ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ, ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776
mail: aelmeahaias@yahoo.gr, http://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 17/02/2014

Για τους αυτόκλητους  “εισαγγελείς” των σχολείων

 

Με αφορμή δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, που αφορούν γεγονότα που λαμβάνουν χώρα μέσα ή γύρω από τους σχολικούς χώρους, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι ο χώρος του σχολείου και ό,τι τον αφορά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους (γονείς, εκπαιδευτικούς, ΜΜΕ) με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία, πρώτιστα και κύρια γιατί αφορά σε παιδιά.

Παρατηρούμε ότι πολλές φορές γεγονότα παρουσιάζονται από κάποια ΜΜΕ με τρόπο είτε υπερβολικό είτε ανακριβή, καλλιεργώντας στην τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα, μια εικόνα που θίγει και τους φορείς της σχολικής κοινότητας. Τελευταίο συμβάν είναι η «είδηση» για κάποιο περιστατικό που δήθεν συνέβη σε περιοχή της πόλης μας και παρουσιάστηκε από κάποια ΜΜΕ ανεύθυνα, ως να συνέβη στο χώρο σχολικής μονάδας και σε ώρα λειτουργίας της, ενώ τίποτα από αυτά δεν ίσχυε τελικά. Ταυτόχρονα κατέφτασε και το κανάλι της «Δημόσιας Τηλεόρασης» (ΔΤ) για να βγάλει στην επιφάνεια (;) ένα γεγονός που δεν συνέβη ούτε εντός του σχολείου, ούτε σε χώρους και σε ώρες ευθύνης του συλλόγου διδασκόντων. Το ομόφωνο ψήφισμα του εν λόγω συλλόγου και η δική μας στήριξη και επιβεβαίωση δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την αλήθεια του πράγματος, παρά τις προσπάθειες κάποιων να παραποιήσουν την αλήθεια σε ένα σχολείο σε περιοχή λαϊκών στρωμάτων.

Ομοίως, την ίδια σχεδόν στιγμή άλλο δημοσίευμα εφημερίδας εβδομαδιαίας κυκλοφορίας κατασκευάζει  αρνητικές και ανυπόστατες ειδήσεις για συγκεκριμένο σχολείο, το οποίο επιλεκτικά κατονομάζει, δημιουργώντας αλγεινή εντύπωση στη σχολική κοινότητα και στην τοπική κοινωνία.

Φαίνεται ότι οι αυτόκλητοι «εισαγγελείς» και οι ανώνυμοι καταγγέλλοντες είναι ελάχιστοι και προσπαθούν να διαταράξουν την παιδαγωγικής ηρεμία στα σχολειά μας. Σ’ αυτά που η πλειοψηφία των γονέων των μαθητών μας στοιβάζονται στην ανεργία, οι μαθητές μας υποσιτίζονται και οι εκπαιδευτικοί συνθλίβονται.

Είναι τυχαίο που τις τελευταίες μέρες με εντολές της πολιτικής ηγεσίας επιδιώκεται η συνεργασία διευθυντών σχολικών μονάδων με την αστυνομία (Αθήνα-ΓΑΔΑ) με κανονικές ανακρίσεις διευθυντών και μαθητών, είναι τυχαίο που φορτώνονται μαθητές με κακουργήματα για μια σχολική κατάληψη, που απειλούνται ότι δεν θα δώσουν εξετάσεις Πανελλαδικές, που ανακρίνονται για τα πολιτικά φρονήματα των οικογενειών τους;

Σας ζητάμε με τον τρόπο που εσείς κρίνετε ως τον πιο πρόσφορο να παρέμβετε και να καταδικάσετε την πρακτική αυτή, αλλά και να ζητήσετε να αποκατασταθεί η αλήθεια γύρω από το εν λόγω περιστατικό από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να μείνει «έξω από το κυνήγι της είδησης», Έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ τη στήριξη όλων μας και τη θετική προβολή του σε μια εποχή που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται από τις μνημονιακές πολιτικές, οι συνέπειες των οποίων μεταφέρονται μέσα στο σχολείο.

Κλείνοντας θέλουμε να σας βεβαιώσουμε ότι η παρέμβασή μας γίνεται με καλή πίστη (όσον αφορά το τοπικό επίπεδο) και χωρίς καμιά διάθεση λογοκρισίας, στηριζόμενοι κατά κύριο λόγο στην πολύ  καλή σχέση και συνεργασία που υπάρχει διαχρονικά μεταξύ μας, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Ψαρράς Σπύρος                                 Μπούρδαλας Παναγιώτης