ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ      Πάτρα  29/3/2012

       Ά ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ, ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776, aelmeahaias@yahoo.gr

ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

Μια επιπλέον αναστάτωση επιφέρει σε αρκετά σχολεία η τελευταία απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΥΣΔΕ (οι αιρετοί μειοψήφησαν), για διάθεση δεκάδων συναδέλφων σε ολοήμερα δημοτικά. Από θέση αρχής είμαστε υπέρ της κάλυψης όλων των κενών που υπάρχουν στα σχολεία.

Η τοποθέτηση των συναδέλφων στα ολοήμερα Δημοτικά σχολεία δεν πρέπει όμως να αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο της ελαστικοποίησης του ωραρίου μας.

Η Διοίκηση της εκπαίδευσης οφείλει να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να μην κάνει λάστιχο το ωράριό τους τοποθετώντας τους σε τρία και τέσσερα σχολεία και μάλιστα διαφορετικού ωραρίου.

Είναι προφανές όμως πως η παρούσα απόφαση δεν κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αν τόσο η Α/θμια όσο και το ΠΥΣΔΕ ήθελαν να καλύψουν τα κενά θα έκαναν ενέργειες πολύ νωρίτερα και όχι στα τέλη Μάρτη.  Όσον αφορά το ωράριο των συναδέλφων, για να κατανοήσουμε πως μεριμνά η Διοίκηση, να σημειώσουμε μόνο πως ανάμεσα στους διατιθέμενους υπάρχουν και συνάδελφοι που καλούνται παράλληλα να εργάζονται και σε πρωινό ωράριο και σε μεσημεριανό (ολοήμερα) και σε εσπερινό.

Είναι λοιπόν σίγουρο πως με αυτή την απόφαση θα δημιουργηθούν μια σειρά προβλημάτων όχι μόνο στους συναδέλφους αλλά και στα σχολεία:

– Θ’ αλλάξει το ωρολόγιο πρόγραμμα, καθώς οι συνάδελφοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται την ίδια ημέρα σε σχολεία με διαφορετικό ωράριο λειτουργίας.

– Στις περιπτώσεις που διατίθενται συνάδελφοι που δεν είναι οι τελευταίοι τοποθετημένοι  της ειδικότητάς τους στο σχολείο μπορούν να διεκδικήσουν να συμπληρώσουν το ωράριό τους και να διατεθεί ο τελευταίος τοποθετηθείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε κάποιους από αυτούς μάλιστα έχει μειωθεί το ωράριο με την ανοχή του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για σοβαρούς λόγους υγείας .

– Είναι πιθανό να υπάρξει πρόβλημα με συναδέλφους που θ’ απασχοληθούν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω θεωρούμε πως το ΠΥΣΔΕ πρέπει να ανακαλέσει τις συγκεκριμένες διαθέσεις για να μη διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους συναδέλφους να καταθέσουν ένσταση απέναντι σ’ αυτή την απόφαση.

Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                                                 Ο     Γραμματέας

Σταμούλης Θόδωρος                                         Ψαρράς  Σπύρος