Σήμερα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ συζητήθηκε η πρόταση του ΔΣ προς τις γενικές συνελεύσεις, μετά τη γενικευμένη επίθεση της Κυβέρνησης στη Δημόσια Εκπαίδευση, που εκδηλώθηκε και με την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου πριν δυο μέρες.

Δείτε αναλυτικά και κατά μεγάλη προσέγγιση πως τοποθετήθηκαν οι 5 παρατάξεις στο 11μελές ΔΣ της ΟΛΜΕ: ΔΑΚΕ (3 έδρες και τον πρόεδρο, ΠΑΣΚ 3 έδρες, ΣΥΝΕΚ 2 έδρες, ΠΑΜΕΕκπ/κών 2 έδρες, Παρεμβάσεις 1 έδρα).

Μετά την επίθεση των μνημονιακών και τροικανών κυβερνήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις των εκπαιδευτικών (όπως και όλων των άλλων εργαζομένων), μετά τη μείωση των κονδυλίων για την εκπαίδευση σε απαγορευτικό βαθμό λειτουργίας των σχολείων, μετά την κατάργηση εκατοντάδων σχολείων και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, την κατακρεούργηση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, την εφαρμογή ενός βαθμολόγιου-μισθολόγιου-φτωχολόγιου που εξαθλιώνει τον εκπαιδευτικό και καθιστά το επάγγελμα του υπό διωγμό, τις αθρόες διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών για «ψύλλου πήδημα», την διακοπή πρόσληψης εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλης έλλειψης εκπαιδευτικών στα σχολεία και μια σειρά άλλες  αντίστοιχου τύπου  “βελτιωτικές” παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στην εκπαίδευση, η Τρικομματική Κυβέρνηση των υπαλλήλων της ΕΕ στη χώρα, μας προχώρησε σε νέες παρεμβάσεις. Αποφάσισε να απολύσει μερικές χιλιάδες εκπαιδευτικούς για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στους δανειστές της και συνεταίρους της.

Για να υπηρετήσει τα σχέδια της για πλήρη εξάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης και να προωθήσει το “νέο” εμπορευματικό σχολείο των μαθητών-πελατών. Έτσι αποφάσισε την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών κατά δυο ώρες δημιουργώντας αυτόματα ένα πλεόνασμα πάνω από 10.000 εκπαιδευτικών. Παράλληλα για τις ανάγκες μείωσης του κόστους της εκπαίδευσης αποφάσισε την ελεύθερη κατά τις δικές της επιλογής μετακίνηση των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, παραβλέποντας τον όποιο οικογενειακό προγραμματισμό και την αδυναμία ανταπόκρισης του εκπαιδευτικού κάτω από τις άθλιες οικονομικές συνθήκες που έχει προκαλέσει αυτή η κυβέρνηση και οι προκάτοχοι τους. Μαζί με όλα αυτά προωθεί την ψευδεπίγραφη “αξιολόγηση” των εκπαιδευτικών για να προχωρήσει τα σχέδια της για απόλυση αρκετών χιλιάδων και παράλληλα να επιβάλλει ιδεολογική τρομοκρατία και να δημιουργήσει πειθήνια όργανα υλοποίησης της άκρως αντιδραστικής πολιτικής της.

Το σημερινό ΔΣ της ΟΛΜΕ έγινε για να αποφασίσει την απάντηση των καθηγητών σε αυτές τις κυβερνητικές επιλογές. Για μια ακόμη φορά επαληθεύτηκαν οι μέχρι τώρα αναλύσεις μας για το ρόλο του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού. Αν και η πλειοψηφία του ΔΣ που μέχρι τώρα είναι υπό την επιρροή των κυβερνητικών παρατάξεων της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ που με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των εκλογών στα πρωτοβάθμια σωματεία για το συνέδριο της Ομοσπονδίας τον Ιούνη είναι σαφές ότι μπαίνουν στην αντιπολίτευση, άρα είναι ηθικά και δεοντολογικά απονομιμοποιημένα, αποφάσισαν να παίξουν για τελευταία αλλά καθοριστική φορά τον αντεργατικό ρόλο τους. Ενώ στα λόγια συμφώνησαν ότι πρέπει ο κλάδος να δώσει τη μάχη που αντικειμενικά η κυβέρνηση τον εξωθεί, στην πράξη έκαναν τα πάντα για να μη βγει απόφαση για απεργία.

