ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΠάτρα 8/10/2012

ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ

ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776

http://aelmeahaias.wordpress.com,  aelmeahaias@yahoo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με την καταγγελία Γονέων του ΕΕΕΕΚ

Στις 27/9/2012 είχαμε προχωρήσει σε καταγγελία κατά του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Δυτικής Ελλάδας με το εξής περιεχόμενο: «Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε προς όλους τους συναδέλφους ότι συναδέλφισσα από άλλο ΠΥΣΔΕ, πήρε απόσπαση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (γραφεία) και βρίσκεται με ‘’διάθεση’’ σε ειδικό σχολείο της Πάτρας, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση από το ΠΥΣΔΕ (σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τους αιρετούς). Το γεγονός αυτό, πέρα από το ότι είναι παράνομο, αδικεί συναδέλφους με τα απαραίτητα προσόντα που επιθυμούσαν να αποσπαστούν στο Ειδικό σχολείο. Για αυτό το λόγο ζητούμε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης την ακύρωση της συγκεκριμένης ‘’διάθεσης”».

Ο Π.Δ.Ε. δεν μας απάντησε στην καταγγελία αυτή και παρά τις οχλήσεις του Προέδρου της Α’ ΕΛΜΕ να συναντηθούμε για την αντιμετώπιση του ζητήματος, δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με το Δ.Σ., με δική του ευθύνη. Απάντησε, όμως, στην A’ ΕΛΜΕ ο «Σύλλογος των Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ Αχαΐας» με μια υβριστική ανακοίνωση, που προξενεί κατάπληξη για τη σφοδρότητα των χαρακτηρισμών, το ανοίκειο, οξύ και βίαιο ύφος της και την έκφραση τόσο έντονων αρνητικών σκέψεων και αισθημάτων, που δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι γράφεται από γονείς προς τους δασκάλους των παιδιών τους, αφού μάλιστα ποτέ μέχρι σήμερα οι γονείς δεν είχαν αναφέρει κάποιο πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς.

Το κείμενο αυτό στηρίζεται σε ανακριβή στοιχεία, παρμένα προφανώς από την επικοινωνία του ΔΣ των γονέων με τον Π.Δ.Ε., όπως οι γονείς αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Κατανοώντας τη θέση των Γονέων με παιδιά με  ειδικές ανάγκες, τις πρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τις ελλείψεις των Ειδικών Σχολείων και την ευαισθησία τους, δεν θα αναφερθούμε διεξοδικά στην ανακοίνωσή τους. Κατανοούμε την εναντίον μας επίθεση, εξαιτίας της πληροφόρησης που είχαν, σε καμιά όμως περίπτωση το ύφος που χρησιμοποιείται και τους χαρακτηρισμούς που μας αποδίδονται.

Θα αρκεστούμε μόνο σε τέσσερα σημεία: Πρώτο: Επειδή αναφέρετε στο κείμενό σας συγκάλυψη σκανδάλων, παρατυπιών  και «παρανομιών» από τους συνδικαλιστές, σας ζητάμε να δώσετε ό,τι γνωρίζετε στη δημοσιότητα το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά ξεπερνάτε κάθε όριο συκοφαντίας και ανηθικότητας. Και να διευκρινίσετε, ποιος διαπράττει τα σκάνδαλα και ποιος τα συγκαλύπτει (διοίκηση, συνδικαλιστές, μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί, άλλοι).

Δεύτερο: Το Δ.Σ. των Γονέων δεν γνωρίζει ότι πλέον στο ΕΕΕΕΚ δεν φιλοξενούνται 93, αλλά 75 παιδιά, αφού φέτος για λόγους άσχετους με τις διαθέσεις των εκπαιδευτικών δε φοιτούν και οι απόφοιτοι, που μέχρι πέρυσι φοιτούσαν με τη φιλότιμη και χωρίς ανταμοιβή των κατά τα άλλα λοιδορούμενων εκπαιδευτικών;

