Με αφορμή των εκλογών στο ΚΥΣΔΕ (7-11-2012)  – «Οι εκπαιδευτικοί της ΤΕΕ στο και 5’»

Του Κώστα Κορδάτου*

 Η δομή, οργάνωση και λειτουργία της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης [ΤΕΕ] βρίσκεται πίσω από τις πραγματικές ανάγκες μιας οικονομίας που θα παράγει πλεονάσματα υπέρ της ελληνικής κοινωνίας. Τα προγράμματα σπουδών είναι έξω και πέρα από τα σύγχρονα και αποδεκτά δεδομένα της τεχνικής επιστήμης, με αποτέλεσμα τα σχολεία σήμερα να αποτελούν πεδίο άσκησης επί χάρτου της γραφειοκρατικής αναποτελεσματικότητας.

Σε κάθε νέα σχολική χρονιά μετά το χαιρετιστήριο του αρμόδιου υπουργού προς τους εκπαιδευτικούς, στην ΤΕΕ αρχίζει ο «αλληλοσπαραγμός» για μια «θέση στον ήλιο». Ποιος κλάδος δηλαδή θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των αναθέσεων μιας ιεραρχικής ταξινόμησης-καθήλωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού! Στις περισσότερες δε περιπτώσεις το τελευταίο θέμα που απασχολεί την συντεχνιακή διαπλοκή μιας ομάδας που λειτουργεί ως «πολιορκητικός κριός», σε κάθε απόφαση και χωρίς να τους αφορά η άρτια εκπαίδευση των μαθητών των ΕΠΑΛ, και ΕΠΑΣ.

Με λίγα λόγια στα δημόσια σχολεία της ΤΕΕ επικρατεί έναν αλαλούμ, μια Έωλη αντίληψη στον τομέα της διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού βλέποντας το δένδρο και χάνουν το δάσος, νοοτροπία που συντηρεί χρόνια τώρα το υπουργείο παιδείας και οι διάφοροι μανδαρίνοι της διεύθυνσης σπουδών σε βάρος μιας αναβαθμισμένης τεχνικής εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όφελος των παιδιών των χαμηλολαϊκών κοινωνικών στρωμάτων της χώρας μας.

    Τα χρόνια πέρασαν και τίποτε δεν έχει αλλάξει στην ΤΕΕ.

Η παρουσία μας στο χώρο ποτέ δεν κινήθηκε στη λογική της διάσπασης και του διαχωρισμού της ΤΕΕ από την γενική εκπαίδευση, ίσα-ίσα που έχουμε γίνει εγγυητές με τη συλλογικής μας δράση της ενότητας του κλάδου παρά τις όποιες επιφυλάξεις μας για τις θέσεις της ΟΛΜΕ και του χειρισμού της σε γενικότερα και ειδικότερα θέματα των ειδικοτήτων και κλάδων. Οι αιρετοί είναι….
ακόμα πιο μακριά από τους συναδέλφους μας της ΤΕΕ, κάτι σαν πολιτικοί άνευ χαρτοφυλακίου!

Κάθε φορά υπηρετούνται σκοπιμότητες, οι νόμοι εφαρμόζονται επιλεκτικά ενώ σε πολλές περιπτώσεις καταλύονται δικαιώματα εκπαιδευτικών, όπως των εργαστηριακών, πληροφορικών, κοινωνικών υπηρεσιών, φυσικών επιστημών κ.α. μεθοδεύσεις που οδηγούν σε ανασφάλεια στην οργανική θέση των εκπαιδευτικών με τον κίνδυνο σήμερα της εργασιακής εφεδρείας. Όπου μέσου αυτής ετοιμάζονται απολύσεις εκπαιδευτικών από τις περισσότερες ειδικότητες της ΤΕΕ. Υπάρχει και η εκδοχή μέρος συναδέλφων να διατεθεί στα περιφερειακά ΙΕΚ της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων για τη στελέχωσή τους με ότι αρνητικά συνεπάγεται με αυτό.

Η συνέχεια του άρθρου στη σελίδα της ΠΕΤΕΕΜ