Οι Παρεμβάσεις μαζί με τη Συνεργασία πρότειναν ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων για την επόμενη μετά τις γιορτές του Πάσχα περίοδο. Διαπιστώνοντας ότι η Κυβέρνηση σκόπιμα επιλέγει την περίοδο των εξετάσεων για να περάσει την αντιδραστική πολιτική της, θεωρώντας ότι θα ενεργοποιήσει ως συνήθως τον κοινωνικό αυτοματισμό κατά του κλάδου μας, αποφάσισαν ότι πρέπει να σηκώσουν το γάντι και να απαντήσουν στην πρόκληση κατεβαίνοντας μαχητικά σε απεργία αμέσως μετά τις διακοπές. Στα πλαίσια αυτά και προτείνοντας ένα πλαίσιο που ενοποιεί τον κλάδο αλλά απαντάει και στα αιτήματα όλων των εργαζομένων και των ανέργων προτείνει στον κλάδο το παρακάτω πρόγραμμα.

Αμέσως μετά τις γιορτές η ΟΛΜΕ ενεργοποιεί την 24ωρη απεργία που ήδη έχει αποφασίσει για τις 17 Μάη, ημέρα Παρασκευή και πρώτη μέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Την Δευτέρα 13 Μάη καλεί όλους τους συλλόγους να συζητήσουν το πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης που προτείνει. Την Τρίτη 14 Μάη καλεί όλες τις ΕΛΜΕ της χώρας να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις να επαναβεβαιώσουν την 24ωρη απεργία της 17ης του Μάη και  να ψηφίσουν πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων 5νθήμερων απεργιών από τη Δευτέρα 20 του Μάη, με ενδιάμεσες συνελεύσεις κάθε Παρασκευή για εκτίμηση και επαναβεβαίωση της απεργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κατηγορηματικά απαιτεί από τα πρωτοβάθμια να επιδιώξουν μαζικές συνελεύσεις για τη μέγιστη ενότητα του κλάδου.

Η ΔΑΚΕ, (με 3 μέλη από τα 11 του ΔΣ), αν και μετά από συζήτηση συμφώνησε τελικά σε αυτό το πρόγραμμα, έβαλε ως απαραίτητη διαδικασία το στήσιμο κάλπης σε όλες τις ΕΛΜΕ για όλη τη μέρα μετά τη συνέλευση, προωθώντας από τη μια τα σχέδια της Κυβέρνησης για αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα απονομιμοποιώντας τις αποφάσεις των σωματείων κι από την άλλη διευκολύνοντας τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της στο να υπονομεύσουν φορώντας την κουκούλα της κάλπης τις αποφάσεις. Οι Παρεμβάσεις, αποδεικνύοντας ότι δεν φοβούνται την κρίση των εργαζομένων δέχτηκαν να μπει διατύπωση στη θέση των μέτρων στήριξης που να υπενθυμίζει στα πρωτοβάθμια τη δυνατότητα, εφόσον το αποφασίσουν οι γενικές τους συνελεύσεις, να βάλουν και κάλπη. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει το καταστατικό της Ομοσπονδίας ν υποχρεώνει τις ΕΛΜΕ να προχωράνε σε μυστικές ψηφοφορίες και γιαυτό η οποιαδήποτε εντολή του ΔΣ της ΟΛΜΕ σε αυτή την κατεύθυνση θα ήταν αντικαταστατική και μη υποχρεωτική για τα σωματεία. Η ΔΑΚΕ απέρριψε αυτή την συμβιβαστική πρόταση των Παρεμβάσεων και επέμεινε στη θέση της.

