥ.Ο.» τους, τώρα μαζί με το «Δούρειο Ίππο» της ρόζ αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), της όλης γαλάζιας πολυκατοικίας (ΝΔ, ΛΑΟΣ, κλπ) και το πρασινωπό κατακάθι (ΠΑΣΟΚ). Την ίδια στιγμή κραδαίνουν τον φασισμό και τον κρυφοναζισμό της Χ.Α..

Όλοι αυτοί ξεπέρασαν και τις δικές μας σκέψεις και αναλύσεις για τις «αναδιαρθρώσεις» που σχεδίαζαν και συζητούσαμε στα σχολεία και τις Γεν. Συνελεύσεις μαζί σας. Αυτές που φάνταζαν συχνά πριν λίγα χρόνια ως φαντασιώσεις και κινδυνολογίες μας. Ομολογούμε ότι μας ξεπέρασαν αφού τελικά κήρυξαν πόλεμο.

Η χώρα υφίσταται μια πραγματική κοινωνική καταστροφή: το εισόδημα των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 50%, η αγοραστική δύναμη του βασικού μισθού έχει φτάσει στο επίπεδο του 1978, η πραγματική ανεργία πάνω από το 30%, οι εργασιακές σχέσεις πλησιάζουν τον 19ο αιώνα, οι ανήμποροι και ασθενείς συνομιλούν με το θάνατο, οι συνταξιούχοι ξαναγυρίζουν στην παιδική ηλικία της παλιάς κατοχής. Η ξεχασμένη από τη δεκαετία του ’60 έννοια της μετανάστευσης ξαναμπαίνει στην ημερήσια διάταξη, αυτή το φορά για τη νεολαία των προσόντων, ενώ για την υπόλοιπη ετοιμάζεται η δουλοπαροικία στις «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες» (Ε.Ο.Ζ.) μαζί με τα μεταναστευτικά «αποβράσματα»-«σκουπίδια» του κεφαλαίου. Ομιλούμε για την οργανωμένη πολύπλευρη προσφυγιά και μετανάστευση από Βορρά, Ανατολή και Νότο της χώρας μας, που αποτελεί κλειδί στην νοτιοανατολική Ευρώπη, «χωρίς να ανήκει στη Δύση». Μια θέση που σέρβιραν οι ηγέτες «μας» προς τους σημερινούς δήθεν εταίρους, αλλά οιονί πολιτικούς και οικονομικούς κατακτητές μέσω της στημένης αλυσίδας τους χρέους τους και των άγριων καπιταλιστικών επιλογών τους στην Ε.Ε.

Θα μείνουμε λοιπόν όρθιοι, σοφοί και δυνατοί. Θα ανακαλύψουμε ξανά την ουσία της αλληλεγγύης, του πολιτισμού και της πολλαπλής αντίστασης. Δεν θα γίνουμε τα ποντίκια τους και οι υποτακτικοί τους

Να τους ανατρέψουμε με σχέδιο, ενότητα και αλληλεγγύη.

Συνάδελφοι, -ισσες: Η φετινή σχολική χρονιά αρχίζει με τους χειρότερους εκπαιδευτικούς, εργασιακούς και οικονομικούς οιωνούς. Όλο το σχέδιο του ΔΝΤ-ΟΟΣΑ-ΕΕ για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, δηλαδή για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων (πιθανά πλην ενός μικρού υπερδύναμου κρατικού πυρήνα) δεν αφήνει βεβαίως το όποιο κοινωνικό κράτος χωρίς κατεδάφιση: Πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, νοσηλεία, περίθαλψη, ιδρύματα, κλπ (Υγεία), τη γνώση, μόρφωση, αγωγή, δεξιότητες (Εκπαίδευση-Παιδεία), ασφάλιση, σύνταξη, αλληλεγγύη (αναδιανεμητικό σύστημα), που παρέμειναν κουτσουρεμένα από την ευρωπαϊκή αστική δημοκρατία μετά φυσικά από αιματηρούς εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Ήδη δημοσιοποιούν σχέδια -μέσω της (τιμωρητικής) αγγλοσαξονικής αξιολόγησης– στη δημοσιότητα για συμπτύξεις τμημάτων, νέες βαθύτερες συγχωνεύσεις σχολείων, απολύσεις-εφεδρείες, βαθμολογική-μισθολογική στασιμότητα και υποβάθμιση. Από την άλλη ανοίγει η αποσάθρωση των καλλικρατικών δήμων τους, η δημόσια μεταφορά των μαθητών, το στράγγισμα των λειτουργικών εξόδων. Πράγματα που  θυμίζουν την εποχή του 50-60 με το μαθητή να κουβαλά μια φτωχή τσάντα μ’ ένα καυσόξυλο στο χέρι…

Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που διαθέτουμε: (συνδικάτα, πρωτοβουλίες, φορείς, συμμαχίες, αιρετούς) μέχρι την τελική νίκη χωρίς συντεχνιασμούς και κανιβαλισμούς. Στο πλαίσιο αυτό παλεύουμε για αναβαθμίσεις των Μετώπων, των Δυκτίων, των πρωτοβάθμιων Σωματείων, των Συνελεύσεων. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να ξεπερνάμε αγκυλώσεις. Γιατί μπροστά στον Καιάδα, η ιδιώτευση είναι βουτιά στο κενό.  Ολική επιστροφή στα σωματεία μας και ανάπτυξη πρωτοβουλιών στα σχολεία μας και τις γειτονιές με όρους της πιο πλατιάς και βαθιάς δημοκρατίας και των απεριόριστων αγώνων.

Εμπρός για σχεδιασμένη Γενική απεργία. Όχι αυτοί, εμείς!!!

Πάτρα, Σεπτέμβρης 2012