ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ, ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776
mail: aelmeahaias@yahoo.gr, http://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 18/02/2014

Ανακοίνωση για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας

Ika-anw-polis-patraw-Fevr2014 Ο νόμος για την ΠΦΥ όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα στην παροχή πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα στις γυναίκες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα την επιδεινώνει.

Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή – όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο – υπηρεσιών υγείας από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και συμβαλλόμενους γιατρούς, η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κρατικών δαπανών για το δημόσιο σύστημα υγείας πρόνοιας ασφάλισης και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς θα οδηγήσει:

– Στην ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και στη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών που υπήρχαν έως σήμερα.

– Στη μείωση των κρατικών υποδομών. Οι συγχωνεύσεις μονάδων στην ΠΦΥ στο όνομα του εξορθολογισμού οδήγησαν και θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη μείωση των υποδομών του Δημόσιου τομέα με αρνητικές επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες.

– Στη μείωση του προσωπικού στο χώρο της υγείας. Η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα του προσωπικού, οδηγεί σε μαζικές απολύσεις.

Η δημιουργία των ΚΥ, η λειτουργία τους σε 24ωρη βάση, η παροχή υπηρεσιών υγείας από τους εξαγγελθέντες για πολλοστή φορά οικογενειακούς γιατρούς είναι το τυρί για να πιαστούν στη φάκα τα λαϊκά στρώματα και να αποδεχτούν τις συγχωνεύσεις και τις αυξήσεις των πληρωμών.

Αυτό είναι το «καθολικό και ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ» που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Η παραπέρα μείωση, των παροχών, η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και μάλιστα σε μια εποχή που η καπιταλιστική κρίση έχει επιδεινώσει την υγεία των λαϊκών στρωμάτων είναι απάνθρωπη και εγκληματική. Αυτή η πολιτική είναι και της ΕΕ, εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και η οικονομική κρίση ήταν η αφορμή να παρθούν πιο γρήγορα και μαζικά αυτά τα μέτρα.

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, όλοι οι εργαζόμενοι, έχουμε χρέος να παλέψουμε να μην περάσουν τα μέτρα κυβέρνησης- Ευρ. Ένωσης.

Διεκδικούμε δυναμικά:

– Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, την ανάπτυξη των αναγκαίων υπηρεσιών για τη γυναίκα και το παιδί.

– Δημόσια – Δωρεάν Κέντρα Υγείας που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες του πληθυσμού με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση, με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες και με 24ωρη λειτουργία.

– Την κατάργηση του επιχειρηματικού τομέα στην υγεία. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, αλλά και όλων των συμμετοχών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας για ιατρικές επισκέψεις, προληπτικές εξετάσεις, προγεννητικό έλεγχο, τοκετό, φάρμακα κ.λπ.

– Να μην κλείσει καμιά μονάδα και στην ΠΦΥ.

– Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Ψαρράς Σπύρος                                 Μπούρδαλας Παναγιώτης