Η ΠΑΣΚ ζήτησε να υπάρχουν συνελεύσεις, πράγμα που κι αυτό έγινε δεκτό από τις Παρεμβάσεις, καθώς εκτιμούμε ότι μια τέτοια μορφή αγώνα στις εξετάσεις μόνο μέσα από μαζικές διαδικασίες και πλειοψηφίες μπορεί να έχει επιτυχία. Στη συνέχεια η ΠΑΣΚ πρότεινε να μπει πρόταση για απεργία διαρκείας από 17 του Μάη, πρώτη μέρα των Πανελλαδικών. Σε παρατήρηση των Παρεμβάσεων ότι η όποια απόφαση πρέπει να έχει νομιμότητα, γιαυτό και δεν μπορεί να υλοποιηθεί απεργία στις 17 που θα έχει ψηφιστεί στις 15 καθώς από το νόμο απαιτείται περιθώριο 4 ημερών από την ψήφιση της απεργίας μέχρι την υλοποίηση της, πράγμα που λαμβανόταν υπόψιν στην πρόταση των Παρεμβάσεων για απεργία στις 17 με ενεργοποίηση παλαιότερης απόφασης της Ομοσπονδίας, η ΠΑΣΚ έδειξε να αδιαφορεί συνεχίζοντας με επιμονή στην πρόταση της. Μπροστά και σε αυτό το αδιέξοδο οι Παρεμβάσεις δήλωσαν ότι συμφωνούν τελικά με την πρόταση, για να βγει η απόφαση, προκαλώντας την ΠΑΣΚ να δεσμευτεί ότι αν η κυβέρνηση βγάλει παράνομη την απεργία, θα επιμείνει στην υλοποίηση της κόντρα στην απόφαση των δικαστηρίων. Μπροστά στον κίνδυνο να εγκριθεί η πρόταση έβαλε καινούργια προϋπόθεση, ότι θα αποσύρει την πρόταση αν περάσει οριακά με 6 ψήφους! Κανονικό δούλεμα και πλήρης αδιαφορία για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς κι από τις 2 κυβερνητικές παρατάξεις!!!

Η Συνεργασία από την αρχή τάχθηκε με την πρόταση των Παρεμβάσεων και κράτησε αυτή τη στάση μέχρι το τέλος.

Όσο για την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ η πρόταση της ήταν να πάμε σε 48ωρη απεργία στις 13 και 14 του Μάη και κατόπιν γενικές συνελεύσεις. Αφού “τεκμηρίωσαν” την άποψη τους ότι δεν πρέπει να πάμε σε απεργία στις εξετάσεις, αρνήθηκαν να πουν τι θα προτείνουν στη γενική συνέλευση που εισηγήθηκαν για τις 18 (μια μέρα μετά την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων!). Κατάγγειλαν την πρόταση για απεργία ως αντεργατική θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις συμπαράταξης των γονιών και των μαθητών και αρνήθηκαν να προτείνουν κάτι άλλο. Οι Παρεμβάσεις τους κάλεσαν να συμπαραταχθούν με τον κλάδο και να βοηθήσουν στη δημιουργία μετώπου υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Μετά από άκαρπη ψηφοφορία, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την επόμενη Πέμπτη.

*****

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΔΑΚΕ):  Ξεκινάμε με μοναδικό θέμα την απεργία στις εξετάσεις, πρόταση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ(εισήγηση): Απεργία στις εξετάσεις, Δευτέρα 13/05 συζήτηση στα σχολεία, Τρίτη 14/05 ΓΣ ΕΛΜΕ, 15/04 ΓΣ Προέδρων, πρώτη μέρα απεργίας στις 17/05, κεντρική απεργιακή επιτροπή.

