ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ, ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776
mail: aelmeahaias@yahoo.gr, http://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 17/02/2014

Ενημέρωση για τα εργασιακά ζητήματα που θέσαμε στον Περ. Δ/ντή Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας

 

Το Δ.Σ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας, εδώ καιρό είναι δέκτης αντιδράσεων όσον αφορά μια σειρά εργασιακών ζητημάτων, που τα περισσότερα προέκυψαν από έγγραφο του Περιφερειακού Δ/ντή. Με αυτό ο Περιφερειακός θεωρεί ότι προσπάθησε να διασφαλίσει το ζήτημα της ασφάλειας των μαθητών όταν σε εργασιακό χρόνο ευρίσκονται εκτός διδακτικής πράξης.

Τέτοια ζητήματα αφορούν τα κενά που δημιουργούνται από ασθένειες καθηγητών, σεμινάρια από Σχολικούς Συμβούλους, συμμετοχή σε επιμορφωτικές συναντήσεις στο ΕΚΦΕ, απεργίες, στάσεις εργασίας, απουσία διευθυντών για διοικητικές συναντήσεις κλπ. Το έγγραφο επίσης άνοιξε το ζήτημα των περιπάτων, εκκλησιασμών, κλπ.

Η λύση που φάνηκε να δίνει και να ερμηνεύεται από τη Διεύθυνση και τους Διευθυντές προσανατολίστηκε για μεν τους μαθητές στη «φύλαξη», για δε τους καθηγητές στην άτυπη διεύρυνση  του ήδη αυξημένου διδακτικού ωραρίου. Οι μαθητές αισθάνονται ήδη το σχολείο και ως φυλακτήριο-φυλακή, την περίοδο μάλιστα που οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ζουν συχνά στα όρια της επιβίωσης και κάποιες φορές της εξουθένωσης. Οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται παραπέρα την εργασιακή επιδείνωση, η οποία έχει εκτραχυνθεί με την τεράστια μείωση του μισθού, την αύξηση του διδακτικού ωραρίου, την συμπλήρωσή τους συνήθως σε δυο ή περισσότερα σχολεία, την τρομοκρατία των «αυτοδίκαιων αργιών» και από τυχαία γεγονότα, την καρμανιόλα των διαθεσιμοτήτων, την προσπάθεια αποστέρησης ακόμα και της παιδαγωγικής τους ελευθερίας με τα συστήματα αξιολογήσεων.

Κατά την ημέρα της απεργίας έγινε και σχετική διαμαρτυρία στην Περ/κή Δ/νση, όπου όμως απουσίαζε στην Αθήνα ο κ. Περιφερειακός. Γι΄ αυτό το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαίας συναντήθηκε μαζί του επί δίωρο το μεσημέρι της Πέμπτης 13-2-2014.

Στον Περιφερειακό Δ/ντή θέσαμε επίμονα, πέρα από την έλλειψη μόνιμου βοηθητικού προσωπικού, τόσο το ζήτημα της δημιουργικής απασχόλησης   και χαλάρωσης των μαθητών στα «κενά», όσο και την στήριξη των καθηγητών για να αντιμετωπίσουν το ευρύτερο ζήτημα της αγωγής, πέρα από το αυτονόητο  της ασφάλειας των μαθητών, χωρίς επιδείνωση του προβλήματος και στις δυο μεριές. Ο Περιφερειακός μετά την διεξοδική συζήτηση δεσμεύτηκε να αποστείλει διευκρινιστικό έγγραφο προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν εκδοθεί θα τοποθετηθούμε επ’ αυτού.

Το Δ.Σ. έθεσε και άλλα σχετικά και επίκαιρα ζητήματα, επί των οποίων έγινε εκτενής συζήτηση και ο Περιφερειακός επιφυλάχτηκε να απαντήσει, όπως:

α) Την απορρόφηση στην Εκπαίδευση των συναδέλφων που είναι σε διαθεσιμότητα, για τους οποίους εκπνέει ο χρόνος του οκταμήνου. Με βάση τα πανελλαδικά δεδομένα, όσο και τα τοπικά ο κίνδυνος είτε απολύσεων, είτε δυσμενών μετακινήσεων, είτε δυσμενών ελαστικών σχέσεων εργασίας σε όσους απορροφηθούν είναι ακόμα μέγιστος.

β) Την τρομοκρατική πίεση ελάχιστων σχολικών συμβούλων προς τους Διευθυντές των σχολείων, όσον αφορά την εφαρμογή της «ΑΕΕ», πέρα και από τα όρια του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, και της ίδιας της εγκυκλίου.

γ) Τα προβλήματα που δημιουργούν συνεχή, αναληθή και επικίνδυνα δημοσιεύματα για υποτιθέμενα γεγονότα σε σχολεία, τα οποία προέρχονται ως επί το πλείστον από «ανώνυμες καταγγελίες» που ευτυχώς η σχολική κοινότητα έχει περιορίσει σε ελάχιστο ή μηδενικό επίπεδο, μη κάνοντας το «χατίρι» του ευρύτερου συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο φαίνεται να έχει αποφασίσει να απαξιώσει και συρρικνώσει το δημόσιο σχολείο, αποδομώντας το πλήρως.

δ) Την κινητικότητα σε επίπεδο περιφέρειας συναδέλφων χωρίς αίτησή τους, χωρίς γνωμοδοτήσεις του ΑΠΥΣΔΕ και μάλιστα έξω από τα όρια της τυπικής εκπ/σης. Καταγγείλαμε συγκεκριμένο περιστατικό.

Το Δ.Σ. Της ΕΛΜΕ θα περιμένει τόσο την διευκρινιστικό έγγραφο του  Περιφερειακού, όσο και τη στάση του στα υπόλοιπα ζητήματα και θα τοποθετηθεί δημόσια. Θα συντονίσουμε δε την στάση μας με όλες τις ΕΛΜΕ της Δυτ. Ελλάδας και όσους Συλλόγους δασκάλων και νηπιαγωγών το επιθυμούν.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Ψαρράς Σπύρος                                 Μπούρδαλας Παναγιώτης