ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ, ΤΗΛ. / FAX: 2610 – 278776
mail: aelmeahaias@yahoo.gr, http://aelmeahaias.wordpress.com

Πάτρα, 24/02/2014

Ανακοίνωση για την συνέχιση των μετατάξεων στην α/βάθμια εκπ/ση

 

 Ο κλάδος μας επί έτη δεν ήταν αντίθετος σε εθελοντικές μετατάξεις από την β/θμια εκπ/ση στην α/θμια και αντίθετα για τις κοινές ειδικότητες. Φέτος και με αιφνιδιαστικό τρόπο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ «πάγωσε» αιφνιδίως και χωρίς καμιά εξήγηση τις διαδικασίες για περίπου 950 εθελοντικές μετατάξεις από την β/θμια εκπ/ση στην α/θμια.

Παράλληλα μέσα στον Αύγουστο επεχείρησε «υποχρεωτικές» μετατάξεις για τις κοινές ειδικότητες και σε σχετικά εθελοντική βάση για τα πρόσωπα, ενώ παράλληλα σήκωνε ψηλά το μαστίγιο των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων για τα πλεονάσματα στην β/βάθμια εκπ/ση. Μέσα στο κλίμα αυτό πολλοί συνάδελφοι που αισθάνονται στον «αέρα» εργασιακά ή βλέποντας την μετάταξη ως δυνατότητα «μετάθεσης» από μακρινά μέρη αιτήθηκαν και πήραν μετάθεση.

Στην Αχαΐα τρεις ειδικότητες (ΠΕ05, ΠΕ11 και ΠΕ19-20) αποκλείστηκαν από τα κενά στην α/βάθμια, ενώ τόσο η Διεύθυνση α/θμιας Αχαΐας όσο και η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας είχαν στείλει δεκάδες κενά στο ΥΠΑΙΘ, το οποίο χωρίς λόγο ή επεξήγηση έδωσε μηδενικά κενά!  Παράλληλα το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έκανε δεκτές τέτοιες αιτήσεις. Η διαδικασία προχώρησε με τα μόρια που δεν ανακοινώθηκαν, με ενστάσεις επί ενστάσεων και με νέα ελάχιστα κενά στα τέλη Οκτώβρη του 2013 για υποτιθέμενο 2ο γύρο τέτοιων μετατάξεων, χωρίς όμως να ζητηθούν δημόσια νέες αιτήσεις.

Τον τελευταίο καιρό  έγιναν κάποιες τέτοιες μετατάξεις προς την α/βάθμια της Αχαΐας (π.χ. ΠΕ05, ΠΕ19-20, ΠΕ32) από συναδέλφους που είχαν πάρει μετάταξη σε άλλους νομούς στον 1ο γύρο ή  που δεν είχαν πάρει μετάταξη, ενώ είχαν αποκλειστεί συνάδελφοι από το Νομό μας που υποτίθεται είχαν προτεραιότητα στη διαδικασία.

Καταγγέλλουμε όλο αυτό το σύστημα «υποχρεωτικών» μετατάξεων, το οποίο πέρα από το γεγονός ότι πάσχει σε πολλά ζητήματα που έχουν καταγγελθεί από τον κλάδο μας (υποχρεωτικότητα, τρομοκρατία, χρηματοδότηση προσωρινών κενών μέσω του ασταθούς ΕΣΠΑ), αποτελεί επί πλέον, μέσω της αδιαφάνειας, κατάργησης ίσων ευκαιριών, των αλλεπάλληλων ικανοποιήσεων ενστάσεων και ένα είδος «συλλογικού ρουσφετιού» κατ’ αυτόν τον … 2ο γύρο των «ενστάσεων».

Για το Δ. Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Ψαρράς Σπύρος                                 Μπούρδαλας Παναγιώτης