ΣΥΝΕΚ: επιλογή χρόνου σύγκρουσης από κυβέρνηση για να πετύχει διαίρεση εργαζομένων-πλαίσιο απεργίας μας να είναι όχι μόνο ωράριο αλλά από τη μια εργασιακά κι από την άλλη κλείσιμο σχολείων+απολύσεις κτλ- ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: 13/05 συζήτηση στους συλλόγους- 14/05 ΓΣ ΕΛΜΕ- 15/05 ΓΣ Προέδρων-επιστολή σε συναδέλφους, μαθητές, γονείς-συντονισμός με άλλα σωματεία-διεθνοποίηση αγώνα-Γραφείο Τύπου.

ΔΑΚΕ: ΓΣ μέχρι 16/05, στάση εργασίας από ΟΛΜΕ 17/05 (με κάλυψη επιπλέον στάσης εργασίας από κατά τόπους ΕΛΜΕ), ΓΣ Προέδρων 18/05, 5ήμερη 20/05-24/05-κάλπη σε κάθε σχολείο, αν όχι, τότε κάλπη σε κάθε ΕΛΜΕ στυλ εκλογών από το πρωί μέχρι το βράδυ.
ΠΑΜΕ: Οι 3 δυνάμεις ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, συναινούνε, όμως, εδώ κλάδοι επιστρατεύτηκαν. Αναλαμβάνουνε την ευθύνη για επιστράτευση, αν συμβεί;; Τι θα κάνετε αν επιστρατεύσουν τον κλάδο;;; Απαντήστε!

ΠΑΣΚ: Ποιος ο στόχος αυτής της απεργίας;;;

ΠΑΜΕ: Να δοθεί απάντηση από τον κλάδο αλλά να είναι νικηφόρα, αποτελεσματική και συνολική. Με όλο το λαό. Κανείς κλάδος δεν μπορεί μόνος του να νικήσει. Χρειάζεται κοινωνική συμμαχία. Καμιά μορφή πάλης δεν είναι ταμπού αλλά λέμε όχι στην απεργία στις Πανελλήνιες γιατί δεν υπάρχει συμμαχία. ΠΡΟΤΑΣΗ: 48ωρη 14 και 15/05. ΓΣ ΕΛΜΕ την Τρίτη 15/05 (θα δούμε τότε ποια θα είναι η πρότασή μας για από κει και πέρα). Προβληματιζόμαστε γιατί δεν υπάρχει συμμαχία. Η πλειοψηφία ΔΣ δεν προετοίμασε τον κλάδο για σύγκρουση. Χωρίς συμμαχία η απεργία στις πανελλήνιες είναι επικίνδυνηà ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, κτλ οδηγούνε τον κλάδο σε στρατηγική ήττα.

ΠΑΣΚ: Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις-προβληματισμός για την 5ήμερη απεργία-τι θα γίνει με ενδοσχολικές;; Προτείνουμε ΓΣ ΕΛΜΕ μέχρι 16/05 και ΓΣ Προέδρων 18/05.

ΔΑΚΕ: Η πρόταση ΠΑΣΚ είναι έωλη νομικά, αφού χρειάζεται 4 μέρες προειδοποίηση για κάθε απεργία, με βάση το 1264/82.

ΠΑΣΚ: Προτείνουμε ΓΣ Προέδρων 15/05. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Θα δούμε. Ποιος ο στόχος της απεργίας;;;