Τρίτο: είναι κατανοητή η νοσταλγία για τους παλιούς «πραγματικούς», όπως λέτε, δασκάλους. Είναι λογικό ο χρόνος να οδηγεί στη λησμονιά των «παιδαγωγικών» μεθόδων της εποχής εκείνης, η έλλειψη ενημέρωσης να έχει στερήσει τη δυνατότητα να δει κανείς τα ποσοστά αναλφαβητισμού την εποχή εκείνη σε σχέση με σήμερα, αλλά και την ανύπαρκτη Ειδική Αγωγή τότε σε σχέση με σήμερα. Εκπαιδευτικοί – πρότυπα υπάρχουν σε όλες τις εποχές, παρόλο που σήμερα είναι πιο δύσκολη η ανάδειξη του εκπαιδευτικού σε πρότυπο, για μια σειρά κοινωνικών παραγόντων που δεν μπορούν να αναφερθούν εδώ. Δεν είναι χωρίς προβλήματα η σημερινή εκπαίδευση – ποτέ άλλωστε δεν ήταν – μερίδιο των οποίων αναλογεί στους εκπαιδευτικούς. Η στάση σας αυτή, όμως, δεν θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Αντιθέτως θα μπορούσε, στην προσπάθεια για διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών, να πυροδοτήσει αντιδράσεις τέτοιες, που θα δυσχέραιναν την επικοινωνία Γονέων – Εκπαιδευτικών.

Τέταρτο και τελευταίο: η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ, όπως την είδαμε σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της πόλης μας, δεν φέρει υπογραφές του Προέδρου και του Γραμματέα, ως είθισται. Μπορεί να είναι τυχαίο, γεννά όμως την ελπίδα να μην πρόκειται για κείμενο εγκεκριμένο από συλλογικό όργανο, αλλά να εκφράζει τις σκέψεις μόνο αυτού που το έγραψε. Πραγματικά ελπίζουμε να ισχύει αυτό. Ελπίζουμε, εξάλλου, να είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση δημοσιεύεται ανήμερα της ανακηρυγμένης από την Unesco ως Παγκόσμιας Ημέρας των Εκπαιδευτικών. Ελπίζουμε, τέλος, να μην σχετίζεται με τους Γονείς η προσπάθεια πίεσης αιρετού του κλάδου μας μέσα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ώστε να μην αντιμάχεται τη συγκεκριμένη «διάθεση».

Σχετικά με τις ευθύνες του Π.Δ.Ε.

Στην Υ.Α. υπ’ αρ. 1340/2002, όπου μεταξύ άλλων ρυθμίζονται  τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Π.Δ.Ε., αναφέρεται ότι οι Π.Δ.Ε. «ενεργούν όλες τις υπηρεσιακές και διοικητικές μεταβολές οι οποίες τους ανατίθενται από την κείμενη νομοθεσία, ύστερα από εισήγηση των αντίστοιχων Υπηρεσιακών Συμβουλίων» (κεφ.1, άρ,1, 1α). Η ρύθμιση αυτή διατηρείται σε κάθε περίπτωση απόσπασης – διάθεσης εκπαιδευτικών: π.χ. στην περίπτωση της παρ.3 του άρθρ. 31 του Ν.3848/2010, αλλά και στις εγκυκλίους 6905/Δ2/19-1-2011 και 6905α/Δ2/25-1-2011, προφανώς γιατί βούληση του νομοθέτη είναι να μην κάνει ο Π.Δ.Ε. στην συγκεκριμένη περίπτωση, ό,τι θέλει.  Αλλά και με την υπ. αρ. 8778/4-10-2012 απάντηση της Δ/ντριας Δ/θμιας Εκπ/σης σε ένσταση συναδέλφου αναφέρεται ότι «αρμόδιο όργανο για τις τοποθετήσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας είναι το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας».

Η επίκληση του Νόμου από μόνη της πιστεύουμε ότι μας απαλλάσσει από την κατηγορία του «συντεχνιασμού» και την στρέφει σε άλλους. Επομένως, ο Π.Δ.Ε. δεν μπορεί από μόνος του, αλλά πιθανότατα ούτε με άλλο τρόπο να μετακινήσει υπάλληλο που με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας έχει αποσπαστεί στο Γραφείο του – προσοχή: στο Γραφείο του κι όχι γενικά στην Περιφέρειά του. Με βάση αυτό, αν δεν ανατρέπεται με κάποια άλλη μεταγενέστερη ΥΑ που εμείς πάντως δεν γνωρίζουμε και την οποία θα ζητούσαμε από τον Π.Δ.Ε. να μας δείξει, αν γινόταν κατορθωτή μια συνάντηση μαζί του, δεν μπορεί να γίνει μετακίνηση της συγκεκριμένης υπαλλήλου στο ΕΕΕΕΚ Αχαΐας και δεν πρέπει να γίνει για τους λόγους που αναφέραμε στην καταγγελία μας. Η συγκεκριμένη υπάλληλος θα μπορούσε να πάει στο ΕΕΕΕΚ με απόσπαση από την περιοχή που υπηρετούσε στην περιοχή μας και μετά με τοποθέτησή της από το οικείο ΠΥΣΔΕ σε αυτό το σχολείο. Αυτή είναι η νόμιμη οδός που δεν τηρήθηκε. Ας σκεφτεί ο καθένας γιατί δεν τηρήθηκε.

