ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ      Πάτρα, 20/11/2013
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ

ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ

ΤΗΛ. / FAX : 2610 – 278776

aelmeahaias@yahoo.gr

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Η χρονιά που διανύουμε είναι ίσως η χειρότερη των τελευταίων χρόνων. Ακρωτηριασμός της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, 2000 συνάδελφοί μας σε διαθεσιμότητα, κανείς μόνιμος διορισμός, ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών που οδήγησαν στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους μας, ελάχιστες και με καθυστέρηση αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, χιλιάδες κενά σε σχολεία, ειδικά στις ειδικότητες των υπό διαθεσιμότητα συναδέλφων. Παρόλα αυτά έγιναν 2000 αποσπάσεις σε διάφορους φορείς με ευθύνη του Υπουργείου.

Το Υπουργείο Παιδείας αρνούμενο να διορίσει  αναπληρωτές συναδέλφους, υπηρετώντας και εφαρμόζοντας πιστά τη μνημονιακή πολιτική  των περικοπών, επιχειρεί να βγάλει «απ’ τη μύγα ξύγκι», με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων και στα σχολεία της περιοχής μας.

_ Δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων και οι υπηρεσιακές μεταβολές από το ΠΥΣΔΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί.

_  Έως τώρα έχουμε 23 πράξεις του ΠΥΣΔΕ που αφορούν υπηρεσιακές μεταβολές για αρκετές εκατοντάδες συναδέλφων, 15 ανακοινοποιήσεις πράξεων του, αρκετές δεκάδες ανακλήσεων και τροποποιήσεων.

_ Συνεχείς αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων. Ακόμα και σήμερα πολλά σχολεία δεν έχουν μόνιμο πρόγραμμα.

_  Εκπαιδευτικοί  «λάστιχο» διατίθενται σε 3 και 4 σχολεία για να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό τους ωράριο.

_ Συνάδελφοι που διδάσκουν μονόωρα μαθήματα «μπαίνουν» μέχρι και σε 20 διαφορετικά τμήματα την εβδομάδα συναντώντας μερικές εκατοντάδες μαθητών.

_ Σε πολλά  σχολεία  ιδιαίτερα στην επαρχία πάνω από το 50% των συναδέλφων  διατίθενται και σε άλλα σχολεία δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων.

_ Συνάδελφοι στην επαρχία τοποθετημένοι σε 3 και 4 σχολεία έχουν υποστεί τεράστια οικονομική  επιβάρυνση. Αλήθεια σε ποιο άλλο υπουργείο ή υπηρεσία εργαζόμενοι την ίδια εβδομάδα εργάζονται σε 3-4 διαφορετικά μέρη, ακόμα και σε διαφορετικούς δήμους; Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε υπολειτουργία των σχολείων, γεγονός που πλήττει άμεσα κάθε παιδαγωγική διαδικασία.

_ Συνάδελφοι που διδάσκουν μαθήματα κατευθύνσεων (βιολόγοι, χημικοί) είναι τοποθετημένοι ακόμα και σε 3 ΓΕΛ.

_Στα ΕΠΑΛ, στις ειδικότητες όπου οι συνάδελφοί μας είναι σε διαθεσιμότητα υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών, ακόμα και σε μαθήματα που θα εξεταστούν πανελλαδικά. Με στοιχεία που συνέλεξε το ΔΣ της ΕΛΜΕ τα κενά αυτά προσεγγίζουν τις 300 ώρες εβδομαδιαίως.

_ Υπάρχουν τμήματα σε ΓΕΛ όπου μόλις πριν μια βδομάδα τοποθετήθηκε εκπαιδευτικός για μαθήματα κατεύθυνσης.

_ Ιδιαίτερη μεταχείριση έχει φέτος λόγω της κατάργησης των περιοχών μετάθεσης η ομάδα των συναδέλφων που είναι στην διάθεση του ΠΥΣΔΕ . Υπήρξαν αρκετές μετακινήσεις συναδέλφων από το ΠΥΣΔΕ προς τα σχολεία της τέως Γ΄ Περιοχής. Συνάδελφοι που είχαν τοποθετηθεί σε προσωρινές θέσεις με κανονικό ωράριο αποφασίστηκε από την πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ (Διοίκηση) να μετακινηθούν για τις ανάγκες της υπηρεσίας σε άλλα σχολεία πιο απομακρυσμένα, ακόμα και τώρα που έχουν καλυφθεί τα 2/3 του τριμήνου στα Γυμνάσια .

Όλα όμως έχουν ένα όριο. Η δικομματική κυβέρνηση και το υπουργείο, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους αρνούνται  να κάνουν προσλήψεις για την κάλυψη των κενών που το ίδιο το υπουργείο δημιούργησε και προσπαθούν με υπηρεσιακές αλχημείες να καλύψουν τα κενά.

Συνάδελφοι, ας μην έχουμε αυταπάτες ότι ο δρόμος της καταφυγής σε ατομικές λύσεις μπορεί να δώσει διέξοδο στα παραπάνω προβλήματα ή να υπερασπισθεί τα εργασιακά μας δικαιώματα. Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της συσπείρωσης στο σωματείο. Μόνο οργανωμένοι και ενωμένοι στις ΕΛΜΕ με συλλογικό τρόπο μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους και  να αποτρέψουμε τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, ανατρέποντας συνολικά την πολιτική τρόικας και κυβέρνησης.

 Για το ΔΣ

Ο  Πρόεδρος                                                                          Ο  Γραμματέας

Σταμούλης Θόδωρος                                                               Ψαρράς  Σπύρος