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

1) Σημασία να βγει εισήγηση για σύγκρουση από ΔΣ ΟΛΜΕ σήμερα.
2) Για να φτιάξεις συμμαχίες, πρέπει πρώτα να υπάρχεις και ως κλάδος. Οι συμμαχίες με κοινωνία είναι το επίδικο όχι η προϋπόθεση.
3) Έρχονται 40.000 απολύσεις. Οι ψευδαισθήσεις της ΔΑΚΕ για εξαίρεση του κλάδου των εκπαιδευτικών διαψεύστηκαν. Δεν εξαιρούμαστε.
4) Δύσκολος αγώνας. Θα υπάρξει κοινωνικός αυτοματισμός, ΟΜΩΣ: δεν προκαλέσαμε ΕΜΕΙΣ αλλά η κυβέρνηση αυτή τη σύγκρουση. Αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας.
5) Στο θέμα της επιστράτευσης. Θα πρέπει να επιστρατεύσουν 86.000 εκπαιδευτικούς.
6) Τι ακριβώς προτείνει το ΠΑΜΕ μετά τη 48ωρη, πέρα από το «θα δούμε»;;;
7) Όλος ο κλάδος να εμπλακεί, όχι τμήματά του. Η απεργία να περιλαμβάνει ΟΛΑ (εξετάσεις, βαθμούς, κτλ).
Προμετωπίδα οι απολύσεις κι η διάλυση του δημόσιου σχολείου.
9) Μιλάμε με ΔΟΕ+ΟΙΕΛΕ, με ΠΟΕ-ΟΤΑ (απολύσεις), με ΑΔΕΔΥ να μας καλύψει, αν χρειαστεί.
Η οργή όλων να γίνει οργή αγωνιστικήà ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΗ!

ΣΥΝΕΚ: Συμφωνούμε με γενική απεργία, χρειάζεται προετοιμασία, Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή, 13/05 συζήτηση στα σχολεία, η μορφή κατάλληλη. Στη ΓΣ όχι λογικό να στηθεί κάλπη, αλλά να δούμε δυνατότητες ψηφοφορίας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Ας τις δούμε.

ΠΑΜΕ: Όχι σε απεργία στις Πανελλήνιες. Τσακίζετε τον κλάδο, ναι σε 48ωρη 13/05 και 14/05 και βλέπουμε….

ΦΩΝΕΣ: Τι προτείνει το ΠΑΜΕ για μετά τις 14/05;;;

ΠΑΜΕ: Θα δούμε τότε…

ΔΑΚΕ: Επιμένουμε για κάλπη, από 13:00-19:00 στις Συνελεύσεις.

ΣΥΝΕΚ: Κάλπη ΚΑΙ για τους παρόντες;;;;

ΔΑΚΕ: Ναι, και για τους παρόντες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Μα πώς θα εξασφαλίσει η κάλπη τη μαζικοποίηση;;;

ΠΑΣΚ: Η απόφαση πρέπει να ’ναι απόφαση από ΓΣ κι όχι από ΔΣ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Κι εμείς θέλουμε και δεσμευόμαστε για ΓΣ αλλά αυτό δεν απαιτείται από το καταστατικό, δημιουργεί προηγούμενο, και λειτουργεί εκβιαστικά και προσχηματικά…  Δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανέναν.

ΠΑΜΕ: Σας καταγγέλλουμε όλους για εκφυλισμό του εκπαιδευτικού κινήματος.

ΔΑΚΕ: Χρειάζεται κάλπη!

ΠΑΣΚ: Συμφωνούμε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Αποκλείεται. Δεν το δεχόμαστε. Ας μπει ότι ζητούνται «μαζικές γενικές συνελεύσεις».

ΔΑΚΕ: Δε μας αρκεί.

Ξεκινάει η ψηφοφορία.

ΠΑΣΚ: Προτείνουμε απεργία και στις 17/05 με ΓΣ Προέδρων στις 15/05.

ΣΥΝΕΚ: Μα αυτό είναι παράνομο. Χρειάζεται απόφαση 4 μέρες πριν. Αφού μπορούμε να πάρουμε την απόφαση. Αφού μπορούμε να πάμε στις 17/05 με την προηγούμενη απόφαση για 48ωρη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Τορπιλίζετε την απόφαση έτσι.

ΔΑΚΕ: Είναι παράνομη απόφαση και θα πέσει αμέσως.