Στην ουσία του θέματος: Η παραπλάνηση των Γονέων και της Κοινωνίας της περιοχής έχει να κάνει με την άποψη ότι μια φυσιοθεραπεύτρια είναι πιο χρήσιμη σε ένα ειδικό σχολείο απ’ ό,τι σε ένα Γραφείο της Περιφέρειας. Ή ο Π.Δ.Ε. δεν γνωρίζει ότι η καθηγήτρια φυσικοθεραπείας που αποσπάται ή διατίθεται σε ειδικό σχολείο δεν κάνει στους μαθητές φυσιοθεραπεία ή το γνωρίζει και ψεύδεται λέγοντας ότι χρειάζεται εκεί. Σε κάθε περίπτωση η στάση του είναι απαράδεκτη, γιατί δυναμιτίζει το κλίμα ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας και προσβάλει τους εκπαιδευτικούς, αφού κάθε Πολίτης και οι Γονείς θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι πράγματι ο φυσιοθεραπευτής είναι χρησιμότερος στο ειδικό σχολείο και ότι οι καθηγητές έχουν άδικο που καταγγέλλουν την πράξη του. Με μια διαφορά όμως: ο φυσιοθεραπευτής είναι χρησιμότερος αν ασκεί καθήκοντα φυσιοθεραπευτή, αν κάνει πράξεις φυσιοθεραπείας στους μαθητές, κάτι που δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο φυσιοθεραπευτής όπως και οποιοσδήποτε άλλος εκπαιδευτικός, μπορεί να έχει μόνο διδακτικό έργο στα ειδικά σχολεία. Αυτοί που ασκούν αγωγή φυσιοθεραπείας στα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, που προέρχεται από άλλους πίνακες διορισμού. Με απλά λόγια: η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός δεν θα πρόσφερε κάτι παραπάνω στην ειδική αγωγή λόγω της ειδικότητάς της, απ’ ό,τι κάποιος άλλος εκπαιδευτικός που έχει μια σχετική επιμόρφωση, όπως υποθέτουμε ότι έχει και η ίδια.

Και γράφουμε «υποθέτουμε», γιατί από τη στιγμή που δεν πέρασε από κάποιο αρμόδιο ΠΥΣΔΕ η συγκεκριμένη «διάθεση», μόνο ο Π.Δ.Ε. μπορεί να βεβαιώσει αν έχει την ειδική επιμόρφωση η εν λόγω συνάδελφος. Αλήθεια, οι γονείς αποδέχονται εκπαιδευτικούς για τα παιδιά τους χωρίς έλεγχο των ειδικών προσόντων τους και ανεξάρτητα εάν η τοποθέτηση είναι η ενδεδειγμένη;

Επειδή το θέμα πήρε μια διάσταση που δεν επιθυμούσαμε, οφείλει ο Υφυπουργός Παιδείας που απέσπασε τη συγκεκριμένη συνάδελφο στο Γραφείο του Π.Δ.Ε. να παρέμβει εφαρμόζοντας το Νόμο. Δεν δεχόμαστε να λοιδορείται το Συνδικαλιστικό Κίνημα, όταν παλεύει να εφαρμοστούν οι νόμοι.

Ο Π.Δ.Ε. φέρνει ακέραιη την ευθύνη για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, για την ένταση μεταξύ των απελπισμένων και εξαπατημένων γονιών με την Α’ ΕΛΜΕ, και την αλγεινή εντύπωση που δημιουργήθηκε στην κοινωνία για την Α’ ΕΛΜΕ.

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                                         Ο  Γραμματέα

Ψαρράς  Σπύρος                      Δημόπουλος  Βασίλης