Εκπαιδευτική Παρέμβαση

Αχαΐας, αυτόνομο μέλος του πανελλαδικού Δικτύου Παρεμβάσεων, Συσπειρώσεων Κινήσεων Δ.Ε.

Συγχωνεύσεις σχολείων: Η επιτροπή αγώνα της ΕΛΜΕ έχει ΤΩΡΑ επείγον έργο.

Κάλεσμα!!!

Συναδέλφισσες, -οι

Πριν το μελάνι στεγνώσει από το διπλό κάλεσμα της Εκπ. Παρέμβασης (Τετάρτη 13-11-13), ενώ ακόμα δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα από το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ για την συνάντηση του με την Δ/ντρια Εκπ/σης ΔΕ Αχαΐας (κ. Ε. Πιερή), οι εξελίξεις στο ζήτημα των «Μεταβολών σχολικών μονάδων Π. και Δ.Ε. σχολ. έτους 2014-2015» (Εγκ. 169106/Δ4/07-11-2013,  με υπ. Υφ. Συμεών Κεδίκογλου) τρέχουν πιο ραγδαία απ’ όσο υπολογίζαμε εμείς οι … βιαστικοί!!!

Η Δ/ντρια Δ.Ε. έχει στείλει από τη Δευτέρα 11-11-2013 (Φ.2.1/15404) κάτι σαν παράκληση στους πέντε Καλλικρατικούς Δήμους της Αχαΐας. Αντί να υποβάλλει (ως όφειλε) δική της πρόταση μόνο ηλεκτρονικά στο Survey και ταυτόχρονα να την αποστείλει μέχρι 20 Νοεμβρίου 2013 (έστω και χωρίς καμία μεταβολή) επί της οποίας θα γνωμοδοτούσαν τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων το πολύ έως 20 Δεκεμβρίου 2013, έκανε κάτι περίεργο που ξαφνιάζει τους πάντες, με πρώτους τους Δημάρχους – Αντιδημάρχους Παιδείας.

Συγκεκριμένα ζητά: «Σας διαβιβάζουμε την ανωτέρω εγκύκλιο και σας παρακαλούμε να μας αποστείλετε, μέχρι 18-11-2013 την έγγραφη γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβουλίων με τις απαραίτητες βεβαιώσεις δαπανών, σύμφωνα με τα υποδείγματα που επισυνάπτονται στην ανωτέρω εγκύκλιο»!!! Ακόμα και αν ήταν τυπογραφικό λάθος όσον αφορά τον μήνα, γιατί δεν έστειλε τις δικές τις προτάσεις στος Δήμους για να γνωμοδοτήσουν με βάση την υπ. εγκύκλιο; Μόνο εάν είχε ως σχετική τη σειρά των νόμων (N.1566/85 (άρθρ. 50, παρ. 3), Ν.2525/97 (άρθρ. 1, παρ. 4), Ν.3852/10 – «Καλλικράτης»), όπου τα δημοτικά συμβούλια είναι οι κύριοι εισηγητές για συγχωνεύσεις σχολείων, θα είχε μια αποδεκτή λογική.

Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτά, το «λάθος» έφερε τα εξής επικίνδυνα αποτελέσματα:

– 1. Ο Δήμος Πατρέων τρέχει και χωρίς να προλαβαίνει – αν ήθελε – «από τα κάτω διαδικασίες» έχει ήδη εισάγει το θέμα για γνωμοδότηση για την Τετάρτη 20-11-2013 ως 8ο μεταξύ 30 (!) με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο κ. Ανδρέα Φίλια (ώρα 18.00, Αίθουσα του Δ. Σ στο Συνεδρ. Κέντρο του Δήμου Πατρέων στο Λιμάνι).

– 2. Ο Δήμος Ερυμάνθου εισήγαγε το θέμα την Παρασκευή το βράδυ ενημερωτικά δια του Δημάρχου στο Δημ. Συμβούλιο και δεν προτίθεται να γνωμοδοτήσει πριν την Παρασκευή 22-11-2013. Έτσι απλά έκανε ενημέρωση με μικρή συζήτηση. Παράλληλα όμως «πίεσε» πριν τους Διευθυντές όλων των σχολείων του Δήμου του να στείλουν προτάσεις. Ελάχιστοι Διευθυντές δεν είχαν στείλει μέχρι τη συνεδρίαση Παρασκευή βράδυ! Φυσικά δεν είχε προλάβει να συνεδριάσει ούτε η «Επιτροπή Παιδείας»…

– 3. Ο Δήμος Δυτ. Αχαΐας …ψάχνεται ακόμα… Δεν έχει όμως ορίσει ακόμα Δημοτικό Συμβούλιο.

– 4. Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας κάνει επίσημη συνάντηση με την Δ/ντρια Εκπ/σης την Τετάρτη 13-11-13 (όπως είχε αποφασίσει την Δευτέρα το βράδυ 11-11-2013), αλλά δεν υπάρχει ακόμα καμία επίσημη ανακοίνωση για το τι διαμείφθηκε, πέραν παραταξιακών ενημερώσεων. Δεν θέλουν ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ;

– 5. Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ, αλλά, και καμία παράταξη που εκφράζεται στο ΔΣ (αλλά ούτε η Ταξική Ενότητα που στηρίζει το ΠΑΜΕ),  πλην της Εκπ. Παρέμβασης Αχ., από τις 13-11-13, έχει ζητήσει δημόσια, είτε έκτακτη Γεν. Συνέλευση, είτε σύγκλιση της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα (πιο προχωρημένη μορφή των αντιπροσώπων σχολείων).

Τι άραγε συμβαίνει; Τι σηματοδοτούν αυτές οι πρακτικές;

Ότι και αν συμβαίνει, ότι και αν σηματοδοτούν, επαναλαμβάνουμε: «…Επομένως είτε με «ξαφνικό θάνατο», είτε σπονδυλωτά, δεν υπάρχει περίπτωση εν όψει των νέων συνταξιοδοτήσεων να μην αποπειραθούν και συγχωνεύσεις σχολείων, παρά το κοινωνικό και πολιτικό κόστος και πριν τις εκλογές στο τέλος της Άνοιξης. Δεν γνωρίζουμε ούτε τις προθέσεις, ούτε τις πιέσεις πάνω στους θεσμικούς φορείς. Εμείς όμως οφείλουμε….» (Προκήρυξη Εκπ. Παρέμβασης 13-11-2013).

Καλούμε

Όλους τους συναδέλφους και ειδικά το κομμάτι που δραστηριοποιήθηκε το καλοκαίρι και στη απεργία, σε περίπτωση μη καλέσματος του ΔΣ της ΕΛΜΕ για Γεν. Συνέλευση, να επιβάλλουμε τουλάχιστον την επιτροπή αγώνα δίπλα στο ΔΣ και να βρεθούμε στις 7.00μμ τη Δευτέρα 18-11-2013, στα γραφεία της ΕΛΜΕ γι’ αυτό. Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Πάτρα 17 Νοέμβρη 2013, https://eparemvasiax.wordpress.com/