Ψηφοφορία:

1η πρόταση(48ωρη του ΠΑΜΕ για 13/05 και 14/05): 2 ψήφοι(ΠΑΜΕ)

2η πρόταση: (από Παρεμβάσεις:Πανελλήνιες-5ήμερες): 3 ψήφοι(ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ + ΣΥΝΕΚ)

3η πρόταση(ΔΑΚΕ)-με κάλπη: 3 ψήφοι (ΔΑΚΕ)

4η πρόταση(ΠΑΣΚΕ): απεργία και στις 17/05, έστω και παράνομα- 3 ψήφοι.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Αφού η ΠΑΣΚ βάζει τόσο κώλυμα, στηρίζουμε την πρότασή της: 4 ψήφοι!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΔΑΚΕ): Δε βγαίνει απόφαση-να πάμε την άλλη βδομάδα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ + ΣΥΝΕΚ: Όχι! Να βγει σήμερα απόφαση!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Αφού η ΠΑΣΚ βάζει θέμα για τις 17/05, παρότι είναι παράνομο γιατί πρέπει να προκηρυχθεί απεργία 4 μερες πριν, ΑΡΑ πρέπει να πάρουμε απόφαση σήμερα για τις 17/05 κι όχι όταν λέει η ΠΑΣΚ, ΠΑΡΟΛΑ αυτά προκειμένου να βγει απόφαση ΣΗΜΕΡΑ υπερψηφίζουμε την πρόταση της ΠΑΣΚ.

ΣΥΝΕΚ: οκ, κι εμείς, άρα η πρόταση της ΠΑΣΚ παίρνει 6 ψήφους.

ΠΑΣΚ: Όχι, όχι, το αποσύρουμε και το ξανασυζητάμε σε λίγο! Εμείς θέλουμε τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία κι όχι οριακή.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Μα αποσύρετε την πρότασή σας;;;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΔΑΚΕ): διάλειμμα για 10 λεπτά

ΠΑΜΕ : Όποιος σήμερα συναινέσει σε κάλπες, παίζει το παιχνίδι του Βρούτση και του νέου νόμου για το συνδικαλισμό. Χτυπάει το λαό.

ΠΑΣΚ: Βλέπουμε σύμπνοια, θέλουμε τη σύγκλιση αλλά κάνουμε έκκληση να παρθεί απόφαση με μέγιστη δυνατή πλειοψηφία…ακόμη κι αν ψηφίσουν οι άλλοι την πρότασή μας, εμείς θέλουμε τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία, όχι οριακή.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Θέλουμε 1)μαζικότητα 2) νομιμότητα 3) 48ωρη 16 και 17/05 και μετά 5ήμερες 4) Υποχωρήσαμε σε αρκετά ζητήματα 5) Προτείνουμε να παρθεί σήμερα απόφαση!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ(ΔΑΚΕ): Δε βλέπω σύγκλιση….αναβάλλεται για την άλλη Πέμπτη…

ΣΥΝΕΚ: Μα χρειάζεται κάποια προετοιμασία…τορπιλίζετε την απόφαση αν πάει τόσο αργά…ήδη υποχωρήσαμε, ας υποχωρήσουμε όλοι λίγο ακόμη, αλλιώς οι διαφορές είναι προσχηματικές.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Το ΔΣ δεν έχει νόημα αν δεν συμφωνείτε

ΣΥΝΕΚ: Να γίνει αύριο το ΔΣ!

ΠΑΡΜΕΒΑΣΕΙΣ: οκ

ΔΑΚΕ: Οκ αλλά εμείς θέλουμε μυστική ψηφοφορία στις ΕΛΜΕ! Είναι απόφαση παράταξης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ: Άρα, ουσιαστικά δε θέλετε να βγει απόφαση. Ας αναλάβετε ΟΛΟΙ τις ευθύνες σας. Θα προχωρήσουμε μόνοι μας με όποιον θέλει! Να πάρουν όλοι την ευθύνη τους! ΓΣ παντού. Εμείς θα κατεβάσουμε την πρότασή μας στον κλάδο. Απεργία το Μάη με τα χαρακτηριστικά που είπαμε.