ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ      Πάτρα 16/10/2012

Α’ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ, ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776
http://aelmeahaias.wordpress.com,  aelmeahaias@yahoo.gr

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚ/ΣΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

κα. Προϊσταμένη,

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας σχετικά με το θέμα των αποσπάσεων συναδέλφων στην Α/θμια Εκπαίδευση, χρησιμοποιήσατε σε βάρος των εκλεγμένων μελών του Δ.Σ. βαρύτατες κατηγορίες, όπως: <<ψευδώς ισχυρίζονται>>, <<παραπληροφόρηση>>, <<ψευδείς ενημερώσεις>>. Και προσπαθήσατε να τεκμηριώσετε τις κατηγορίες σας με αυθαίρετη εκ μέρους σας ερμηνεία δικής μας ανακοίνωσης για το θέμα. Και προχωρήσατε σε αυτές τις κατηγορίες, αν και το Δ Σ έγκαιρα αναδημοσίευσε την ανακοίνωσή του – όταν έμαθε ότι γίνεται παρερμηνεία – με σαφέστερη διατύπωση, ώστε να μην υφίστανται περιθώρια παρερμηνείας. Δυστυχώς όμως, ούτε την  αναδημοσίευση πήρατε υπόψη σας, ούτε την ειλικρινή πρόθεσή μας για αποφυγή παρεξηγήσεων εκτιμήσατε.

Γράφετε λοιπόν ότι:<< Ουδέποτε έγινε παρέμβαση (ούτε καν τηλεφωνική), όπως ψευδώς ισχυρίζονται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι, στη Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  τόσο εκ μέρους της Ε.Λ.Μ.Ε, όσο και εκ μέρους των αιρετών του Π.Υ.Σ.Δ.Ε, που να αφορούσε τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών κλ. ΠΕ05, ΠΕ11 και ΠΕ19-20 στην Α/θμια>>.

Το ζήτημα είχε απασχολήσει τον κλάδο, αφού είχε μεταφερθεί από τα αιρετά μέλη του ΠΥΣΔΕ στην Α’ ΕΛΜΕ, την άποψη της οποίας σας μετέφεραν. Και είναι προφανές ότι σας το είχαν έγκαιρα επισημάνει, αφού κάθε μέρα σχεδόν συνεδριάζει το ΠΥΣΔΕ, στο οποίο προεδρεύετε και μέλη του οποίου είναι οι αιρετοί. Εμείς έχουμε ενημερωθεί απ’ τους αιρετούς του ΠΥΣΔΕ για όλες τις ενέργειες που έχουν κάνει εντός και εκτός του Οργάνου για το θέμα αυτό. Εξ άλλου ο ένας εκ των δύο αιρετών είχε εκδώσει δημόσια ανακοίνωση για το θέμα. Επίσης, σε παράσταση προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης είχε τεθεί και αυτό το θέμα, αλλά και οι αιρετοί του ΑΠΥΣΔΕ μάς είχαν ενημερώσει ότι μετέφεραν – άτυπα, αφού δεν εμπεριέχεται στις αρμοδιότητες αυτού του Συμβουλίου το θέμα αυτό –  την άποψη της Α’ ΕΛΜΕ στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, μέλος του οποίου είστε κι εσείς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του.

Το ουσιαστικότερο όμως είναι άλλο: Είναι ότι στην ανακοίνωσή σας δεν μιλάτε για την <<ταμπακέρα>>, δηλαδή για την από μέρους σας καθυστέρηση ανακοίνωσης/ δημοσιοποίησης των πινάκων αποσπάσεων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το ΠΥΣΔΕ, ζήτημα για το οποίο έγινε η γραπτή παρέμβασή μας. Ακόμη και σήμερα στα μέσα Οκτώβρη, το θέμα της αποκατάστασης της  νομιμότητας (εγκύκλιος του Υπουργείου) δεν έχει λυθεί, τα κενά στα σχολεία παραμένουν και οι συνάδελφοι βρίσκονται σε αγωνία και ανασφάλεια, ενώ δέχονται πιέσεις από στελέχη της Α/θμιας να μην εκτελέσουν την απόφαση του ΠΥΣΔΕ. Εμείς οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά την ανακοίνωση των αποσπάσεων από εσάς, δεχτήκαμε καταγγελίες ότι Διευθυντές την Πρωτοβάθμιας αρνούνται να εκτελέσουν την απόφαση του ΠΥΣΔΕ και να δεχτούν τους εκπαιδευτικούς που αυτό τους έστειλε. Επιπλέον, τώρα με νέα απόφαση του  ΠΥΣΠΕ, το Όργανο αυτό φέρεται να αλλοιώνει ή και να ακυρώνει αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ. Η στάση αυτή εκτός από παράτυπη, αντιδεοντολογική και ρουσφετολογική που είναι, περιπλέκει τα πράγματα και θα δημιουργήσει νέες καθυστερήσεις, ενώ δεν πρέπει να δημιουργήσει σαθρά δεδομένα για το μέλλον. Γι’ αυτό θα κάνετε κάτι;

Επί πλέον ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα ανακύπτει από την ανακοίνωσή σας. Γράφετε: <<Πάγια, σταθερή και αμετακίνητη  θέση της Προέδρου του Π.Υ.Σ.Δ.Ε  προς τα μέλη του, ήταν η τήρηση της νομιμότητας, η διαφάνεια των ενεργειών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και η καθαρότητα των προθέσεών της για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων. Για το λόγο αυτό, ουδέποτε ανέχθηκε και ούτε ανέχεται υποδείξεις και παρεμβάσεις…>>. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ακυρώσετε το ρόλο των συνδικαλιστικών οργάνων; Γιατί εκ μέρους μας μόνο συνδικαλιστικές παρεμβάσεις υπάρχουν και όχι άλλου τύπου. H απόφαση σας αυτή εντάσσεται στο γενικό κλίμα της μνημονιακής πολιτικής που καταργεί εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών, εργασιακά δικαιώματα που το συνδικαλιστικό κίνημα με τους αγώνες του κατάφερε να κατοχυρώνονται και από κείμενες διατάξεις (Π.χ. ΦΕΚ1340/16-10-2002, άρ.15, παρ. η, Νόμος υπ’ αρ. 1264/1982, άρ.4);

Σας δηλώνουμε, λοιπόν, απερίφραστα πως θα είμαστε απέναντι σε κάθε καθυστέρηση της Διοίκησης όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, που διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και υποβαθμίζει τα δικαιώματα των συναδέλφων, καθώς και σε κάθε άλλη πολιτική ή διοικητική επιλογή που κρίνουμε αντιεκπαιδευτική.

Στο πλαίσιο της διεκδίκησής μας για οριστική λύση του προβλήματος, θα κάνουμε παράσταση την Τετάρτη στις 13.οο στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                    Ο  Γραμματέας

Ψαρράς  Σπύρος        Δημόπουλος  Βασίλης