ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ   Πάτρα 18/9//2012      

ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ, ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776, http://aelmeahaias.wordpress.com, aelmeahaias@yahoo.gr

Να μην περάσουν τα νέα μέτρα

Πρόπερσι το Σεπτέμβρη γινόταν λόγος για τη χειρότερη σχολική χρονιά μετά τη μεταπολίτευση. Πέρυσι για τη χειρότερη σχολική χρονιά μετά τον πόλεμο. Εφέτος, αρκεί ο χαρακτηρισμός «χειρότερα από πέρυσι».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της τρόικας,  συνεχίζει τη λεηλασία όσων έχουν απομείνει από το λαϊκό εισόδημα, από τα εργατικά δικαιώματα και το δημόσιο πλούτο. Επικαλείται την αποφυγή της χρεοκοπίας, αλλά στην πράξη επιταχύνει τη χρεοκοπία των μισθωτών και των συνταξιούχων, τη χρεοκοπία των ανθρώπων που αποτελούν τη χώρα. Η επαναδιαπραγμάτευση, που είχαν υποσχεθεί, αποδείχτηκε όνειρο θερινής νυκτός.

Η δημόσια εκπαίδευση  δέχεται καίρια πλήγματα αυτής της πολιτικής:  Λιγότερη, φτωχότερη και πιο υποβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση σε όλες της βαθμίδες της, με αναπόφευκτα τραγικές συνέπειες για τη νέα γενιά και την κοινωνία.

Ακόμη και σήμερα χιλιάδες παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στο σχολείο, αφού η μεταφορά τους είναι κυριολεκτικά στον αέρα και επιβαρύνει τις οικογένειές τους

Η χρηματοδότηση για τις σχολικές επιτροπές των δήμων έχει στερέψει. Τα χρήματα δεν επαρκούν για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας των σχολείων (ΔΕΚΟ, πετρέλαιο, γραφική ύλη)

Οι σχολικές τάξεις υπερφορτώνονται ακόμη και με 30 μαθητές στο τμήμα και το σχολείο αποψιλώνεται από εκείνες τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που θα μπορούσαν να προωθήσουν την ποιότητα και την ισότητα στη μόρφωση.

Η παιδεία από δικαίωμα μετατρέπεται σε προνόμιο για όσους έχουν,  η ουσιαστική μόρφωση περιορίζεται σε μια μικρή ελίτ. Κι όλα αυτά στο όνομα της «εξοικονόμησης» πόρων.

Οι δαπάνες για την παιδεία ήδη έφτασαν κάτω  από το 2,6% ο κατήφορος συνεχίζεται με τα νέα μέτρα των απαιτήσεων για επιπλέον περικοπές 400 εκατ. ευρώ.

Η λύση υπάρχει και δεν βρίσκεται  παρά στους ενωτικούς και αποφασιστικούς κοινωνικούς αγώνες με στόχο την ακύρωση του μνημονίου και την ανατροπή αυτής της πολιτικής  με κατεύθυνση μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και πραγματικής δημοκρατίας.

Ζητούμενο λοιπόν σήμερα είναι ένας παλλαϊκός, γενικός ξεσηκωμός με αποφασιστικούς αγώνες διάρκειας, με σχέδιο, πρόγραμμα και προοπτική για την ανατροπή της τροϊκανής πολιτικής και των εκφραστών της.

Εμείς, οι καθηγητές των παιδιών σας, σας  καλούμε να λάβετε μαζικά και αγωνιστικά μέρος στην απεργία της 26ης Σεπτέμβρη και στην πορεία από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στις 10:30 π.μ

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος    Ο Γραμματέας

Ψαρράς  Σπύρος     Δημόπουλος  Βασίλης